Ο αστυνόμος Σεβαστιανός, ακολουθώντας τα ίχνη του αίματος, θα ξετυλίξει το κουβάρι μιας ιστορίας, της οποίας τα νήματα κινούν η απληστία, η αλαζονεία και η εκδίκηση.
Μια υπόθεση που δύο αρχικά άσχετα γεγονότα μεταξύ τους, μια εξαφάνιση γόνου ισχυρής οικογένειας και μια πιθανή αυτοκτονία, τον οδηγούν σε συγκρουσιακές καταστάσεις, με πολλές ανατροπές.
Ο οξυδερκής αλλά δύστροπος Αντρέας Σεβαστιανός δεν είναι και ο πιο εύκολος άνθρωπος για να συνεργαστεί κανείς μαζί του.
Στην αρχή κινείται αργά, αλλά η ατμόσφαιρα γρήγορα βαραίνει.
Ο Τειρεσίας Λυγερός πρωτοείδε το φως κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα τελευταία χρόνια τα περνάει στο Αιγαίο. Δεν έμαθε να επικοινωνεί με τους ανθρώπους και αρέσκεται στη συντροφιά των αστικών, τετράποδων αιλουροειδών. Έμαθε να περνάει τη ζωή του σε σκονισμένα γραφεία ανάμεσα σε βιβλία και χειρόγραφες σημειώσεις. Δεν ξέρει ποιο είναι το νόημα της ζωής και αρκείται στο να κοιτάζει το απέραντο, θαλασσινό τοπίο και να ακούει τα γουργουρίσματα των γάτων που κρύβονται στα βράχια.
Διατηρεί τη σελίδα Τειρεσίας Λυγερός- Δωρεάν Αστυνομική Λογοτεχνία στο Facebook.
Το 2017, εκδόθηκε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα «Η μαύρη κάντιλακ», από τις εκδόσεις Ηριδανός ενώ το 2021 εκδόθηκε το δεύτερο αστυνομικό του μυθιστόρημα «Τα ίχνη του αίματος» από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Ερωτηματολόγιο Συνεντεύξεων Moonlight Tales
1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.
Το αστυνομικό μυθιστόρημα «Τα ίχνη του αίματος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και αποτελεί τη δεύτερη μου αστυνομική ιστορία. Πρόκειται για μια ιστορία που δύο αρχικά άσχετα γεγονότα μεταξύ τους, μια εξαφάνιση γόνου ισχυρής οικογένειας και μια πιθανή αυτοκτονία, οδηγούν σε συγκρουσιακές καταστάσεις, με πολλές ανατροπές.
2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;
Δεν υπάρχει μια ιδιαίτερη πηγή έμπνευσης. Απλά μια εσωτερική ανάγκη με ωθεί να γράψω μια καινούρια ιστορία και να την «αφηγηθώ» στον κόσμο. Ακόμα και ένα απλό γεγονός μπορεί να με βοηθήσει να δημιουργήσω τη δομή ενός βιβλίου.
3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;
Να μην τα παρατήσει με τις πρώτες δυσκολίες.
4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;
Λατρεύω την ποίηση, τα αστυνομικά και γενικά τη λογοτεχνία. Τώρα όσον αφορά στο ποιο είδος μού αρέσει να γράφω, πέραν των αστυνομικών, είναι το θέατρο και η ποίηση.
5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;
Νομίζω ότι όλα αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο αλλά όσον αφορά στη δομή μιας ιστορίας. Βέβαια, ο πρωταγωνιστής είναι ίσως το σημαντικότερο από όλα.
6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;
Σε πολύ νεαρή ηλικία χωρίς, όμως, να δημοσιεύω. Η γραφή λειτουργούσε ως κάθαρση. Αυτά που δεν ήθελα να πω, αυτά και έγραφα. Προτιμούσα και προτιμώ να ζω στη σιωπή και να γράφω. Σταδιακά, όμως, πέρασα από το προσωπικό σε πιο συλλογικά θέματα.
7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;
Και πάλι θεωρώ ότι και τα τρία είναι απαραίτητα. Αν πρέπει, όμως, να επιλέξω κάτι θα έλεγα η ικανότητα γραφής. Δεν είμαι, όμως, απόλυτα βέβαιος. Το ταλέντο δεν αρκεί για να γίνει κάποιος συγγραφέας. Ούτε και η σκληρή δουλειά. Αυτά τα δύο σε συνδυασμό μπορούν να κάνουν θαύματα.
8. Γιατί γράφεις;
Γράφω για να διαρρηγνύω τις ώρες της σιωπής μου. Κάτι σαν ανάγκη που πηγάζει από πολύ βαθιά.
9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.
Τον «Ηλίθιο» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι πρέπει να τον διαβάσουν όλοι όσοι θέλουν να γράψουν. Ο εν λόγω συγγραφέας είναι «δάσκαλος» στη γραφή και ένας μεγάλος ανατόμος ψυχών. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να διαβάσουμε τον «Φάουστ» του Γκαίτε αφού ο «μανδύας» της ματαιοδοξίας του μας σκεπάζει όλους.
10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;
Ελπίζω να γράψω ακόμα πολλά βιβλία.
11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;
Θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί μου μέσα από τη σελίδα μου στο Facebook «Τειρεσίας Λυγερός – Δωρεάν Αστυνομική Λογοτεχνία».