Συνέντευξη με τον Γρηγόρη Δημακόπουλο

Σ’ έναν κόσμο άναρχο, ορφανό από Ιστορία, ο πολιτισμός έχει καταρρεύσει.

Η προηγμένη γνώση –το προσόν ενός και μοναδικού κυρίαρχου λαού– αφανίστηκε ολοκληρωτικά. Κάθε πληροφορία για τον ανώτερο πολιτισμό της αρχαιότητας έχει χαθεί στη λήθη. Τα κεκτημένα της διανόησης, τα επιτεύγματα μιας μακράς Δυναστείας, σβήστηκαν διά παντός, σαν να μην είχαν υπάρξει ποτέ. Μόνο οι θρύλοι γι’ αυτούς έχουν επιβιώσει· ιστορίες μιας περασμένης εποχής, που μεταδίδονται από στόμα σε στόμα. Τη γνώση και την πρόοδο έχουν πλέον αντικαταστήσει οι δεισιδαιμονίες και τα παραμύθια. Η ανθρωπότητα, για έναν ανεξήγητο λόγο, από την αποκορύφωση της εξέλιξης του είδους, έκανε αμέτρητα βήματα προς τα πίσω· προς τη μεσαιωνική εποχή του σιδήρου και του ατσαλιού.

Σ’ αυτήν τη ζοφερή εποχή, μια νέα ελπίδα γεννιέται. Ο μικρός Χόουπ, έχοντας ως μοναδικό στήριγμα τον πατέρα του, αναγκάζεται να ξεκινήσει νωρίς το Ταξίδι του. Ένα ταξίδι που θα τον οδηγήσει από τον απομονωμένο ορεινό οικισμό του Άρυεν ως τα πέρατα της γης.

Αυτό είναι το θρυλικό Ταξίδι του Κόκκινου Φοίνικα.

Tο κυνήγι στον ρημαγμένο κόσμο ξεκινά ξανά. Έναν κόσμο στον οποίο κάθε γνώση για το παρελθόν έχει χαθεί· έναν κόσμο δίχως αρχαία Ιστορία.

Το Τάγμα ανανεώνει την καταδίωξη, όπως και η Σέκτα με τους θανάσιμους δολοφόνους της. Ο Λίαμ και ο Χόουπ αναγκάζονται, μαζί με τους συντρόφους τους, να αναζητήσουν την υπόγεια φυλακή που θα τους οδηγήσει μέσα από τα έγκατα της γης στην ασφάλεια του γειτονικού βασιλείου. Εκεί, ο μικρός Χόουπ θα μυηθεί για πρώτη φορά στα μυστικά της Αρχαίας Δυναστείας· θα γίνει αυτόπτης μάρτυρας θαυμαστών επιτευγμάτων της διανόησης του υψίστου παρελθόντος, κάνοντας το πρώτο βήμα προς έναν συναρπαστικό κόσμο που μόλις τώρα έχει αρχίσει να γνωρίζει. Ένα βήμα δύσκολο, σε μια μοιραία διαδρομή που θα έχει αντίκτυπο σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στην αντικρινή πλευρά του ωκεανού, ο Βέιλαν ξεκινάει τη δική του αναζήτηση, όσο ακόμη η πολιορκία στην Ιμάρ συνεχίζεται. Ο Δρόμος θα τον οδηγήσει ως τις πύλες της Κιβωτού του Χρόνου, στο πανάρχαιο άσυλο όπου κατοικεί η Ιέρεια. Θαμμένα μυστικά θα βγουν στο φως, το σκοτεινό παρελθόν θα συγκρουστεί με το παρόν, η αποσιώπηση θα αναμετρηθεί με την αλήθεια, πριν ο μύθος εγερθεί μέσα από τις στάχτες μιας εποχής χαμένης για να στοιχειώσει το μέλλον ενός πολιτισμού που έμαθε να ζει στη σκιά της άγνοιας.

Ο Γρηγόρης Δημακόπουλος είναι πολιτικός μηχανικός που ζει κι εργάζεται στην Καρδίτσα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την περίοδο 2000-2006. Από μικρή ηλικία καλλιεργήθηκε μέσα του το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, κυρίως μετά την επαφή του με την Ιστορία Χωρίς Τέλος του Μίχαελ Έντε και τα έργα του Ιούλιου Βερν.

Στη Θεσσαλονίκη αναπτύχθηκε η αγάπη του για την κλασική λογοτεχνία και τη λογοτεχνία του φανταστικού. Αγαπημένα του βιβλία είναι το Σιλμαρίλλιον του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, το Dune του Φρανκ Χέρμπερτ και οι Άθλιοι του Βίκτωρος Ουγκώ.

