Διάφορα είδη outlines

Φτιάχνοντας το περίγραμμα της ιστορίας μας, πριν ακόμη ξεκινήσουμε να γράφουμε την ιστορία μας, έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε πόσο γρήγορη ή αργή θέλουμε να είναι η αφήγηση, πώς οι χαρακτήρες διαμορφώνονται μέσα σε αυτή και να αντιληφθούμε το αντίκτυπο που έχουν οι ανατροπές στην ιστορία. Αρκετοί συγγραφείς χρησιμοποιούν περιγράμματα ή «σκελετούς» (outlines) για να γράψουν τα μυθιστορήματά τους. Ο πιο απλός τρόπος είναι τα φύλλα ιδεών (sparkle sheets), μέσα στα οποία αποτυπώνονται οι ιδέες τους, χωρίς να υπάρχει σειρά ή συνοχή στις ιδέες. Αυτό είναι και το πρώτο στάδιο συνήθως όταν φτιάχνουμε το περίγραμμα μιας ιστορίας, παρόλα αυτά κάποιοι συγγραφείς σταματάνε σε αυτό το στάδιο, μιας και είναι αρκετό για να γράψουν το βιβλίο τους.

Τι είναι, όμως, το περίγραμμα μιας ιστορίας;

Το περίγραμμα μιας ιστορίας ή ενός μυθιστορήματος στη συγκεκριμένη περίπτωση, περιλαμβάνει διάφορες πληροφορίες για αυτό, όπως την πλοκή, τους χαρακτήρες, τις σκηνές, το πώς ξεκινάει το βιβλίο και πολλά άλλα. Με λίγα λόγια είναι ο σκελετός του μυθιστορήματος, που περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για να ολοκληρώσει κάποιος το έργο του.

Αυτός ο σκελετός μπορεί να είναι οτιδήποτε από ένα χαρτί όπου αποτυπώνουμε τις ιδέες μας (sparkle sheets) και έπειτα τις βάζουμε με τη σειρά, έως απεικονιστικά διαγράμματα που αντιπροσωπεύουν τη σχέση μεταξύ αυτών των πληροφοριών.

Οι δύο βασικές προσεγγίσεις για τη δημιουργία ενός περιγράμματος

Συνοπτικό Περίγραμμα.

Σε αυτήν την περίπτωση, δημιουργούμε ένα πολύ σύντομο έγγραφο, το οποίο δεν ξεπερνά συνήθως τη μία σελίδα, έτσι λοιπόν έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε την ιστορία μας καθώς τη γράφουμε. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε μια γενική κατεύθυνση για το πού πάει η ιστορία. Σκεφτείτε αυτήν τη μέθοδο σαν τη σύνοψη ενός βιβλίου που έχει ήδη γραφτεί. Με λίγα λόγια, έχουμε αρχή, μέση και τέλος. Μέσα σε αυτά είναι απαραίτητο να υπάρχουν τα κύρια σημεία πλοκής, οι βασικές ανατροπές και η κλιμάκωση της ιστορίας.

Αναλυτικό Περίγραμμα.

Αυτή η μέθοδος απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να έχουν πλήρη έλεγχο των ιστοριών που γράφουν. Εδώ, ο συγγραφέας χωρίζει την ιστορία σε κεφάλαια όπως θα ήταν κανονικά και μέσα βάζει σύντομες περιγραφές για το τι θα συμβεί στο κάθε ένα. Η συγκεκριμένη μέθοδος παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο και συνήθως μπορεί να χρειάζονται από 5.000 έως 10.000 λέξεις, για να ολοκληρωθεί όλος ο σκελετός.

Προσωπικά, συνηθίζω να κάνω μια περίληψη της ιστορίας που θα γράψω, περίπου μία σελίδα και έπειτα συνεχίζω με το αναλυτικό περίγραμμα.

Φτιάχνοντας ένα περίγραμμα ανάλογα με τον τύπο της ιστορίας

Η βασική κατηγοριοποίηση μιας ιστορίας ανάλογα με την πλοκή της έχει και διαφορετικό περίγραμμα.

