Συνέντευξη με την Έλενα Τέφα

 Στις 8 Σεπτεµβρίου 2007, η µικρή πόλη Ρίτζβιλλ στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ τυλίγεται στις φλόγες. Ο πληθυσµός της αποδεκατίζεται. Την ευθύνη της επίθεσης αναλαµβάνει το Τάγµα των Θεριστών, η µεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη τροµοκρατική οργάνωση που πλήττει τη χώρα µε σκληρές βιαιοπραγίες δίχως τέλος. Η µοναδική επιζήσασα, η Αυγή, διασώζεται από τους Κυνηγούς, ένα τάγµα διαµορφωµένο για να αντιµετωπίσει την απειλή των Θεριστών χωρίς τους ηθικούς ή νοµικούς περιορισµούς της αστυνοµίας.

Δέκα χρόνια µετά, και αφού η δράση των Θεριστών δεν έχει κοπάσει και οι Κυνηγοί φτάνουν σε αδιέξοδο, τίθεται σε λειτουργία ο Κώδικας 987: µια επικίνδυνη αποστολή, µια έσχατη επιλογή στην οποία η Αυγή, πλέον ικανή και διαβόητη δολοφόνος, είναι παράγοντας-κλειδί. Ορκισµένη να πάρει εκδίκηση από τους Θεριστές, και µε το µέλλον ολόκληρης της χώρας να βρίσκεται στους ώµους της, ο Κώδικας 987 θα τη φέρει αντιµέτωπη µε τις πιο απρόβλεπτες απειλές καθώς ανακαλύπτει περισσότερα για τον εχθρό, αλλά πολλά παραπάνω για τον ίδιο της τον εαυτό.

Ένας κόσµος όπου η γραµµή ανάµεσα στο σωστό και το λάθος όλο και θολώνει, η δικαιοσύνη αµφισβητείται και η εµπιστοσύνη αποτελεί ακριβή πολυτέλεια. Τι θα χρειαστεί για να αποφευχθεί η καταστροφή;


Η Έλενα Τέφα γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Πρέβεζα. Σήµερα κατοικεί στον Πειραιά, όπου σπουδάζει στο τµήµα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Πειραιώς. Γράφει από το γυµνάσιο, όπου συµµετείχε σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, και το 2016 το διήγηµά της «Νέλια» δηµοσιεύτηκε στα τέσσερα τεύχη της βραβευµένης σχολικής εφηµερίδας του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας. Παίζει πιάνο και φλάουτο και αγαπά τη σύνθεση µουσικής, µε πρωτότυπες συνθέσεις της να έχουν εκτελεσθεί σε ιδιαίτερες εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων της Ξάνθης και τα εγκαίνια του ρωµαϊκού ωδείου της Νικόπολης. Στον ελεύθερο χρόνο της θα βρεθεί να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία, να βλέπει σειρές πλούσιες σε ανατροπές, να γράφει, ή απλώς να απολαµβάνει έναν ζεστό καφέ µε καλή µουσική.

 

 

Ερωτηματολόγιο Συνεντεύξεων Moonlight Tales

 

1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

 

Πρόκειται για μια ιστορία μυστηρίου και δράσης που διαδραματίζεται στις ΗΠΑ, σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Γνωρίζουμε τους Θεριστές, μια τρομοκρατική οργάνωση που πραγματοποιεί φρικτές εχθροπραξίες, με πιο χαρακτηριστική την επίθεση στο Ρίτζβιλλ, από την οποία και επιβιώνει η πρωταγωνίστριά μας, η Αυγή. Το Τάγμα των Κυνηγών, ένα σώμα διαμορφωμένο για να αντιμετωπίσει την απειλή των Θεριστών χωρίς τους περιορισμούς της αστυνομίας, αναλαμβάνει και εκπαιδεύει την Αυγή ως ικανή δολοφόνο. Δέκα χρόνια μετά, μέσα από την επικίνδυνη αποστολή «Κώδικας 987», η Αυγή έχει ορκιστεί να βάλει ένα τέλος στους Θεριστές και να πάρει εκδίκηση. Ηθική και δικαιοσύνη αμφισβητούνται, η γραμμή μεταξύ σωστού και λάθους θολώνει, και ο «κακός» της υπόθεσης δύσκολα διακρίνεται.

