Αφιέρωμα Βιβλιοπωλείου: Διαγώνιος, Νέα Μάκρη

Εικόνα της @m.art.ismus

Χελλόου, moonlightάκια, Εύη εδώ!

Ξεκινάμε μία νέα στήλη στο μπλογκ με αφιερώματα σε ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία και εσείς είστε εδώ για το πρώτο μας άρθρο.

ΤΙ ΧΑΡΑ!


Η ιδέα πίσω από το νέο πρότζεκτ έχεις ως εξής:

Το Public, το Amazon και το Book Depository δεν χρειάζονται περισσότερες διαφημίσεις ή περισσότερα κέρδη. Οπότε καλύτερα να ασχοληθούμε με ανθρώπους του χώρου που αγαπούν το βιβλίο και προσπαθούν καθημερινά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Enter Σωτηρία!

Η Σωτηρία είναι η υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου Διαγώνιος. Λαμέρα 36 στη Νέα Μάκρη για τους περίεργους που πάνε ακόμα σε μαγαζιά, www.ediagonios.gr για τους νορμάλ ανθρώπους. Διαχειρίζεται επίσης τα social media του καταστήματος, τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ:

 




(και να τα ακολουθήσατε κιόλας, γιατί τι σόι αφιέρωμα κάνουμε;)


Στο κατάστημα, φυσικό και ηλεκτρονικό, υπάρχει μεγάλη ποικιλία από βιβλία, χαρτικά, είδη ζωγραφικής και γραφείου, όπως και βιβλιοκουτιά, τα γνωστά Books out of the Box, για όσους ψάχνονται με τέτοια. Ό,τι όμως δεν υπάρχει, παραγγέλνεται άμεσα και λίγες μέρες αργότερα το έχετε στα χέρια σας. Γενικά η Σωτηρία knows her shit (γιατί μόνο αγγλικά μιλάμε στο χωριό μου). Είναι πλήρως ενημερωμένη και πρόθυμη να βοηθήσει.


Η δική μου σχέση με το βιβλιοπωλείο είναι -σχετικά- πρόσφατη. Πριν κανέναν χρόνο έγινα μέλος ενός book club (που είχε δημιουργήσει η Σωτηρία -knows her shit, που λέγαμε) και γνώρισα τόσο τη Διαγώνιο, όπως και την ιδιοκτήτρια του. Οπότε, όπως ήταν φυσικό, ήρθε η ώρα να αναγκάσω και εσάς να τη γνωρίσετε, μέσω της συνέντευξης που μας παραχώρησε. 

Οι πρώτες ερωτήσεις είναι οι βασικές που χρειαζόμαστε, για να μάθουμε πώς λειτουργεί ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο σήμερα:


Ε: Ποιο είναι το καλύτερο κομμάτι του να έχεις δικό σου βιβλιοπωλείο;

Σ: Είναι δύσκολο να διαλέξω μόνο ένα, γιατί ευτυχώς υπάρχουν πολλά υπέροχα σε αυτή τη δουλειά! Το να γνωρίζεις ανθρώπους με την ίδια αγάπη και μεράκι για το βιβλίο με σένα είναι σίγουρα από τα πιο όμορφα κομμάτια της δουλειάς, αλλά δεν μπορώ και να μην αναφέρω την απίστευτη ευτυχία που μου χαρίζει να παραλαμβάνω και να χαζεύω όλα τα καινούρια βιβλία! Ακόμα και αν δεν καταλήγουν στην προσωπική μου βιβλιοθήκη, η διαδικασία αυτή με κάνει να αισθάνομαι λες και είναι Χριστούγεννα και ανοίγω τα καλύτερα δώρα!


Ε: Περιέγραψέ μας μία τυπική μέρα στο μαγαζί.