Ο Scott Orson Card είναι συγγραφέας, γνωστός κυρίως για τα έργα του που είναι επιστημονικής φαντασίας, και διαχωρίζει όλες τις ιστορίες από τα τέσσερα βασικά στοιχεία τους. Η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι από τις πιο απλές για αυτό και έχει μεγάλη απόκριση στο συγγραφικό κοινό. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Milieu (Κοσμοπλασία): Εδώ βλέπουμε ιστορίες οι οποίες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην κοσμοπλασία της ιστορίας παρά στην πλοκή και στους χαρακτήρες. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Αυτό που εντυπωσίασε τους αναγνώστες όταν βγήκε το βιβλίο ήταν η πλούσια κοσμοπλασία. ακόμη και σήμερα είναι μια αξιομνημόνευτη ιστορία για τον κόσμο της και έπειτα για την πλοκή και τους χαρακτήρες.

Inquiry (Ερώτημα). Αυτή η μέθοδος αφορά ιστορίες μυστηρίου ως επί το πλείστον. Οι χαρακτήρες και ο κόσμος είναι δευτερεύουσας σημασίας. Η ιστορία πραγματεύεται ένα ερώτημα που συνήθως γίνεται στην αρχή του βιβλίου και απαντάται προς το τέλος. Για παράδειγμα, στο βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι «And Then There Were None», οι πρωταγωνιστές καλούνται να βρουν ποιός από όλους είναι ο δολοφόνος, καθώς επίσης και ποιός τους έφερε στο απομονωμένο νησί. Στην τηλεοπτική σειρά του Netflix «Stranger Things», οι πρωταγωνιστές καλούνται να ανακαλύψουν τι έγινε στον φίλο τους, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά από ένα παιχνίδι DnD.

Character (Χαρακτήρας). Οι ιστορίες που δίνουν έμφαση στον πρωταγωνιστή έχουν μεγάλη άνοδο τα τελευταία 20-30 χρόνια. Εδώ, όλα τα στοιχεία της ιστορίας περιστρέφονται γύρω από τον πρωταγωνιστή και πώς αυτός μεταμορφώνεται κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Ο κινηματογράφος βρίθει από τέτοιου είδους ιστορίες. Επίσης, η πλειονότητα των μεθόδων για το πώς να φτιάξεις το περίγραμμα της ιστορίας σου αφορά στον συγκεκριμένο τύπο κατηγοριών. Εδώ ενδεχομένως να έχουμε ακούσει για μεθοδολογίες δόμησης όπως τα: Hero’s Journey, Save the Cat, 11-Step Story Structure, Romancing the Beat (της Γκουέν Χέις), The Craft of the Story (της Λίσα Κρον). Δεν είναι τυχαίο που η συγκεκριμένη κατηγορία βλέπει μεγάλη άνθηση, μιας κι ως ανθρώπινα όντα, μάς ενδιαφέρει ο άνθρωπος. Έτσι, λοιπόν, η συγκεκριμένη κατηγορία παρουσιάζει πληθώρα τρόπων για το πώς μπορεί να δομηθεί μια ιστορία. Αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι κάποιες από τις πιο ενδεικτικές. Παράδειγμα της κατηγορίας που εφαρμόζει τη μέθοδο Save the Cat είναι η ταινία «Η Εκδίκηση της Ξανθιάς».

Event (Συμβάν). Εδώ, πρόκειται για ιστορίες όπου ένα συμβάν αλλάζει το στάτους κβο. Για παράδειγμα, στην ταινία «Ο Τιτανικός», το πλοίο χτυπάει σε ένα παγόβουνο και όλοι τρέχουν για τη ζωή τους. Στον Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών, ο Σάουρον θέλει πίσω το δαχτυλίδι του και ετοιμάζει έναν στρατό, για να εισβάλει στα άλλα βασίλεια. Στην Ταινία «Αρμαγεδδών», οι πρωταγωνιστές πρέπει να καταστρέψουν έναν γιγαντιαίο αστεροειδή, που ετοιμάζεται να συγκρουστεί με τη Γη.