 

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

 

Ο Κώδικας ήταν ένα πείραμα. Μέχρι τότε που πρωτοσκέφτηκα την ιδέα το 2016, είχα γράψει μόνο ιστορίες φαντασίας. Αναρωτήθηκα αν θα μπορούσα να βάλω την πρόκληση στον εαυτό μου να γράψει κάτι πιο ρεαλιστικό, χωρίς μαγικά και δυνάμεις και άλλους κόσμους, κάτι που να είναι τρομακτικά κοντά σε μια πιθανή πραγματικότητα. Εκτός αυτού, ήθελα μια ιστορία που να αμφισβητεί το σωστό, να αφήνει τους πρωταγωνιστές να κάνουν λάθη και να προκαλεί κατανόηση απέναντι στους ανταγωνιστές —αν ποτέ διαχωρίζονται...

Δεν μπορώ να πω ότι κάτι συγκεκριμένο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Κώδικα. Γενικά, η έμπνευση που αντλώ για τις ιστορίες μου είναι συνήθως από αληθινές καταστάσεις και ζητήματα. Στην περίπτωση του Κώδικα, το ερώτημα ήταν: ποια θα μπορούσε να είναι η πρόκληση σε έναν εναλλακτικό, μα πολύ γνώριμο, κόσμο;

 

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

 

Μην τρελαίνεσαι τόσο να αναρωτιέσαι αν η ιστορία θα αρέσει στο κοινό. Καμία ιστορία δεν είναι ποτέ τέλεια. Χαλάρωσε, απόλαυσέ το, και γράψε πρώτα για τον εαυτό σου. Επίσης, μην αγχώνεσαι που σταματάς γιατί η ζωή μπαίνει στη μέση. Θα το ξαναβρείς, είναι πάντα εκεί και σε περιμένει.

 

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

 

Προτιμώ τα φαντασίας, ειδικά εκείνα που είναι πιο κοντά στην πραγματική ζωή (αν δεν φάνηκε μέχρι τώρα). Μου αρέσει και το high fantasy, αλλά όταν μπορώ να δω πτυχές της πραγματικότητας μέσα στη φαντασία το προτιμώ από το εντελώς φανταστικό. Γενικά δεν έχω θέμα, αρκεί αυτό που διαβάζω να έχει γερά plot twists για να με κρατάει σε αγωνία.

Μέχρι τώρα όσα έχω γράψει είναι high και low fantasy, με μια μικρή εξαίρεση του Κώδικα που τείνει προς δυστοπικό-speculative. Θέλω όμως να εξερευνήσω και άλλα είδη.

 

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

 

Σκληρό. Ο καθένας έχει ξεχωριστό και εξίσου σημαντικό ρόλο. Ομολογώ ότι έχω μια αδυναμία απέναντι στους καλά φτιαγμένους ανταγωνιστές. Όταν μπορείς να κατανοήσεις τον κακό της υπόθεσης και να δεις πώς θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να οδηγηθεί σε αυτή τη θέση, έχεις στα χέρια σου έναν χαρακτήρα που κινεί το ενδιαφέρον και σε κάνει να απορείς πού μπαίνει το όριο. Από την άλλη, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες γιατί «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι», και ο πρωταγωνιστής προφανώς έχει τον ρόλο αυτό για κάποιο λόγο.

 

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

 

Ξεκίνησα στα 14 με συμμετοχές σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Θα είμαι πάντοτε ευγνώμων στις καθηγήτριες λογοτεχνίας μου, χωρίς εκείνες ίσως να μην είχα ανακαλύψει ποτέ την αγάπη μου για τη συγγραφή.

