Συνέντευξη με την Τζούλι Τσενέ

Άγγελοι, άγγελοι πολλοί, γέμισε ο κόσμος πάλι αγγέλους. Άγγελοι που γελάνε όλο νόημα, άγγελοι που κλαίνε από τύψεις. Άγγελοι φοβισμένοι, ανήμποροι να πιστέψουν στα φτερά τους. Άγγελοι δίχως πρόσωπο, μα μόνο μ’ ένα ζευγάρι μάτια. Άγγελοι όπως πάντοτε ξυπόλυτοι και με τα χρυσοκέντητα άμφιά τους ξεσχισμένα. Άγγελοι παραστάτες, άγγελοι εκδικητές, θανάτου άγγελοι και άγγελοι-σωτήρες.

Στη σειρά διηγημάτων Στα Μπαράκια των ξυπόλυτων αγγέλων οι πρωταγωνιστές είναι άγγελοι, λίγο πιο ανθρώπινοι από το αναμενόμενο. Άγγελοι που παλεύουν με τη μοναξιά, την αποξένωση, την αλλοτρίωση, τις υπαρξιακές κρίσεις, υπενθυμίζοντας τη μαγεία της αγάπης και του Μαζί. Άγγελοι που υψώνονται πάνω από τα άπιαστα –μέχρι αποδείξεως του εναντίου– όνειρά τους, απλώνουν τα σπασμένα τους φτερά –ενθύμια πρόσκρουσης– και χαράζουν νέες πορείες στους αιθέρες, με πυξίδα την ελπίδα, τη δύναμη, τη δίψα για ζωή. Στα Μπαράκια των ξυπόλυτων αγγέλων η κάθε πτώση αποτελεί μονάχα αφορμή για μια καινούρια πτήση…

Κι ανάμεσά τους, ένας άγγελος-τιμωρός. Με τσακισμένα μάτια να διαφεντεύει τα πέλαγα, που γι’ άλλη μια φορά αρνήθηκαν να υποταχτούνε.




Η Τζούλι Τσενέ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Γλωσσολογία. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στο φοιτητικό περιοδικό Καλειδοσκόπιο, ενώ διατέλεσε αρχισυντάκτρια στην ετήσια έκδοση Φοιτητικός Συνοδηγός 2005. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια λογοτεχνικής επιμέλειας κειμένων και δηλώνει αθεράπευτα ερωτευμένη με τη συγγραφή. Τον Ιούνιο του 2017 κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή διηγημάτων της Μετείκασμα (Εκδόσεις Βακχικόν), τον Νοέμβριο του 2018 η συλλογή διηγημάτων της φαντασίας Στα Μπαράκια των Ξυπόλυτων Αγγέλων (Εκδόσεις Πηγή) και τον Νοέμβριο του 2020 το πρώτο βιβλίο της τριλογίας φαντασίας Οι Θρύλοι της Ισορροπίας, που συνέγραψε μαζί με τη Μ. Σαλίμπα (Εκδόσεις Πηγή).








Ερωτηματολόγιο Συνεντεύξεων Moonlight Tales



1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


Το βιβλίο Στα Μπαράκια των Ξυπόλυτων Αγγέλων αποτελεί μια σειρά διηγημάτων με συμβολικό χαρακτήρα και έντονα υπερφυσικά, υπερβατικά και φανταστικά στοιχεία. Οι πρωταγωνιστές είναι άγγελοι, λίγο πιο ανθρώπινοι και τρωτοί από το αναμενόμενο, κατά κύριο λόγο έκπτωτοι, μα εντέλει σωτήρες και διασωθείς ακριβώς εξαιτίας αυτής της πτώσης. Καμία πτώση εξάλλου δεν είναι οριστική και μπορεί ν’ αποτελέσει αφορμή για ακόμα μεγαλύτερη εξύψωση.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;


Μα φυσικά η ίδια η πραγματικότητα! Αυτή που σχεδόν πάντα αποτελεί πηγή κάθε μου έμπνευσης: η πραγματικότητα με τα χίλια μύρια τερτίπια της, τις ευφάνταστες ιστορίες της που συχνά ξεπερνούν σε πρωτοτυπία ακόμα και τα πιο τρελά μας όνειρα, το «σύνολο των ενδεχομένων» στο οποίο ζούμε, οι στροφές του δρόμου που μας βγάζουν στους πιο απρόσμενους προορισμούς. Η πραγματικότητα που, σε βάθος χρόνου, δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


Γράψε και απόλαυσέ το στο έπακρο. Κοντολογίς, μην αλλάξεις τίποτα απ’ όσα σκοπεύεις να κάνεις. Κι άμα κάποια στιγμή δεν σε ευχαριστεί πια, σταμάτα να γράφεις.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Μπορώ να διαβάσω –και να απολαύσω- οποιοδήποτε λογοτεχνικό είδος, από ένα «φτηνό» και ανούσιο ρομάντζο μέχρι μια επιστημονική πραγματεία με λογοτεχνική επίφαση, αρκεί να είναι καλογραμμένα. Ωστόσο το αγαπημένο μου είδος είναι το φανταστικό, αυτό προτιμώ όταν διαβάζω και σε αυτό κατευθύνεται αβίαστα η έμπνευσή μου όταν γράφω. Αντικατοπτρισμός της πραγματικότητας και συνάμα φυγή από την πραγματικότητα –τι περισσότερο θα μπορούσα να ζητήσω από την τέχνη;