Εδώ θέλω να τονίσω ότι μια ιστορία, η οποία ανήκει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, δε σημαίνει ότι αποκλείει όλες τις υπόλοιπες ή κάποιες από αυτές. Για παράδειγμα, μια ιστορία μυστηρίου μπορεί να έχει χαρακτήρες που αλλάζουν και μαθαίνουν, πλούσια κοσμοπλασία και να εκτυλίσσονται διάφορα γεγονότα, τα οποία αλλάζουν την τροπή της ιστορίας. Παρ’ όλα αυτά, το κύριο στοιχείο μιας ιστορίας μυστηρίου είναι ότι πρέπει να απαντηθεί το αρχικό ερώτημα και συνήθως ξεκινάει και τελειώνει με αυτό. Πολλές φορές μάλιστα, είναι δύσκολο να υπάρξουν διακρίσεις. Π.χ. στη σειρά Stranger Things κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι είναι Event-Based ιστορία και δε θα είχε άδικο.

Αναλύοντας τις κυριότερες μεθόδους σε ιστορίες με επίκεντρο τον χαρακτήρα

 

Καθότι οι ιστορίες με επίκεντρο τον κεντρικό χαρακτήρα χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος της λογοτεχνίας και φαίνεται πως γίνεται η επικρατέστερη κατηγορία στη φιλμογραφία, θα ήθελα να επικεντρωθούμε λίγο περισσότερο σε αυτές και να τις αναλύσουμε. Καθότι δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ στην πράξη το Hero’s Journey, δεν θα το αναλύσω, αλλά η μέθοδος Save the Cat είναι η πιο γνωστή, οπότε θα αναλύσουμε αυτή αρχικά. Έπειτα θα αναλύσω τη μέθοδο 11 step story structure. Το Craft of the Story της Λίζα Κρον δε θεωρείται μέθοδος δόμησης μιας ιστορίας, οπότε δεν θα αναλυθεί, ούτε και το Romancing the Beat, μιας και είναι αποκλειστικά για ρομάντζα. Παρόλα αυτά, αν σας δοθεί η ευκαιρία να διαβάσετε τα βιβλία ή να δείτε τα βίντεο της Κρον, σας το συνιστώ, μιας και θα σας αλλάξουν τον τρόπο σκέψης που γράφετε μια ιστορία. Τη συγκεκριμένη μέθοδο τη χρησιμοποιούν τόσο συγγραφείς ανακάλυψης (κηπουροί) όσο και συγγραφείς αρχιτέκτονες, μιας και μπορεί να ενσωματωθεί με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο δόμησης που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Save The Cat

Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελείται από 15 Βήματα / Στάδια. Το κάθε στάδιο καταλαμβάνει διαφορετική έκταση, με κάποια στάδια να είναι μόλις το 1% της ιστορίας, ενώ άλλα 20%. Επίσης, η συγκεκριμένη μέθοδος γίνεται σε Τρεις Πράξεις.

1η ΠΡΑΞΗ

Αρχική Εικόνα (Opening Image)

Είναι η πρώτη εικόνα που σχηματίζουμε για μια ταινία / βιβλίο. Η πρώτη σελίδα καθορίζει τον τόνο, τη διάθεση και την οπτική της ταινίας και για αυτό το συναντάμε σε αυτό το στάδιο.

Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η αρχική εικόνα θα έπρεπε να είναι το αντίστροφο από την τελική εικόνα της ιστορίας. Για παράδειγμα, η Σταχτοπούτα ξεκινάει ως μια δουλοπρεπής κόρη, αλλά στο τέλος την παντρεύεται ο Βασιλιάς και γίνεται Βασίλισσα.

Δήλωση του Θέματος (Theme Stated)

Στις πρώτες σελίδες της ιστορίας μας, κάποιος χαρακτήρας (που συνήθως είναι ασήμαντος), θα δηλώσει στον πρωταγωνιστή μας το θέμα της ιστορίας. Ο πρωταγωνιστής δε θα του δώσει σημασία, αλλά αυτή η δήλωση είναι ουσιαστικά η θεματική της ιστορίας μας. Για όσους έχουμε δει τον Spiderman, ο θείος του στην αρχή του λέει πως «Με μεγάλη δύναμη έρχεται και μεγάλη ευθύνη».