 

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

 

Αυτό και αν είναι δύσκολο ερώτημα. Έχω δει βιβλία με τραγική γραφή αλλά φοβερές ιδέες πλοκής, και βιβλία άψογα γραμμένα αλλά χωρίς καμία ουσιώδη πλοκή. Ίσως είναι κλισέ απάντηση, αλλά θέλει μια ισορροπία όλων. Ικανότητα γραφής γιατί όσο καλή και να είναι η πλοκή αν δεν την αποδώσεις καλά δεν θα φανεί· φαντασία γιατί υπάρχει μια ιστορία κρυμμένη σε κάθε σημείο της ζωής αν της δώσεις την ευκαιρία να ανθίσει· και σκληρή δουλειά γιατί η διαδικασία της συγγραφής είναι επίπονη, κουραστική και σπάνια αναγνωρισμένη, όμως αξίζει αν την αγαπάς.

 

8.    Γιατί γράφεις;

 

Γιατί δεν μπορώ να μην γράφω. Σταματάω λόγω υποχρεώσεων και όλη μου η ψυχή τρελαίνεται, με τρώει να δημιουργήσω. Γιατί νιώθω ότι έχω πράγματα να πω. Νιώθω ότι κάθε τι που μαθαίνω, θέλω να το δώσω και στον κόσμο με μια μορφή όπου ο καθένας θα κρατήσει αυτό που χρειάζεται για να κλείσει τις πληγές του. Για να προσφέρω την παρέα μου σε στιγμές που εγώ η ίδια δεν μπορώ να είμαι εκεί, αλλά οι λέξεις μου μπορούν. Για να χρησιμοποιήσω την ομορφιά της φαντασίας ώστε να θίξω ζητήματα που με καίνε στην πραγματική ζωή. Για να κάνω τον κάθε αναγνώστη να νιώσει, και να νιώσει βαθιά.

 

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

 

Ας ξεκαθαρίσω πρώτα ότι το ρητό «για να είσαι καλός συγγραφέας, πρέπει και να διαβάζεις πολλά βιβλία» μόλις πέρυσι το πήρα στα σοβαρά. Έχοντας πει αυτό, σε αναγνώστες που αγαπούν τη φαντασία θα πρότεινα τη διλογία Six of Crows της Leigh Bardugo (αλλά και όλα τα βιβλία του grishaverse). Φοβερές ανατροπές, εξαιρετικοί χαρακτήρες, τέλεια μίξη φαντασίας-πραγματικότητας. Δεν μπορώ να πω ότι έχω διαβάσει ακόμη κάτι αρκετά καλό ώστε να πρέπει να το διαβάσει κάθε συγγραφέας, οπότε θα προτείνω το ίδιο.

 

10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

 

Σίγουρα υπάρχουν πολλές ιδέες που με περιμένουν στα αρχεία του υπολογιστή μου. Μένει να βρω τον χρόνο να τις αναπτύξω. Πάντως, δύο βιβλία φαντασίας και δύο πιο ρεαλιστικά βρίσκονται ανάμεσα σε αυτές.

Και κάτι φήμες ακούγονται για δεύτερο μέρος του Κώδικα, όμως εγώ δεν ξέρω τίποτα.

Εκτός από τα βιβλία μου που κλαίνε μέσα στην εγκατάλειψή τους, ετοιμάζω και νέα μουσική εμπνευσμένη από τον Κώδικα. Τώρα τι άλλο θα σκαρφιστώ, θα δείξει.

 

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

 

Μπορείτε να με βρείτε στο Facebook (Elena Tefa): ή στο Instagram (@elhaesi)

Επίσης μέσω της ιστοσελίδας μου, όπου υπάρχουν και ένα σωρό ωραία πραγματάκια σχετικά με τον Κώδικα.