Συνέντευξη με τον Χριστόφορο Γεωργίου

Όλα κυλούσαν ομαλά στην παράξενη πόλη Σούγκαρ Τάουν, ώσπου ο επιφανής πολίτης Πίτζεον Σαφλάουερ βρίσκεται κρεμασμένος στην έπαυλή του. Μέσα στην παλάμη του υπάρχει μόνο ένα μήνυμα: Αφήνω το περιεχόμενο του χρηματοκιβωτίου μου σε όποιον καταφέρει να το ανοίξει.

Ο Μπάτζερ Πάιν μαζί με την αδερφή του και τον πιστό του φίλο, ξεκινούν ένα τρελό κυνήγι θησαυρού για να μαζέψουν όλα τα στοιχεία που έχει αφήσει ο Σαφλάουερ. Από έναν βιβλιοθηκάριο που αυτοχαστουκίζεται, μια καθαρίστρια με ένα μυστικό, μέχρι έναν σεσημασμένο δήμαρχο, όλοι φαίνονται να είναι εναντίον τους.

Ο Πίτζεον μας αφηγείται τα γεγονότα με τον δικό του μοναδικό τρόπο από τον άλλο κόσμο. Ακολουθεί πιστά τους τρεις καιροσκόπους και βάζει τις δικές του πινελιές στην πλοκή. Είναι ένας μηχανορράφος με ένα μεγάλο μυστικό και μια ανεξίτηλη αγάπη για τη γυναίκα του, την οποία δεν ξεχνά στιγμή να μας θυμίζει.

Μια εκκεντρική νουβέλα φαντασίας και μυστηρίου γύρω από τον ρομαντισμό, τον θάνατο και τη διαπλοκή. Ένα βιβλίο γεμάτο περιπέτεια, που αποτυπώνεται μέσα από τα μάτια του αλλόκοτου αφηγητή του.

 

Ο Χριστόφορος Γεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992. Τον Οκτώβριο του 2019 είδε να δημοσιεύεται το πρώτο του διήγημα στο συλλογικό βιβλίο «Οδός 19:00» από τις εκδόσεις Έναστρον. Με το μυθιστόρημα «Κροένια» από τις εκδόσεις Λυκόφως έκανε το ντεμπούτο του στον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας το καλοκαίρι του 2020. Το 2021 συμπεριλήφθηκε το διήγημά του «Ο Στρογγυλός θεός» στην συλλογή φαντασίας «Παιάνες από Ατσάλι» από την Allbooks. Ζει στο Χαϊδάρι και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Λατρεύει τις ταινίες και τα βιβλία φαντασίας  καθώς και τα ταξίδια που του δίνουν έμπνευση. Η νουβέλα φαντασίας «Πίτζεον Σαφλάουερ» είναι το δεύτερο βιβλίο του.

 




1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Ο Πίντζεον Σαφλάουερ είναι μια περσόνα που δημιουργήθηκε από την ανάγκη μου να γράψω κάτι διαφορετικό. Παρασύρθηκα μέσα από την φωνή του και αυτός από την δική μου. Όλη η ιστορία λοιπόν αφηγείται από τον ίδιο και από την προσωπική του οπτική γωνία. Ήθελα πολύ να συνδυάσω το μυστήριο, τον ρομαντισμό, την περιπέτεια και την φαντασία. Με αποτέλεσμα αυτό το κυνήγι θησαυρού που αφήνει πίσω του πριν αυτοκτονήσει ο ευκατάστατος πολίτης της Σούγκαρ Τάουν, να είναι το κατάλληλο μέσο.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Λάτρεψα την τηλεοπτική σειρά «Μια σειρά από ατυχή γεγονότα» και ήθελα να γράψω κάτι με παρόμοιο τρόπο αφήγησης αλλά να το κάνω δικό μου με μια τελείως διαφορετική ιστορία.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να μην το κάνω για να εντυπωσιάσω τον περίγυρό μου. Αποδείχθηκε ότι δύσκολα εκτιμάται ένα λογοτεχνικό βιβλίο από κάποιον που δεν διαβάζει. Να μην αγχώνομαι, γιατί παρόλο που το γράψιμο είναι αγχολυτικό, η έκδοση είναι μια αρκετά στρεσογόνα διαδικασία. Να το απολαύσω γιατί η αναδίπλωση της φαντασίας μου είναι από τα πιο όμορφα συναισθήματα. 4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Φαντασία και στις δύο περιπτώσεις. Μου αρέσουν και τα αστυνομικά αναγνώσματα αλλά δύσκολα θα έγραφα ποτέ. Συγγραφικά, το να γράφω λογοτεχνία του φανταστικού για εμένα είναι κάτι ευεπίτευκτο.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Θα πω τον ανταγωνιστή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα πρέπει να φυραίνουν. Πλάθοντας κανείς έναν δυνατό ανταγωνιστή, κάνει τον σκοπό και τα εμπόδια του πρωταγωνιστή πιο ρεαλιστικά και ισχυρά, δημιουργώντας μια δυνατή πλοκή. Επίσης, εμβαθύνοντας στον χαρακτήρα του “κακού”, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να κατανοήσει τους λόγους που κάνει ό,τι κάνει που κάποιες φορές είναι πιο περίπλοκοι απ’ ότι φανταζόμαστε.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Το πρώτο κείμενο που έγραψα και έχω στα χέρια μου, είναι ένα ημιτελές διήγημα από όταν ήμουν 10 χρονών. Μια ιστορία για ένα λιονταράκι που χάθηκε μακριά από την αγέλη του. Αφού δεν το είπα και Σίμπα πάλι καλά. Όταν άρχισα να γράφω σοβαρά όμως και με σχέδιο είχα πλέον φτάσει 26.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Κ Καλώς ή κακώς, και τα τρία είναι εξίσου σημαντικά. Αλλά αν πρέπει να διαλέξω ένα αυτό θα είναι η ικανότητα γραφής. Αν λείπει αυτός ο παράγοντας, όση φαντασία και αν έχεις και όση σκληρή δουλειά και αν ρίξεις το βιβλίο θα βγει κακό και μια ιστορία που μπορεί να είχε προοπτικές θα πάει χαμένη.

8. Γιατί γράφεις;

Γράφω γιατί μου αρέσει να δημιουργώ. Το μυαλό μου για κάποιο λόγο έχει γαλουχηθεί έτσι ώστε η φαντασία μου να μην έχει όρια. Αυτό με τραβάει συνέχεια στο να πλάθω νέες ιστορίες και να ταξιδεύω μέσα από την δημιουργία τους. Ακόμη ένας λόγος που με τραβάει η λογοτεχνία του φανταστικού.
 

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Για τους συγγραφείς θα πρότεινα τα «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς» που έχει τόσα πολλά να δώσει στην φαντασία τους. Και για τους αναγνώστες τον «Υφαντόκοσμο».


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον; 

Την φαντασία μου τυπωμένη σε χαρτί. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δεν θα σταματήσω ποτέ και σκοπεύω να κρατήσω αυτή την υπόσχεση. Όσο αφορά το κοντινό μέλλον το νέο μου μυθιστόρημα βρίσκεται ένα βήμα πριν το φινάλε.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου; 

 Μέσω της προσωπικής μου σελίδας στο Facebook ή στο Instagram.

https://www.instagram.com/christoforos.georgiou_/