Τα δυο πρώτα μέρη της τριλογίας φαντασίας που έχει γράψει, Η Εποχή των Θρύλων: Κόκκινη Αυγή και Η Εποχή των Θρύλων: ο Δρόμος της Εξορίας, εκδόθηκαν από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή τον Μάιο του 2019 και τον Μάιο του 2021 αντίστοιχα. Τo βραβευμένο διήγημα Το εκκρεμές ήταν το πρώτο έργο του που εκδόθηκε, λαμβάνοντας την τρίτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Φαντασία 2018, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Fantasmagoria (Έπος της Φαντασίας ΙΙ, εκδόσεις iWrite, 2018). Το διήγημα Ερήμωση έχει συμπεριληφθεί στην ανθολογία Στα Όνειρα της Φαντασίας: Πολεμικές Ιαχές (Εκδόσεις Allbooks, 2020). Στον ελεύθερο χρόνο του γράφει κριτικές και διηγήματα για τη Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας.

 

1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το έργο μου είναι η τριλογία φαντασίας η Εποχή των Θρύλων. Πρόκειται για μια σειρά μυθιστορημάτων που ανήκουν στο είδος της επικής φαντασίας. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί τα δύο πρώτα μέρη, η Κόκκινη Αυγή (Εκδόσεις Πηγή, 2019) και ο Δρόμος της Εξορίας (Εκδόσεις Πηγή, 2021). Σε γενικές γραμμές, η πλοκή είναι η εξής: Πατέρας και γιος δοκιμάζονται σε ένα απελπισμένο ταξίδι στις ερημιές μιας γης όπου δε ζει πια κανείς. Οι πρωταγωνιστές ζούνε σ’ έναν κόσμο στον οποίο κάθε γνώση για το παρελθόν έχει χαθεί· έναν κόσμο δίχως αρχαία Ιστορία. Τα κεκτημένα της διανόησης, τα επιτεύγματα μιας μακράς Δυναστείας, αφανίστηκαν δια παντός, σαν να μην είχαν υπάρξει ποτέ. Μόνο οι θρύλοι έχουν επιβιώσει· ιστορίες που μεταδίδονται από στόμα σε στόμα. Τη γνώση και την πρόοδο έχουν πλέον αντικαταστήσει οι δεισιδαιμονίες. Η ανθρωπότητα, για έναν ανεξήγητο λόγο, από την αποκορύφωση της εξέλιξης του είδους, έκανε αμέτρητα βήματα προς τα πίσω· προς τη μεσαιωνική εποχή του σιδήρου και του ατσαλιού. Σε αυτόν τον κόσμο, λοιπόν, οι ήρωες καλούνται να επιβιώσουν αλλά και να παίξουν τον δικό τους ρόλο ώστε η ανθρωπότητα να ανασύρει από τα βάθη της λήθης την πολιτισμική κληρονομιά του αρχαίου κόσμου.

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η κυριότερη πηγή έμπνευσής μου ήταν ο μύθος της Χαμένης Ατλαντίδος, μα σπουδαίο ρόλο έπαιξε επίσης η αγάπη που έχω για το έργο του Τόλκιν. Ανέκαθεν ήθελα να διαβάσω ένα σύγχρονο έργο φαντασίας που να αποτίει φόρο τιμής στο έργο του, συνδυάζοντας διακριτικά το κλασσικό στοιχείο με τη μοντέρνα φόρμα διήγησης, δίχως να αντιγράφει. Η ανάγκη αυτή, αλλά και η γενικότερη αγάπη που είχα στη λογοτεχνία φαντασίας, αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεκινήσω να γράφω την Εποχή των Θρύλων.

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Μη βιάζεσαι. Γράψε, διόρθωσε, αναθεώρησε. Γίνε καλύτερος. Μάθε από τα λάθη σου. Διάβασε, εμπλούτισε τις γνώσεις σου. Δούλεψε σκληρά, για πολλά χρόνια, το έργο σου. Κάνε μεγάλες παύσεις από τα κείμενα και ξαναδές τα. Έχε πίστη στον εαυτό σου. Μην επιτρέπεις στις προσδοκίες να θολώνουν την κρίση σου. Μην επιτρέπεις στην αμφιβολία να σε αποδυναμώνει. Σμίλεψε το ταλέντο που διαθέτεις, μην επαναπαύεσαι. Να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου και να έχεις ως πρώτη μέριμνα να δίνεις στον αναγνώστη ό,τι καλύτερο μπορείς τη δεδομένη χρονική στιγμή.

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

      Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία φαντασίας, επιστημονικής φαντασίας, τρόμου και 

κλασσικής λογοτεχνίας. Δε θα πω όμως όχι και σε ένα καλό ιστορικό μυθιστόρημα ή ένα αστυνομικό. Προτιμώ να γράφω ιστορίες φαντασίας γιατί είμαι περισσότερο εξοικειωμένος με το συγκεκριμένο είδος. Με ελκύει όμως και η ιδέα να γράψω κάποια στιγμή μια μεγάλη ιστορία τρόμου. Επιστημονική φαντασία είναι επίσης ένας διακαής πόθος, μα θεωρώ πως δεν έχω φτάσει ακόμα σε επίπεδο κατάλληλου βάθους γνώσεων ώστε να ανταποκριθώ με επάρκεια απέναντι στις απαιτήσεις του εγχειρήματος.