Σ: Τα πρωινά μας στο μαγαζί είναι συνήθως τα πιο πολυάσχολα και αγχωτικά… Είναι οι ώρες των παραλαβών όλων των παραγγελιών και η … φρενίτιδα να τιμολογηθούν όλα και να τακτοποιηθούν, ενώ φυσικά συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε και τον κόσμο. Οι πρωινές ώρες θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές είναι περισσότερο αφιερωμένες στο κομμάτι του χαρτοπωλείου και των φωτοτυπιών, παρά στα βιβλία! Οι περισσότερες πωλήσεις βιβλίων μας γίνονται απογεύματα! Μάλλον οι βιβλιοφάγοι είμαστε πιο νυχτερινοί τύποι και όσο πλησιάζει το βράδυ τόσο πιο εύκολα βγαίνουμε σε αναζήτηση λείας…εεεε βιβλίων εννοώ!

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας φυσικά είμαι και ενεργή στο Instagram, όπου έρχομαι σε επαφή με μεγάλο κομμάτι της βιβλιοφιλικής μας πελατείας και είναι κάτι που πραγματικά έχει γίνει αναπόσπαστο και αγαπημένο κομμάτι της εργασιακής καθημερινότητάς μου.


Ε: Πώς είναι η ελληνική πραγματικότητα για τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία;

Σ: Όπως και για τις περισσότερες μικρές, ανεξάρτητες επιχειρήσεις είναι δύσκολη η κατάσταση… Από χρόνια οικονομικής κρίσης, πήγαμε στην εποχή του κορονοϊού και ό,τι αυτή συνεπάγεται, ενώ οι πιέσεις από τον ανταγωνισμό των αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων γίνονται όλο και πιο έντονες με τα χρόνια! Το κράτος σπάνια βοηθάει ουσιαστικά την ανεξάρτητη επιχειρηματικότητα (πραγματικά το μόνο καλό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τον κλάδο μας είναι η επαναφορά της ενιαίας τιμής στο βιβλίο, αλλά ακόμα και αυτή την κάνανε με όρους και προϋποθέσεις).

Το θετικό όμως είναι ότι ο κόσμος αργά αλλά σταθερά έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι τα μικρά βιβλιοπωλεία (όπως και άλλες μικρές επιχειρήσεις) είναι σημαντικό να στηριχθούν και ότι έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από τις αλυσίδες και τους λοιπούς «μεγάλους».

Με όραμα και δημιουργικότητα -και , ευελπιστώ στο μέλλον, περισσότερη σύμπραξη- τα μικρά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ν’ ανθούν.


Ε: Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σου έχει ζητήσει πελάτης;

Σ: Χμμμ, πόσες ώρες έχεις ελεύθερες για να κάτσω να στα πω;!

Η αλήθεια είναι ότι ακούμε πολλά περίεργα και … ενδιαφέροντα καθημερινά.

Μας έχουν ζητήσει πράγματα που είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι θα τα βρει σε βιβλιοχαρτοπωλείο, όπως απορρυπαντικά και τσιμέντο!!

Έχουν αναζητήσει βιβλία με παράδοξους τίτλους που δεν υπάρχουν, όπως «Οι χάντρες που χτυπάνε» και «Καταστροφικοί κραδασμοί» (εντάξει, το δεύτερο δεν είναι και κακό για τίτλος).

Έχουν έρθει στο μαγαζί για να εκτυπώσουν… ακατάλληλες (ΠΟΛΥ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ) φωτογραφίες, να βγάλουν φωτογραφία τα βιβλία που τους προτείνουμε για να πάνε να τ’ αγοράσουν από αλλού (πραγματικά μην το κάνετε αυτό ποτέ!) και η λίστα συνεχίζεται ατέλειωτα!


Ε: Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ένα βιβλίο για να είναι καλό;

Σ: Ειλικρινά; Να βρει τον κατάλληλο αναγνώστη! Είναι τόσο υποκειμενικό το «καλό» βιβλίο που κανένας ορισμός δεν με ικανοποιεί! Οι περισσότεροι που προσπαθούν να διασαφηνίσουν την έννοια του καλού βιβλίου καταλήγουν να είναι κάπως… ελιτιστές! Οπότε πιστεύω ακράδαντα ότι καλό μπορεί να είναι οποιοδήποτε βιβλίο αν έτσι το χαρακτηρίσουν οι αναγνώστες του.


