Παρουσίαση βιβλίου: Δύο Νουβέλες

ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, ένα αγόρι στα δεκατρία του χρόνια, φεύγει από το χωριό του και πηγαίνει στην άλλη άκρη της Ελλάδας, όπου υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βρει δουλειά και να προκόψει. Αγώνας για το μεροκάματο αρχικά, αγώνας στη συνέχεια για να κρατηθεί ζωντανός μέσα στη δίνη δυο πολέμων, του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου και του Ελληνικού Εμφυλίου. Μια αληθινή ιστορία βασισμένη στις σημειώσεις που κρατούσε ο γιος του πρωταγωνιστή από τις αφηγήσεις του πατέρα του.

Ο ΜΑΪΚ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Στο δεύτερο μισό του ίδιου αιώνα, ένας άλλος νέος άντρας ξενιτεύεται στην Αμερική για να βρει την τύχη του και να καλυτερέψει τη ζωή της οικογένειάς του. Επί μία δεκαετία παλεύει και εμπλέκεται σε διάφορες περιπέτειες, οι οποίες συνδέονται με γεγονότα που σημαδεύουν όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά κι εκείνη ολόκληρης της χώρας στην οποία βρέθηκε. Ακούει αποσπάσματα από ένα βιβλίο του προπερασμένου
αιώνα, του 19ου, στο οποίο καταγράφεται η ανακάλυψη της Αμερικής, και συγκρίνει συνεχώς με τη δική του ανακάλυψη αυτού του «εξωτικού» για τον ίδιο τόπου. Παράλληλες αφηγήσεις, η καθεμιά με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, δύο τέκνων της τραχιάς άγονης γης της ορεινής Μακεδονίας.

 

Η πρώτη νουβέλα του βιβλίου, «Το Μαρμάρινο Τραπέζι», είναι η ιστορία ενός αγοριού, του Γιάννη, ο οποίος αναγκάστηκε από μικρή ηλικία να φύγει από τον τόπο και την οικογένειά του για να δουλέψει. Μέσω της πρωτοπρόσωπης αφήγησης, ο αναγνώστης ακούει ξεκάθαρα τα συναισθήματα και τις σκέψεις του δεκατριάχρονου παιδιού που καλείται να ξενιτευτεί και να δουλέψει για ένα πιάτο φαΐ και στρώμα ένα μαρμάρινο τραπέζι. Ο αναγνώστης ακολουθεί τον Γιάννη μέχρι και τα γεράματα και μαθαίνει για τις κακουχίες και τις περιπέτειες που έζησε στα χρόνια του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου. Μια ιστορία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, γραμμένη με προσεγμένη πένα που θα σας ταξιδέψει σε παλιές εποχές.

Η δεύτερη ιστορία, «Ο Μάικ ανακαλύπτει την Αμερική», πρόκειται για μια χιουμοριστική ιστορία, που συνδυάζει το βιβλίο Ανακάλυψις της Αμερικής και την αφήγηση της ζωής ενός Έλληνα που έφυγε στην Αμερική για να δουλέψει. Ένας άντρας κάθεται στο μπαλκόνι του και διαβάζει το βιβλίο όταν διακόπτεται από τον γείτονά του που γοητεύεται από τη γλώσσα και την ανάγνωση και αποφασίζει να παρακολουθήσει. Ο Μάικ δε χάνει ευκαιρία να διακόψει και να μοιραστεί τις δικές του ιστορίες. Ένας κωμικός θα λέγαμε χαρακτήρας που όμως φανερώνει πονεμένες αλήθειες για την ξενιτιά.

"Παράλληλες αφηγήσεις, η καθεμιά με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, δύο τέκνων της τραχιάς άγονης γης της ορεινής Μακεδονίας".

 

Έλενα Παπαδοπούλου