Συνέντευξη με τον Γιώργο Κωστόπουλο

Ο Μπιλ Μίλερ τα έχει όλα: μια όμορφη οικογένεια, ένα καινούργιο σπίτι, μια επιτυχημένη συγγραφική καριέρα – ίσως γι’ αυτό αρνείται να δεχτεί πως ο κόσμος του καταρρέει. Τερατώδη πλάσματα παραμονεύουν στις σκοτεινές γωνίες του σπιτιού του κι απόκοσμες παρουσίες τον ακολουθούν, στοιχειώνοντας τα βήματά του. Καθώς η υφή της πραγματικότητας αρχίζει να φθείρεται και όλο και περισσότερα αποτρόπαια όντα κάνουν την εμφάνισή τους, ο Μπιλ θα πρέπει να αμφισβητήσει όσα είχε ως δεδομένα, να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να ατενίσει ό,τι κρύβεται στο σκοτάδι – στο αιώνιο έρεβος του Βασιλείου των Σκιών.


 

 

 

 Ο Γιώργος Κωστόπουλος γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος και στον ελεύθερό του χρόνο γράφει μικρές και μεγάλες ιστορίες, κυρίως τρόμου και φαντασίας. Το 2013 κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Τρόμου στα βραβεία Larry Niven με το διήγημα Σάιμον, ενώ το 2014 συμμετείχε στο 25th Hour Project. Μέχρι στιγμής έχει κυκλοφορήσει τρία μυθιστορήματα (Εξιλέωση, 2015, John Smith: Αναπαυτής, 2017 και Το Βασίλειο των Σκιών, 2022), δύο νουβελέτες (Ανίερη Πόλη, 2016 και Η Μαύρη Πυραμίδα, 2017) και μια νουβέλα σε μορφή e-book μέσω του site Nyctophilia.gr (Οι Γιατροί της Πανούκλας, 2020). Διάφορα διηγήματά του βρίσκονται στις ανθολογίες Τρόμος (2017), Κοσμικό Έρεβος (2020), Με Όλες Τους Τις Δυνάμεις (2020), Once Upon A Horror Time (2021), καθώς και στο περιοδικό Crime & Horror (2020). Από το καλοκαίρι του 2021 συμμετέχει στο περιοδικό Αλλόκοσμες Ιστορίες με ένα μυθιστόρημα σε συνέχειες και με άρθρα για επιτραπέζια παιχνίδια. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook, στη σελίδα Το Βασίλειο Των Σκιών, καθώς και στο ομώνυμο blog του, όπου ανεβάζει μικρά διηγήματα σε άτακτα χρονικά διαστήματα αλλά και ολοκληρωμένα έργα κάθε Αύγουστο.


 

1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

‘Το Βασίλειο των Σκιών’ ακολουθεί την ιστορία του συγγραφέα Μπιλ Μίλερ, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες απόκοσμες οντότητες που εμφανίζονται ξαφνικά στην ζωή του και διαπιστώνει πως δεν είναι προετοιμασμένος για τα όσα θα ζήσει. Ξέρω ότι η υπόθεση είναι πολύ αόριστη, όμως το βιβλίο περιέχει πολλές ανατροπές και αντιπερισπασμούς, οπότε δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες ώστε να αποφύγω τα spoilers!

 

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι τα πάντα – μια εικόνα που θα δω, μια ιστορία που θα διαβάσω, μια είδηση που θα μάθω, ακόμα κι ένα τραγούδι που θα ακούσω. Επειδή κάνω πολλά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο κάθε μέρα, πολλές φορές έχω τον χρόνο να αναλύσω μια ιδέα και να κάνω ένα πρόχειρο draft στο μυαλό μου. Όσον αφορά το ‘Βασίλειο των Σκιών’ η ιδέα γεννήθηκε μετά από μια σκέψη που μου ήρθε – αν θα ήθελα να ζω στους φανταστικούς κόσμους για τους οποίους γράφω (η απάντηση είναι σαφώς όχι).