Ε: Πες μας δυο λόγια για το τελευταίο βιβλίο που διάβασες.

Σ: Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα είναι το graphic novel «Κάτω η Πατριαρχία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος! Είναι μια πολύ περιεκτική και διασκεδαστική εισαγωγή στις έννοιες της πατριαρχίας και του φεμινισμού που όμως έχει να προσφέρει κάτι ακόμα και σε όσους έχουν διαβάσει αρκετή φεμινιστική λογοτεχνία. Η εικονογράφηση του δε είναι εξαίσια!



Και τώρα ήρθε η ώρα να μου λυθούν κάποιες προσωπικές απορίες, για τις οποίες βέβαια είμαι πολύ σίγουρη ότι ξέρω την απάντηση:


Ε: Όταν δεν έχεις πολλή δουλειά, διαβάζεις τα βιβλία που έχεις στα ράφια;

Σ: Αν και είναι σπάνιο να βρω το χρόνο, πάντα απολαμβάνω να πηγαίνω στα ράφια και να διαβάζω τις περιλήψεις και κανά δυο κεφάλαια από τα βιβλία που με ιντριγκάρουν. Πάντα έχω δε και κάποιο βιβλίο που διαβάζω μόνο στο μαγαζί, συνήθως κάποιο non-fiction ή κάποια συλλογή διηγημάτων που είναι πολύ πιο εύκολο να διαβάζεις με μικρές ή μεγάλες διακοπές χωρίς να χάνεις τον ειρμό ή να ξεχνάς την υπόθεση.


Ε: Κρίνεις τους πελάτες από τα βιβλία που αγοράζουν;

Σ: Το «κρίνεις» έχει μια αρνητική χροιά οπότε θα πω όχι. Αλλά σίγουρα τα βιβλία που αγοράζει κανείς μου δίνουν μια ιδέα της προσωπικότητάς του, των ενδιαφερόντων ή ακόμα και των ιδεών του. Ειδικά αν είναι κάποιος νέος πελάτης, το βρίσκω άκρως διασκεδαστικό να φτιάχνω ένα φανταστικό background με βάση το τι βιβλία διάλεξε! Η ονειροπόληση και η δημιουργία φαντασιακών σεναρίων είναι λίγο ως πολύ στο job description μου, οπότε είναι αναπόδραστο! Χαχαχα.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι τρομερά ενδιαφέρον να βλέπεις το πόσο διαφορετικά είδη αναγνωστών υπάρχουν και να συνειδητοποιείς ξανά και ξανά ότι ακόμα και αν έχεις πολλά κοινά γούστα με κάποιον δεν είναι σίγουρο ότι μοιάζετε ή ταιριάζετε σαν άνθρωποι!


Ε: Έχεις πει ποτέ ψέματα σε πελάτη ότι έχεις διαβάσει/ ότι σου είχε αρέσει βιβλίο που επέλεξε και αντίστοιχα αν εκθειάζει βιβλίο που σιχαίνεσαι;

Σ: Γενικά προτιμώ να λέω την αλήθεια, αλλά μιας και είναι κυριολεκτικά αδύνατο να έχω διαβάσει όλα τα βιβλία που πουλάω μπορεί να πω ότι έχω διαβάσει κάτι που το έχει διαβάσει στην πραγματικότητα η μητέρα μου ή κάποιος καλός μου φίλος και μου έχουν πει την άποψή τους. Πάντα βέβαια λαμβάνω υπόψιν τη γνώμη ανθρώπων που εμπιστεύομαι ότι όντως έχουν διαβάσει με προσοχή και αγάπη το βιβλίο που προτείνω.