Χτίσιμο (Set Up)

Μέσα σε αυτό κατά κάποιον τρόπο, περιλαμβάνονται η Αρχική Εικόνα και η Δήλωση του Θέματος, μιας και αποτελεί συνήθως το 10% της συνολικής ιστορίας και πάνω σε αυτό γίνεται το χτίσιμο της ιστορίας μας. Εδώ, εμφανίζονται όλοι οι κύριοι χαρακτήρες που θα παίξουν ρόλο στην ιστορία μας και μαζί με την Αρχική Εικόνα, είναι αυτό που θα κάνει τους αναγνώστες / θεατές να αποφασίσουν αν τους αρέσει η ιστορία και θα συνεχίσουν, για αυτό και αυτό το στάδιο είναι το σημαντικότερο. Εάν υπάρχει κάτι που ο χαρακτήρας μας θέλει, εδώ πρέπει το δηλώσουμε. Επίσης, συνήθειες και χαρακτηριστικά των δευτερευόντων χαρακτήρων εμφανίζονται σε αυτό το στάδιο. Συνήθως, σε αυτό το στάδιο δείχνουμε πώς είναι η ζωή του χαρακτήρα μας πριν ξεκινήσει η περιπέτεια του.

Καταλύτης

Πρόκειται για εκείνο το σημείο στην ιστορία (και συνήθως είναι περίπου το 2% του συνολικού όγκου), όπου γίνεται κάτι στον πρωταγωνιστή μας και δεν υπάρχει γυρισμός πίσω. Στον Χάρι Πότερ, του γίνεται γνωστό ότι είναι μάγος και πρέπει να πάει στη μαγική ακαδημία, ενώ ο Spiderman αφήνει έναν κακοποιό να ξεφύγει, ο οποίος μετά σκοτώνει τον θείο του και έτσι, ο πρωταγωνιστής αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του με υπευθυνότητα και να πολεμήσει το κακό. Στην Εκδίκηση της Ξανθιάς, η πρωταγωνίστρια χωρίζει με τον σύντροφο της. Με λίγα λόγια, πρόκειται για δραματικές καταστάσεις στη ζωή ενός ατόμου που δεν υπάρχει γυρισμός. Συνήθως εμφανίζονται ως άσχημα νέα, αλλά πολύ συχνά, οδηγούν τον χαρακτήρα στην πλήρωση του στόχου του.

Συζήτηση (Debate)

Σε αυτό το στάδιο ο χαρακτήρας μας δυσκολεύεται να αποφασίσει για το αν αυτή η μετάβαση γίνεται για το καλύτερο και αν πράγματι θέλει να το κάνει. Για παράδειγμα, ο Χάρι Πότερ τα βρίσκει σκούρα, όταν πηγαίνει στην ακαδημία και καλείται να δει αν θα τα καταφέρει. Στην εκδίκηση της ξανθιάς, η πρωταγωνίστρια καταφέρνει να περάσει στο Harvard School of Law, αλλά αμφιβάλλει για το αν είναι για αυτήν και αν θα τα καταφέρει. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να προσέξουμε το εξής: ο πρωταγωνιστής μας πάντα πρέπει να επιλέξει να προχωρήσει με τη θέληση του, χωρίς να τον αναγκάσει κάποιος, αλλιώς φαίνεται φθηνό τρικ. Με λίγα λόγια, είναι μια συνειδητή απόφαση του πρωταγωνιστή. Αυτό το στάδιο πιάνει περίπου το υπόλοιπο 10-13% της ιστορίας της 1ης Πράξης της ιστορίας.