 

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Δεν θεωρώ ότι είμαι καλός στις συμβουλές, οπότε απλώς θα του έλεγα να γράψει μια ιστορία που θα γούσταρε να διαβάσει. Αυτό κάνω κι εγώ (το ίδιο βέβαια κι ο παρελθοντικός εαυτός μου στον οποίο θεωρητικά θα έδινα αυτή τη συμβουλή – είδες τι χωροχρονικά μπλεξίματα δημιουργούν αυτές οι ερωτήσεις;)

 

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Προτιμώ κατά κύριο λόγο τα βιβλία τρόμου και φαντασίας, αλλά δεν έχω πρόβλημα να διαβάσω οτιδήποτε, με την εξαίρεση ίσως της λεγόμενης ‘ροζ’ λογοτεχνίας – τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν ξέρω τι μπορεί να μ’ αρέσει σε δέκα χρόνια. Όσον αφορά την συγγραφή, το μεγαλύτερο μέρος του έργου μου εμπεριέχει στοιχεία τρόμου, άρα η απάντηση είναι προφανής.

 

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Νομίζω ο πρωταγωνιστής, μιας κι αυτός είναι ο χαρακτήρας πάνω στον οποίο θα βασιστεί και η επιτυχία της ιστορίας – δηλαδή το κατά πόσο μπορεί ο αναγνώστης να ταυτιστεί μαζί του ή έστω να βρει κάποια κοινά σημεία. Αν ο πρωταγωνιστής είναι χλιαρός κι αδιάφορος τότε η ιστορία δεν θα τραβάει. Από την άλλη, εγώ προσωπικά βρίσκω πιο ενδιαφέροντες τους ανταγωνιστές, μ’ αρέσει να αναλύονται τα κίνητρα και οι σκοποί τους. Άλλωστε κι εκείνοι είναι πρωταγωνιστές στην δική τους ιστορία.

 

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Στα 19-20. Ήθελα να δημιουργήσω ένα κόμικ, αλλά σκόνταψα σε ένα βασικό πρόβλημα, το ότι δεν μπορώ να σχεδιάσω ούτε ίσια γραμμή. Έτσι αποφάσισα να αφηγηθώ εκείνη την ιστορία μέσω της συγγραφής. Τελικά την παράτησα μετά από χίλιες σελίδες – νομίζω όμως πως όλη εκείνη η περίοδος αποτέλεσε την ‘προπόνηση’ που δεν ήξερα ότι χρειαζόμουν, ώστε να επιτύχω ένα πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα στα επόμενα έργα μου

.

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Δεν μπορείς να έχεις ένα καλό βιβλίο αν λείπει ένα από αυτά τα στοιχεία, άρα θα κλέψω και θα απαντήσω ’και τα τρία’.

 

8.    Γιατί γράφεις;

Για να ξορκίσω τους φόβους μου – την απώλεια, την μοναξιά, τα γενικότερα υπαρξιακά ζητήματα της ζωής. Το να τους αποτυπώνω στο χαρτί είναι το μέσον μου για να τους αντιμετωπίσω. Ίσως να δημιουργώ και μια ψευδαίσθηση πως ο πραγματικός κόσμος είναι καλύτερος από τα δυστοπικά τοπία που περιγράφω.

 

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Προσωπικά έχω επηρεαστεί από έναν ανυπολόγιστο αριθμό ετερόκλητων βιβλίων που περιλαμβάνουν εφηβική και νεανική λογοτεχνία, κλασικά έργα, σύγχρονα έργα – πώς θα μπορούσα να προτείνω ένα και μόνο βιβλίο; Είτε ως συγγραφέας είτε ως αναγνώστης, το κάθε βιβλίο έχει πράγματα να σου προσφέρει, μια πληροφορία που δεν γνώριζες ή μια οπτική για κάτι που δεν είχες σκεφτεί ποτέ σου.

 

10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Σίγουρα τα επόμενα επεισόδια της ‘Νυχτερινής Φωνής’, ενός μυθιστορήματος σε συνέχειες που κυκλοφορεί μέσω του περιοδικού ‘Αλλόκοσμες Ιστορίες’. Έχω επίσης στην άκρη δύο μυθιστορήματα και δύο νουβέλες, ενώ αυτή τη στιγμή δουλεύω πάνω σε μια συλλογή διηγημάτων και μια σειρά βιβλίων space opera που θέλει ακόμα αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί.

 

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μέσω της σελίδας ‘Το Βασίλειο των Σκιών’ ή του προσωπικού μου λογαριασμού στο Facebook. Ίσως κάποια στιγμή να αξιωθώ να φτιάξω κι έναν λογαριασμό στο Ιnstagram, αν και είμαι λίγο μπούμερ με κάτι τέτοια.