Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Καψοκόλη

Σήμερα κλείνω τα πενήντα δύο μου και είναι το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί πραγματικά μιας και, απ’ ό,τι όλα δείχνουν, έφτασε το τέλος μας. Πεντακόσιες δεκαεφτά χιλιάδες άνθρωποι! Τόσοι επέζησαν από τον φονικότερο πόλεμο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Ο πόλεμος αυτός ξεκίνησε είκοσι χρόνια πριν και δεν ήταν μεταξύ μας… Το μέρος όπου καταφύγαμε αρκετοί από εμάς το ονομάσαμε Άβατο, καθώς πιστεύαμε πως ήταν απλησίαστο ή απρόσιτο. Η κανονική του ονομασία πριν ξεσπάσουν όλα αυτά ήταν Σταθμός 8, ένα λιμάνι της Βοστόνης στην πολιτεία της Μασαχουσέτης.

2… μ.Χ. Οι εννιά ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου καλούνται να λύσουν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού του πλανήτη. Η απόφαση που παίρνουν οδηγεί άθελά τους την ανθρωπότητα στην καταστροφή της. Οι λίγοι που επέζησαν παραμένουν κλεισμένοι σε μια βάση, το Άβατο, και προσπαθούν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να μάθουν γιατί οδηγήθηκαν εκεί, στο τέλος τους. Εκτός από το άγνωστο, μια νέα απειλή εμφανίζεται, ένα νέο «είδος», που θέλει να κυριαρχήσει στη Γη. Ονομάζονται Σκοτεινοί και ήρθαν για να μείνουν και όχι για να συνυπάρξουν.

 

Ο Αλέξανδρος Καψοκόλης, γεννήθηκε το 1978 στο Πειραιά και μεγάλωσε στη Καστέλα. Από την ηλικία των 7 ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την κολύμβηση και λίγο αργότερα με την Υδατοσφαίριση, στο σωματείο του Εθνικού Πειραιά. Διακρίθηκε τόσο στο εγχώριο πρωτάθλημα της Α1, όσο και σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Το 2005 αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή Αθηνών και το 2015 παίρνει τον τίτλο της ειδικότητας του Χειρουργού Οφθαλμίατρου. Το 2018 διορίζεται με την θέση Επιμελητή Ά στο Γ.Α.Ο.Ν.Α. “Ο Άγιος Σάββας” και είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής Αθηνών. Το Άβατο Η Ματωμένη Γη, γράφτηκε το διάστημα 2009-2012 και
κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα του 2020 από τις εκδόσεις
Βακχικόν και αποτελεί το πρώτο του συγγραφικό έργο και
βρίσκεται στη ΄Β έκδοση.
 
 

1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το ΆΒΑΤΟ ξεκίνησε να γράφεται το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2012 κυκλοφόρησε σε εσάς τα Χριστούγεννα του 2020. Είναι το βιβλίο που θεωρώ οτι μπορεί να σε οδηγήσει από την χαρά στην λύπη και από την απόγνωση στην λύτρωση σε λίγες μόνο γραμμές ή σελίδες. Γράφτηκε με τόση ένταση που αποτυπώνεται με το που το παίρνεις στα χέρια σου ακόμα και απο το εξώφυλλο.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;
 
Η πηγή έμπνευσής μου είναι η θλίψη μου, αυτή η μελαγχολική δημιουργία που την χρειάζομαι για να μπω στον κόσμο μου, Το Αβατο. Όταν ξεκίνησα να γράφω δε γνώριζα ούτε αρχή, ούτε μέση, ούτε τέλος, ούτε καν το θέμα της ιστορίας, απλά η μια σελίδα έφερε την επόμενη και προέκυψε το Α...

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις; 
 
Θα του έλεγα να μην ασχοληθεί παραπάνω με άτομα που δεν άξιζουν, να τολμήσει, να ρισκάρει και να μην ακούσει κανέναν τοξικό από το περιβάλλον του και ότι όλα στο τέλος θα πάνε καλά. 


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;
 
Λάτρευα και λατρεύω τα βιβλία εποχής (Πύλες της φωτιάς, η κάθοδος των Μύριων...) και φυσικά ότι έχει να κάνει με Tolkien, G.R.Martin και Harry Potter(γιατί όλοι χρειαζόμαστε λίγη μαγεία μέσα μας). Το επόμενο βιβλίο που είναι ήδη έτοιμο είναι εποχής και θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα του 2022.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής; 
 
Στο βιβλίο μου δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές, είναι όλοι κύριοι χαρακτήρες και αφήνω τον αναγνώστη να επιλέξει με ποιόν θέλει να συνδεθεί και να μπει μαζί του στο Άβατο, να αγωνιστεί να επιβιώσει και να πονέσει για αυτόν, να ματώσει μαζί του... 


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις; 

Ξεκίνησα να γράφω ημερολόγιο μικρός το παράτησα από την πρώτη εβδομάδα, έγραψα το Άβατο όταν ήμουν 31 και ευτυχώς δεν το παράτησα το ολοκλήρωσα, παρότι υπήρχαν μεγάλα διαστήματα αποχής από τη συγγραφή του.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά; 
 
Για μένα είναι να μπορείς να βλέπεις την ιστορία να εκτιλύσεται μπροστα σου σαν ταινία και να την αποτυπώνεις σε σελίδες χαρτιού και όταν σταματάει η ταινία να παίζει να είσαι με κομμένη την ανάσα γιατι θα θέλεις να δείς την συνέχεια, αλλά εκείνο τελικά(το βιβλίο) θα αποφασίζει πότε θα ρολάρει η ταινία, μέχρι τότε είσαι στην αναμονή που είναι αρκετά βασανιστική. 


8. Γιατί γράφεις; 
 
Γιατί θέλω να βγουν οι ιστορίες που έχω μέσα μου, οι οποίες ξεπηδάνε σαν μικρές εκρήξεις από τα πιο σκοτεινά σημεία του μυαλού μου και τρέχω να τις ανακαλύψω και να τις φέρω στο φως και στη συνέχεια στα χέρια σας.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Μου άρεσε πάρα πολύ η σειρά των βιβλίων του Κορνγουέλ με τους Βίκινγκς και με τον Βασιλιά Αρθούρο, άλλωστε και οι συγγραφείς και οι αναγνώστες δεν διαφέρουν για μένα σε ότι αφορά τις πιθανές προτιμήσεις τους. 


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Τα Χριστούγεννα του ’22 από τον εκδοτικό Βακχικόν και πάλι έρχεται το βιβλίο εποχής ”Τα Βασίλεια” και αργότερα μετά από μια διετία περίπου ”Ο Αθάνατος Άθεος“ και έπεται συνέχεια με ”Το σύννεφο“. 


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Οι αναγνώστες είναι εύκολο να με βρούν μέσο των ηλεκτρονικών μέσων Facebook (alexander Kapsokolis) ή του Instagram (alexanderkapsokolis) ή με mail (alexkaps@outlook.com) ή εκεί που με βρίσκουν αρκετοί ασθενείς-αναγνώστες στο νοσοκομείο που δουλεύω ως Χειρουργός Οφθαλμίατρος στον Άγιο Σάββα. Επίσης μπορείτε να το παραγγείλετε από το site του Βακχικού: Το άβατο: Η ματωμένη γη - Εκδόσεις Βακχικόν - Vakxikon.gr Media & Publishing Group