2η ΠΡΑΞΗ

Μπαίνοντας στη 2η Πράξη (Break into two)

Ο πρωταγωνιστής μας αφήνει πίσω του την προηγούμενη ζωή του. Εδώ, έχουμε μια αντίστοιχη εικόνα όπως στο στάδιο της Αρχικής Εικόνας, όπου ο πρωταγωνιστής βιώνει την αντίθεση σε σχέση με την παλιά του ζωή. Για παράδειγμα, ο Χάρι Πότερ πηγαίνει στη μαγική ακαδημία. Όλα είναι διαφορετικά σε σχέση με τον κόσμο που ήξερε και φανταζόταν. Όπως είπαμε και πιο πάνω, η απόφαση του για να πάει στο επόμενο στάδιο ελήφθη από αυτόν και δεν εξαπατήθηκε. Έτσι, κάνουμε τον πρωταγωνιστή μας ενεργητικό και όχι παθητικό και τον μετατρέπουμε σε ήρωα που παίρνει αποφάσεις και διαμορφώνει το μέλλον του. Αυτό το στάδιο είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την Αρχική Εικόνα και καταλαμβάνει περίπου το 5% της ιστορίας μας.

Β Ιστορία (B Story)

Ενώ στην αρχή της ιστορίας μας (Α Ιστορία) γίνεται έκδηλο τι συμβαίνει στον χαρακτήρα εξωτερικά, η Β Ιστορία περιγράφει τι συμβαίνει στον χαρακτήρα μας εσωτερικά. Εδώ, αρχίζουμε και βλέπουμε μικρές εσωτερικές αλλαγές ως αποτέλεσμα των εξωτερικών συμβάντων. Εδώ, ο πρωταγωνιστής μας αποφασίζει να «μάθει» το Θέμα που αναφέραμε παραπάνω, δυστυχώς όμως το κάνει με λανθασμένο τρόπο. Χρειάζονται βοήθεια, λοιπόν, από κάποιον άλλο χαρακτήρα (B Story Character) που θα τους βοηθήσει να μάθουν το Θέμα.

Με λίγα λόγια, αυτή η εσωτερική αναζήτηση ξεκινάει παράλληλα με την εισαγωγή του Β Χαρακτήρα στην ιστορία μας. Για παράδειγμα, μπορεί το Θέμα της ιστορίας να είναι η συγχώρεση, οπότε ο Β Χαρακτήρας είναι ένας άνθρωπος που συγχωρεί τους πάντες, ή να είναι ο πιο μίζερος άνθρωπος που δεν συγχωρεί κανέναν και κρατάει κακίες με το παραμικρό, με αποτέλεσμα αυτό να τον κατατρώει και να του έχει καταστρέψει τη ζωή. Ο Β Χαρακτήρας είναι στην πράξη η μετουσίωση της εσωτερικής αλλαγής που θέλει να επιτύχει ο πρωταγωνιστής μας. Οι B Χαρακτήρες μπορεί να είναι μέντορες, φίλοι, εχθροί, εραστές και το συγκεκριμένο στάδιο ξεκινά με την εισαγωγή αυτού του χαρακτήρα.

Χαρές και Παιχνίδια (Fun & Games)

Εδώ είναι ουσιαστικά που λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της δράσης και βλέπουμε την εξέλιξη της ιστορίας. Τα διακυβεύματα της ιστορίας δε μεταβάλλονται, αλλά παραμένουν σταθερά μέχρι το μέσο της ιστορίας. Αυτό το σκέλος περιλαμβάνει το 15% της ιστορίας περίπου.

Μέσο της Ιστορίας (Midpoint)

Φτάσαμε, λοιπόν, στη μέση της ιστορίας μας, όπου ο ήρωας μας φαίνεται ότι έχει φτάσει στο απόγειο του (φαινομενικά έτσι φαίνεται) ή ο κόσμος του έχει καταρρεύσει (όταν νομίζει ότι τα πράγματα δεν γίνονται χειρότερα). Εδώ, είναι το σημείο όπου το διακύβευμα της ιστορίας πάει στο επόμενο στάδιο. Ο κανόνας είναι πως τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο όμορφα όσο τα περιμένει ο πρωταγωνιστής και ποτέ τόσο άσχημα όσο φαίνονται.

