Συνέντευξη με τη Φωτεινή Σκανδαλή

Στη Σίφνο του 1930, στο αρχοντικό του Μενέλαου Γεροντάκη μπαίνει νύφη η Βέργα. Μια φτωχή, άξεστη κοπέλα, αλλά μεγαλομανής και πονηρή. Σύντομα ο κακός της χαρακτήρας θα φανεί, και τα τρία της παιδιά θα είναι εκείνα που θα υποφέρουν περισσότερο από την τρέλα της. Στην Αθήνα του 1958, μετά τον πόλεμο, ο Βύρωνας Μανέτας και η οικογένειά του στήνουν με κόπο τη ζωή τους και όλα φαίνονται να έχουν πάρει τον δρόμο τους. Η μοίρα, όμως, θα φέρει τις δύο οικογένειες κοντά και τα παιδιά τους θα παντρευτούν. Μέσα από τα κρίματα και τις αμαρτίες αυτής της ένωσης, θα γεννηθεί ένα αγόρι. Ένα παιδί που θα έρθει βίαια στη ζωή και βίαια θα ζήσει. Ένας άντρας που καθώς θα μεγαλώνει θα σπέρνει γύρω του την καταστροφή. Θα πατήσει πάνω στις ψυχές των ανθρώπων, θα ρουφήξει τις ζωές τους, για να ζήσει εκείνος.
Όταν με συναντήσεις, μη με πλησιάσεις. Φύγε μακριά. Τρέξε για να σώσεις το μυαλό σου, τη ζωή σου την ίδια. Την αγγελική ψυχή σου. Είμαι ο νάρκισσος! 


Η Φωτεινή Σκανδαλή γεννήθηκε στο Αγρίνιο και πέρασε τα παιδικά της χρόνια σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα, και εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση ως καθηγήτρια γαλλικών. Έχοντας πάντα στην καρδιά της την αγάπη για το γράψιμο, μοιράζεται τις σκέψεις της με τους αναγνώστεςκαι αρθρογραφεί στα έντυπα Ο Δρυμώνας της Αιτωλοακαρνανίας, Ο Παλμός της Γλυφάδας και Hellenic Voice του Σικάγο.
 

 

1.   Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για μένα και για το τρίτο μου μυθιστόρημα. Είναι «Η μελωδία της οργής» και ολοκληρώθηκε μετά από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς: συγγραφή και έρευνα, και φυσικά με τη βοήθεια των υπέροχων ανθρώπων του Εκδοτικού Οίκου Χάρτινη Πόλη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους: στην κ. Χαρίτα Μήτρου, στην κ. Αγγελική Γεωργιακάκη, στην κ .Μαρία Κατσιφή, στην κ. Αγγελίνα Παπαδημητρίου για την επιμέλεια και διόρθωση του κειμένου, στην κ. Ελπίδα Κάτση για τη σελιδοποίηση και στη κ. Δήμητρα Ζαμπούρα για το υπέροχο εξώφυλλο.

 

2.   Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η κυριότερη πηγή έμπνευσης είναι ο ίδιος μου ο εαυτός. Αυτά που έχω ζήσει μέχρι τώρα. Αυτό που με οδήγησε στη συγγραφή τού βιβλίου «Η μελωδία τής οργής» είναι ότι έχω υπάρξει θύμα ναρκισσιστικής κακοποίησης. Μιας κακοποίησης τόσο βαθιάς, αλλά και τόσο αόρατης, ώστε το θύμα δε συνειδητοποιεί ότι είναι θύμα. Όταν μπόρεσα λοιπόν να ξεφύγω από την κακοποίηση και να θεραπευτώ από την κατάθλιψη, αποφάσισα να γράψω για τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, η οποία έχει πλέον γίνει πανδημία.

 

3.   Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Μακάρι να είχα τις γνώσεις, για να μπορώ να αναγνωρίζω έναν νάρκισσο και τα σημάδια της κακοποίησης. Τότε όμως δε θα είχα περάσει από την κόλαση και δεν θα είχα τις εμπειρίες τις οποίες έχω καταγράψει στο βιβλίο μου.

 

4.   Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Αγαπώ πολύ τη λογοτεχνία, την ψυχολογία και το δοκίμιο. Όμως, μέχρι τώρα ασχολούμαι μόνο με το μυθιστόρημα.

 

5.   Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Σημαντικός είναι πάντα ο ήρωας, όπως στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι ο νάρκισσος. Όμως, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι εξίσου σημαντικοί. Χωρίς αυτούς, ο ήρωας δεν υφίστανται. Στο βιβλίο μου, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ανταγωνιστές. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το Καλό και μάχονται τον νάρκισσο.

 

6.   Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Από τότε πού θυμάμαι τον εαυτό μου, διαβάζω και γράφω. Μικρό κοριτσάκι ακόμη, έγραφα παραμύθια, απλές ιστορίες, εκθέσεις για το σχολείο.

 

7.   Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Όλα είναι σημαντικά. Όταν έχω μια καλή ιδέα, πρέπει να δουλέψω σκληρά, μήνες ή χρόνια ολόκληρα πριν καταφέρω την ιδέα αυτή να την κάνω ιστορία και στο τέλος να γίνει βιβλίο. Την ίδια στιγμή πρέπει να χρησιμοποιήσω τη φαντασία μου, για να «στήσω» την ιστορία και τους ήρωες, όταν δηλαδή δεν έχω ακριβή άποψη για τα γεγονότα.

 

8.   Γιατί γράφεις;

Γράφω, γιατί για μένα είναι κατάθεση ψυχής και την ίδια στιγμή η θεραπεία της ψυχής μου. Συγχρόνως όμως προσπαθώ να επικοινωνήσω στους αναγνώστες μου μηνύματα και γνώσεις. Να τους θυμίσω πώς είμαστε άνθρωποι και οφείλουμε πάντα να εξελίσσουμε την πνευματική μας υπόσταση.

 

9.   Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Προσωπικά ξεκίνησα από τούς μεγάλους κλασσικούς συγγραφείς. Σε μικρή ηλικία, το δώρο του πατέρα μου, «Οι άθλιοι», ήταν για μένα μια βαθιά «βουτιά» στον κόσμο της λογοτεχνίας, αλλά και στις ψυχές των ανθρώπων. Μπόρεσα να γνωρίσω τα πάθη τους, αλλά και το μεγαλείο τους. Έτσι, είναι το βιβλίο που σκέφτομαι πρώτο, όταν προτείνω σε κάποιον, είτε είναι συγγραφέας είτε αναγνώστης.

 

10.Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Πάντα με ενδιαφέρει η ψυχή και η προσωπικότητα των ανθρώπων. Πιστεύω λοιπόν πως θα καταπιαστώ με κάτι ανάλογο.

 

11.Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Περιμένω και θέλω την επικοινωνία των αναγνωστών. Να μου πουν τις απόψεις τους, να κρίνουν αυτά που διάβασαν. Μπορούν να με βρουν στην προσωπική μου σελίδα στο facebook ή στο Instagram / Foteini Skandali, στη σελίδα «Άδειο νυφικό» (είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα), ή στο email: foskandal@yahoo.gr.

 

Σας ευχαριστώ από καρδιάς

Σκανδαλή Φωτεινή