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Αν και όλοι οι χαρακτήρες έχουν τη βαρύτητά τους και παίζουν μείζονα ρόλο στην επιτυχία ενός μυθιστορήματος, νομίζω πως το βιβλίο είναι καταδικασμένο αν ο πρωταγωνιστής δεν είναι σκιαγραφημένος με σαφήνεια και αληθοφάνεια, και αποτύχει να βρει τη θέση του στο μυαλό του αναγνώστη. Είναι το όχημα με το οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει το ταξίδι. Αν το όχημα… ταρακουνιέται είναι λίγο δύσκολο, θαρρώ, να θαυμάσει κανείς τα τοπία γύρω του!

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Στην ηλικία των 28. Έκανα μια πρώτη αποτυχημένη απόπειρα να ξεκινήσω το βιβλίο το 2008, εγκατέλειψα, και στη συνέχεια επέστρεψα το 2013. Η τριλογία χτιζόταν για χρόνια στο μυαλό μου μα η αληθινή συγγραφή ξεκίνησε όταν ήμουν 33 χρονών.

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Και τα τρία στοιχεία είναι απαραίτητα, φοβάμαι, για να δημιουργηθεί ένα βιβλίο που έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί καλό από μια σημαντική μερίδα του αναγνωστικού κοινού. Όμως, γνώμη μου είναι πως ο πλέον αποφασιστικός παράγοντας από τους τρεις είναι η σκληρή δουλειά. Μεταφορικά μιλώντας, αν ο καρπός είναι το ταλέντο και η φαντασία το γόνιμο έδαφος, τότε η σκληρή δουλειά είναι το πότισμα, η φροντίδα και η περιποίηση που θα μας δώσουν στο τέλος ένα όμορφο άνθος.

8.    Γιατί γράφεις;

Είναι ένας τρόπος έκφρασης, μέσω του οποίου μπορώ να διοχετεύω σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα. Θα έλεγα πως είναι μια αρκετά αυθόρμητη διαδικασία, μια παρόρμηση που καίει μέσα μου, και που εκδηλώνεται σε ανύποπτο χρόνο, γι’ αυτό και μου είναι αρκετά δύσκολο να γράψω κατά παραγγελία.

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Τους Άθλιους του Βίκτωρος Ουγκώ πιστεύω είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κάθε αναγνώστης, γιατί στο συγκεκριμένο διαχρονικό αριστούργημα της κλασσικής λογοτεχνίας αποτυπώνονται όλες οι πτυχές της ηθικής κατάπτωσης που ορίζει ακόμα και σήμερα την κοινωνία μας, γεγονός που αναντίρρητα σφυρηλατεί το μέλλον μας, οδηγώντας τελικά σε ζοφερότερους καιρούς. Τέλος, ένα βιβλίο που θεωρώ πως πρέπει να διαβάσουν όλοι οι συγγραφείς είναι ο Έρωτας στα χρόνια της χολέρας του Μάρκες. Ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα που εγώ πήρα από το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πόσο εύκολα ο συγκεκριμένος δημιουργός κονιορτοποίησε κάθε συγγραφικό κανόνα, γράφοντας μέσα από την ψυχή του, με αποτέλεσμα να αφήσει παρακαταθήκη ένα βιβλίο που έμεινε στην ιστορία αλλά και που κατόρθωσε να αγγίξει εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο.   

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Το τρίτο βιβλίο της Εποχής των Θρύλων είναι φυσικά η πρώτη σκέψη. Ύστερα, η αλήθεια είναι πως δεν έχω προγραμματίσει κάτι. Ίσως δοκιμάσω το είδος του τρόμου· ίσως καταπιαστώ με ένα sequel ή με ένα prequel της Εποχής. Ίσως πάλι δοκιμάσω να γράψω μια νέα ιστορία φαντασίας, σε έναν κόσμο ολότελα διαφορετικό. Δεν ξέρω ακόμη. Υπάρχουν και κάποιες σκέψεις για μια συλλογή διηγημάτων –ένα όχι και τόσο πιθανό σενάριο-, το ομολογώ. Το συγκεκριμένο ζήτημα θα με απασχολήσει αφότου ολοκληρωθεί η τριλογία. Στην παρούσα φάση θέλω να επικεντρωθώ αποκλειστικά στον βασικό μου στόχο, που δεν είναι άλλος από το να κυκλοφορήσει το τρίτο μέρος, ώστε η σειρά να λάβει το closure που της αξίζει.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στο προφίλ που διατηρώ στο Facebook (@Greg Dimakopoulos) ή στο Instagram (@greg_dimakopoulos).