Παρουσίαση Βιβλίου - Τα Φτερωτά Σανδάλια

Όλοι περπατάμε. Άλλοι χρησιμοποιούν τα πόδια κι άλλοι τον νου αλλά ποιος είναι γρηγορότερος; Αυτός που είναι διαφορετικός ή αυτός που είναι όμοιος; Διαφορετικός από ποιον; Όμοιος με ποιον;

Άραγε αν είσαι μοναδικός, μπορείς να επιβιώσεις; Και τι σημαίνει να είσαι μοναδικός; Σχετίζεται με το να είσαι αποδεκτός; Και ποιος είναι τόσο ισχυρός για να σε αποδέχεται ή να σε απορρίπτει;Μια μάνα μπορεί να απορρίψει; Ίσως και να μπορεί.

Και τότε αρχίζουν όλα… με τα φτερωτά σανδάλια.

 

 

 

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει αποκτήσει ένα hype, που με χαρά μπορώ να πω ότι το αξίζει ως και την τελευταία του ρανίδα. Την ιστορία μάς αφηγείται ο Φοίβος Ειλικρινής, ένα παιδί με κινητικά προβλήματα, του οποίου το σώμα μπορεί να είναι καθηλωμένο σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο, όμως τα όνειρά του φορούν μαγικά σανδάλια και πετούν. 

 Ο Φοίβος είναι ένα παιδί που έχει συναντήσει δυσκολίες στη ζωή του, που δεν αντέχει να δημιουργεί προβλήματα στους γύρω του και να γίνεται βάρος. Αυτό που λάτρεψα στη συγκεκριμένη ιστορία, ούσα κι εγώ στη βάση μου εκπαιδευτικός με μετεκπαίδευση στην ειδική αγωγή, ήταν η οπτική που μας έδωσε ο συγγραφέας από τα μάτια του πρωταγωνιστή. Έφτασα σε σημείο να αναρωτιέμαι αν είχε κάποια τέτοια εμπειρία στο παρελθόν του και το περιγράφει τόσο αληθινά. Θα φέρω ένα μικρό παράδειγμα, που διαφαίνεται στην ιστορία: Σε κάποιες περιπτώσεις οι άνθρωποι, θέλοντας να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπό μας που βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση, καταλήγουμε να τον κάνουμε να νιώθει περισσότερο άβολα, καθώς τον ξεχωρίζουμε και τονίζουμε τη διαφορετικότητά του. 

Τέτοιες καταστάσεις θίγονται μέσα στην ιστορία, η οποία, παρόλο που είναι μικρή σε μέγεθος, είναι τόσο αρκετή και γεμάτη, που αρκεί και περισσεύει. 

Δυνατό μήνυμα, πολύ καλή πένα, must-read ιστορία για πολλούς λόγους!

 Αγγελίνα Παπαδημητρίου