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Θαρρώ ο τρόπος που είναι γραμμένο ένα κείμενο. Η «μαγεία» στην πένα του συγγραφέα, για να το πω πιο γλαφυρά. Πόσες φορές εξάλλου δεν έχουμε πετύχει μια κοινότυπη, σχεδόν αρχετυπική ιστορία, με ήρωες συνηθισμένους έως και βαρετούς, ανύπαρκτους ανταγωνιστές, ή απλώς αντιπάλους-περιστάσεις, και αναμενόμενους ή αδιάφορους συμπρωταγωνιστές, όπου, παρ’ όλα αυτά, ο συγγραφέας μας κρατά καθηλωμένους μέχρι την τελευταία αράδα! Στη λογοτεχνία πολύ συχνά δεν έχει σημασία τι θα πεις αλλά πώς θα το πεις.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Θα έλεγα πως ξεκίνησα να γράφω πριν καν... ξεκινήσω να γράφω. Συνέθεσα ο πρώτο λογοτεχνικό μου «πόνημα» όταν ήμουν τεσσάρων ή πέντε ετών και ήταν ένα αστείο μικρό τετράστιχο για το οποίο συγγενείς και φίλοι με κοροϊδεύουν ακόμα. Ακολουθήθηκε από διάφορες άλλες παιδικές στιχουργικές απόπειρες, ώσπου σε ηλικία δώδεκα ετών, ένα πολύ βαρετό απομεσήμερο θερινής ραστώνης έπιασα μολύβι και χαρτί και ξεκίνησα το πρώτο μου πεζό εγχείρημα.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Σίγουρα παίζουν ρόλο λίγο απ’ όλα και εξαρτάται τι εννοεί ο καθένας μας «καλό βιβλίο». Καλό μπορεί να είναι ένα βιβλίο που δε θα εκδοθεί ποτέ, καλό και ένα βιβλίο που θα γίνει best seller. Ένα «καλό βιβλίο» για μένα μπορεί ν’ αποτελεί «λογοτεχνικό σκουπίδι» για κάποιον άλλο. Σε γενικότερα πλαίσια, θα έλεγα πως χρειάζεται και ταλέντο και εξάσκηση, και με την εξάσκηση μπορεί κανείς να διευρύνει κατά πολύ ένα πηγαίο ταλέντο. Ωστόσο δε θα χαρακτήριζα την όλη προσπάθεια που χρειάζεται «σκληρή δουλειά». Η δουλειά γίνεται σκληρή όταν δεν θέλεις να την κάνεις. Όταν κάτι το αγαπάς, η αφοσίωση χρόνου κι ενέργειας αποτελεί φυσικό επακόλουθο και δεν περιλαμβάνει «σκληρότητα». Μόνο ικανοποίηση.


8. Γιατί γράφεις;


Γιατί αδυνατώ να μη γράφω.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


Για να γίνει κάποιος συγγραφέας, πρέπει πρωτίστως να είναι αναγνώστης. Γι΄αυτό, δεν τους ξεχωρίζω. Καλό θα ήταν ωστόσο κάθε αναγνώστης –και κατ’ επέκταση κάθε συγγραφέας- να είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε ανάγνωσμα, σκεπτόμενος ότι κάθε έργο τέχνης δύναται κάτι να του προσφέρει «μέχρι αποδείξεως του εναντίου». Σίγουρα υπάρχουν και αρκετά κλασικά έργα που μας στιγματίζουν είτε ως αναγνώστες είστε ως δημιουργούς –στη δική μου περίπτωση δεν ήταν άλλο από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών από τον θεμελιωτή του είδους Τζ.Ρ.Ρ.Τόλκιν- αλλά ακόμα και αυτά ποικίλλουν. Εξαρτάται από την ψυχοσύνθεση του καθενός και τη φάση στην οποία βρίσκεται ποιο βιβλίο θα τον συγκλονίσει, αλλάζοντάς τον οριστικά ως άνθρωπο και ως δημιουργό.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση, για την οποία δεν έχω ούτε κι εγώ προς στιγμήν ξεκάθαρη απάντηση. Στη συγκεκριμένη φάση της ζωής μου, προχωρώ μέσα από την ομίχλη της καθημερινότητας προς ένα ανεξερεύνητο δημιουργικό μέλλον, το οποίο αδημονώ ν’ ανακαλύψω. Το μολύβι, το χαρτί, η έμπνευση και το πληκτρολόγιο έρχονται σίγουρα μαζί μου.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;


Μέσω των σελίδων των βιβλίων μου στο facebook:




και μέσω του προσωπικού μου e-mail juliet7784@gmail.com
Με χαρά μου θα απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση και θα δεχτώ οποιαδήποτε κριτική.