Ως προς τα βιβλία που σιχαίνομαι (που ευτυχώς δεν είναι πολλά), αν δω ότι κάποιος θέλει πολύ να το διαβάσει ή είναι ενθουσιασμένος με αυτό, θα προτιμήσω να μη πω τίποτα παρά να το εκθειάσω στα ψέματα. Αν με ρωτήσει ευθέως αν μου άρεσε βέβαια λέω την αλήθεια με χαμηλό όμως τόνο για να μην υπάρξουν και παρεξηγήσεις!


Ε: Σχολικά και είδη χαρτοπωλείου. Πόσο δύσκολο είναι να μείνεις μακριά τους;

Σ: Αχ αχ, σχεδόν το ίδιο δύσκολο που είναι να μην πάρεις όλα τα βιβλία σπίτι σου! Προσπαθώ να συγκρατούμαι, γιατί έχοντας τελειώσει σπουδές κλπ. δεν χρειάζομαι πλέον ΑΚΟΜΑ 30 σημειωματάρια και στυλό, αλλά ορισμένες φορές είναι πάνω από τις δυνάμεις μου! Ξεσπάω κάπως με το να παραγγέλνω συνεχώς καινούρια πράματα για το μαγαζί και με το να βλέπω άλλους ανθρώπους -μικρούς και μεγάλους- να τα ερωτεύονται όπως εγώ!


Ε: Πόσο μεγάλη ευτυχία είναι να μπορείς να διαβάσεις πρώτη τις πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες;

Σ: Πλέον λόγω φόρτου εργασίας είναι πολύ σπάνιο να το καταφέρω αυτό… συνήθως τελευταία τα διαβάζω χαχαχα! Αλλά όταν ήμουν μικρή αυτό ήταν το καλύτερο πράμα στο κόσμο! Θυμάμαι ακόμα το επίπεδο της έπαρσης που είχα όταν μπόρεσα να διαβάσω το 7ο Χάρι Πότερ πριν την παγκόσμια επίσημη ημερομηνία έκδοσης! Μη το πείτε στον κύριο Ψυχογιό, αλλά παρά το συμβόλαιο που είχαμε υπογράψει, εγώ άνοιξα την κούτα μια βδομάδα πριν μπουν στα ράφια τα βιβλία, καταβρόχθισα το βιβλίο σε δυο μέρες και μετά έκανα φλεξ στους φίλους μου, που αποδείχθηκαν πραγματικοί φίλοι και δεν με σκότωσαν επιτόπου.



Το τελευταίο δεν νομίζω ότι δημιούργησε στους περισσότερους και την καλύτερη εικόνα για τη Σωτηρία . Εγώ προσωπικά είμαι ένα βήμα πριν την καταγγείλω στον Ψυχογιό και δεν είμαι και μεγάλη φαν της Ρόουλινγκ.

Θα προσπαθήσω όμως να είμαι αντικειμενική και θα προσθέσω μερικά σχόλια από κατοίκους της περιοχής, που πηγαίνουν στη Διαγώνιο χρόνια. Ίσως μας κάνουν να ξεχάσουμε τις ύπουλες μηχανορραφίες των νιάτων της Σωτηρίας.


Όταν ήμουν μικρή, κάθε φορά που άκουγα τον πατέρα μου να λέει ότι θα πάει στη Νέα Μάκρη, έτρεχα αμέσως να πάω μαζί του, για να επισκεφτώ το αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο. Μόλις περνούσα την πόρτα, χανόμουν αμέσως στους διαδρόμους. Χάζευα τα υπέροχα τετράδια, τα πολύχρωμα στυλό και μαρκαδοράκια και φυσικά έκανα στάση στα μαγευτικά ράφια με τα άπειρα βιβλία.

Τότε η κυριά Ιωάννα τότε σου πρότεινε το πιο ταιριαστό βιβλίο για τα γούστα σου. Σήμερα η Σωτηρία έχει αναλάβει την σκυτάλη και με το παραπάνω. Ό,τι και αν χρειαστώ ξέρω ότι θα έχω άμεση, γρήγορη και κυρίως έμπιστη εξυπηρέτηση. Όσο κι αν πέρασαν τα χρόνια, ακόμα μαγεύομαι και χάνομαι στους διαδρόμους της Διαγωνίου, χαζεύοντας ενθουσιασμένη τα συναρπαστικά καλούδια!

