Παρουσίαση Βιβλίου - Σε πέντε Χρόνια

Η Ντάνι Κόχαν είναι μια νεαρή, φιλόδοξη δικηγόρος, που ζει τη ζωή της πιστεύοντας ότι πρέπει να προγραμματίζει τα πάντα, σχέδιο που αποδίδει, καθώς προσλαμβάνεται στη δουλειά των ονείρων της και δέχεται πρόταση γάμου από το αγόρι της την ίδια μέρα. Δε μοιάζει καθόλου με την παιδική της φίλη, την ατίθαση και παιχνιδιάρα Μπέλα, που πιστεύει στη μοίρα. Ώσπου, μια μέρα, ένα παράξενο όνειρο έρχεται να αναστατώσει τον μέχρι τότε τακτοποιημένο κόσμο της. Πέντε χρόνια μετά, το όνειρό της ζωντανεύει για να της αποδείξει ότι η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές και δεν έρχεται με οδηγίες χρήσεως. Το «Πέντε χρόνια μετά» είναι μία αξέχαστη ιστορία αγάπης, πίστης και αφοσίωσης, αλλά όχι μία από εκείνες που έχετε συνηθίσει.
 
 
 
 
 
 

Η Ντάνι Κόχαν έχει προγραμματίσει τα πάντα στη ζωή της σύμφωνα με αριθμούς. Ξέρει τι θα συμβεί σε μία ώρα, σε πέντε μέρες, σε έναν χρόνο και σε πέντε χρόνια από τώρα. Έχει πετύχει κάθε στόχο που έχει θέσει: έχει γίνει δικηγόρος, έχει ανελιχθεί, πηγαίνει στη συνέντευξη για τη δουλειά των ονείρων της και φυσικά έχει μια σχέση που πληροί όλες τις προδιαγραφές για εκείνη.

Η Μπέλα, η παιδική φίλη της Ντάνι, είναι το ακριβώς αντίθετο. Η ζωή για εκείνη είναι μια ατελείωτη περιπέτεια. Λατρεύει να δοκιμάζει και να ρισκάρει και ας χάνει τον χρόνο και τη ζωτική της ενέργεια. Η Ντάνι την αγαπάει περισσότερο από οτιδήποτε.

Σε πέντε χρόνια… Η Ντάνι ξέρει πού θα βρίσκεται. Μόνο που ένα τρομακτικά ρεαλιστικό όνειρο της δείχνει μια διαφορετική, ξένη έκβαση. Λίγο λίγο το μέλλον γίνεται παρόν και την οδηγεί όλο και πιο μακριά από την προγραμματισμένη ζωή της. Τα έχει κάνει όλα σωστά; Αυτό αναρωτιέται. Αν ναι, τότε σε πέντε χρόνια, θα καταλήξει ακριβώς εκεί όπου θα ήθελε εξ αρχής. Σωστά;

Ένα βιβλίο το οποίο αφοσιώνεται στο συναίσθημα με μια έννοια διαφορετική από τη συνηθισμένη. Εμβαθύνει στην αίσθηση που έχει η πρωταγωνίστρια πως μπορεί να ελέγξει τη ζωή της και πόσο καλό ή κακό της κάνει σε τελική ανάλυση. Παρά το θέμα που πραγματεύεται, η γραφή είναι ανάλαφρη και άμεση, χωρίς υπερανάλυση. Τα συμπεράσματα είναι για τον αναγνώστη, η ιστορία είναι το μόνο πράγμα που έχει θέση στο βιβλίο.

Το σημείο στο οποίο επικεντρώνεται όμως είναι στη φιλία της Ντάνι με την Μπέλα. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο τόσο τυχεροί όσο αυτές οι δύο, οι οποίες έχουν αμοιβαία αφοσίωση και κατανόηση της διαφορετικότητάς τους. Η οικογένεια δεν είναι μόνο εκείνη που συνδέεται μαζί μας με δεσμούς αίματος, αλλά και αυτή που επιλέγουμε. Και τα δύο κορίτσια έχουν γίνει κάτι περισσότερο από οικογένεια.

Διαβάζεται με μια ανάσα. Ο χαρακτήρας της Ντάνι είναι καλοστημένος και τρισδιάστατος, όπως και αυτός των δευτερεύοντων. Η οπτική της βοηθά τον αναγνώστη να παραμείνει ξεκούραστος και να ταυτιστεί μαζί της. Πρόκειται για μια συμπαθή πρωταγωνίστρια, ακόμα και αν σε πολλά σημεία του βιβλίου γίνεται γκρίζος.

Μια ιστορία σύντομη και περιεκτική, που υπόσχεται να αφήσει τον αναγνώστη με πολλές σκέψεις για τη ζωή!


Ράνια Ταλαδιανού