-Αρετή



Το βιβλιοπωλείο αυτό για τους περισσότερους της ηλικίας μου είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα παιδικά μας χρόνια και όχι μόνο. Η γνωστή σε μας πράσινη σακούλα, που πάντα με χαρά ανοίγαμε! Κάθε φορά που πηγαίναμε, δεν θέλαμε να φύγουμε. Χαζεύαμε τα στυλό, τα μολύβια, τα τετράδια και κυρίως ξεφυλλίζαμε τα βιβλία μέχρι να πάρουμε την απόφαση ποιο θα ήταν εκείνο που θα αγοράζαμε εκείνη την ημέρα! Εννοείται πως το ίδιο αίσθημα υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Η Διαγώνιος προσφέρει μια πολύ μεγάλη ποικιλία βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού. Το βιβλιοπωλείο είναι ένας ζεστός και φιλόξενος χώρος, όπου έχεις τη δυνατότητα να περιεργαστείς τα καλούδια που υπάρχουν. Το κυριότερο όμως είναι η οικογένεια που έχει το μαγαζί. Δεν κάνουν απλώς διεκπεραιωτικά την δουλειά τους. Είναι βαθιά ενημερωμένοι και έμπειροι και έχουν τη γνώση να σου προτείνουν ακριβώς αυτό που θα καλύψει την εκάστοτε ανάγκη σου. Έχεις εμπιστοσύνη πως θα σου βρουν αυτό που θα χρειαστείς και πως θα σε εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

-Ρεγγίνα

Για να συνοψίσουμε όμως.

Η δική μου σχέση με τη Διαγώνιο δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα (εκτός και αν η Σωτηρία μου εκμυστηρευθεί ότι διάβασε νωρίτερα κάποιο βιβλίο που περιμένω εγώ εναγωνίως να κυκλοφορήσει και τη διαγράψω μια για πάντα από τη ζωή μου).

Πλέον αγοράζω σχεδόν αποκλειστικά βιβλία από εκεί, στέλνοντας αλλοπρόσαλλα μηνύματα με τις παραγγελίες μου στο Instagram. Και η εξυπηρέτηση είναι άριστη, όπως θα τσακιστεί να σας επιβεβαιώσει κάθε πελάτης τους, και στηρίζω μία μικρή επιχείρηση σε δύσκολους καιρούς.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της σύνδεσής μου με το μαγαζί όμως είναι μία πολύ καλή, πολύ παλιά (που ξέρω εδώ και μια δεκαετία, όχι γερασμένη) φίλη μου, την οποία γνώρισα εξαιτίας της κοινής αγάπης μας για μία συγκεκριμένη σειρά βιβλίων, που της είχε προτείνει πριν χρόνια η Ιωάννα, η μητέρα της Σωτηρίας. Οπότε η Διαγώνιος έχει ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά μου.

Μη φεύγετε, τελείωσα με το μελόδραμα. Αλλά τελείωσα και με το αφιέρωμα.

Πηγαίνετε λοιπόν στο www.ediagonios.gr ή στο κατάστημα να τσεκάρετε τα βιβλία και όλα τα υπόλοιπα καλούδια που μπορεί να σας στείλει η Σωτηρία. Και να έχετε στον νου σας πως ό,τι δεν υπάρχει, παραγγέλνεται.

Κυρίως όμως πηγαίνετε στο @ediagonios.gr στο Instagram, πείτε ότι σας έστειλε το Moonlight Tales και κάνετε τις παραγγελίες σας με δωρεάν μεταφορικά!


*Ισχύει μέχρι τις 30 Απριλίου.



Πηγαίνετε!



Είπα τελείωσε το αφιέρωμα.



Εύη