Οι Κακοί Πλησιάζουν (Bad Guys Close In)

Τονίζεται πως ο τίτλος αυτού του σκέλους έχει μεταφορική έννοια και ο κακός μπορεί να είναι ένα φυσικό συμβάν. Εδώ, βλέπουμε τους κακούς να ανασυντάσσονται, η ζήλια να πνίγει την ομάδα του ήρωα και οι δυνάμεις αρχίζουν να σφίγγουν τον κλοιό γύρω του. Αυτό το στάδιο είναι περίπου το 20% της ιστορίας.

Τα Πάντα Χάνονται (All is lost)

Εδώ γίνεται κάτι δραματικό στον χαρακτήρα. Συνήθως, αυτό το στάδιο περιλαμβάνει τον θάνατο. Ο «θάνατος» μπορεί να είναι συμβολικός και να αφορά μια κατάσταση (π.χ. χωρισμός). Εδώ είναι το στάδιο που ο χαρακτήρας μας αλλάζει ριζικά και ο παλιός του εαυτός, ο παλιός τρόπος σκέψης, πεθαίνουν. Αυτό το σημείο είναι περίπου στο 75% της ιστορίας μας.

Σκοτεινή Νύχτα της Ψυχής (Dark Night of the Soul)

Αυτό το σκέλος είναι το επόμενο 10% της ιστορίας μας, που ο χαρακτήρας μας βιώνει την αποτυχία. Είναι το σημείο πριν ο πρωταγωνιστής έχει πιάσει τον απόλυτο πάτο και ψάχνει να βρει κάποιον τρόπο να σώσει τον εαυτό του και τους άλλους γύρω του.

3η ΠΡΑΞΗ

Μπαίνοντας στη 2η Πράξη (Break into three)

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο που η Α Ιστορία (εξωτερική) και η Β Ιστορία (εσωτερική) συναντώνται και περιπλέκονται. Ο Ήρωας καταφέρνει τελικά να βρει τη λύση και να δώσει ένα τέλος στο πρόβλημα.

Φινάλε

Εδώ είναι που τελειώνει η ιστορία. Όσα μαθήματα ήταν να μάθει ο πρωταγωνιστής μας τα μαθαίνει εδώ και η Α & Β Ιστορία τελειώνει θριαμβευτικά για τον ήρωα μας.

Τελική Εικόνα

Όπως σας είπα και στην αρχή, εδώ είναι το σημείο που ο πρωταγωνιστής μας εμφανίζεται σε εντελώς διαφορετική κατάσταση από ό,τι ήταν στην αρχή. Είναι η απόδειξη ότι υπήρξε αλλαγή και είναι πραγματική. Η Σταχτοπούτα παντρεύεται τον Βασιλιά, ο Χάρι Πότερ νικάει τον κακό και στην Εκδίκηση της ξανθιάς, η πρωταγωνίστρια ολοκληρώνει τις σπουδές της και βρίσκει τον άντρα της ζωή της.

11-Step Story Structure

Η αλήθεια είναι πως όσο και να προσπάθησα να αγαπήσω τη μέθοδο Save the Cat, ποτέ δεν τα κατάφερα. Για εμένα, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνα με ένα Φύλλο Ιδεών. Ο κύριος λόγος είναι ότι είναι περίπλοκη και έχει ακατανόητους τίτλους, με αποτέλεσμα κάθε φορά να πρέπει να δω τι σημαίνουν.  Έτσι, οδηγήθηκα στη συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία φαίνεται ότι λειτουργεί αποτελεσματικότερα για εμένα. Το σημαντικότερο; Μόνο από τον τίτλο του κάθε βήματος ξέρω τι πρέπει να κάνω. Αν και η προηγούμενη μέθοδος αφήνει περιθώρια για ιστορίες που δίνουν λιγότερη έμφαση στον χαρακτήρα, στη μέθοδο 11 Step Story Structure ο χαρακτήρας είναι πάντα προτεραιότητα, οπότε έχετε το υπ'όψιν, αν επιλέξετε τη συγκεκριμένη μέθοδο. Για το συγκεκριμένο παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε την ιστορία της Σταχτοπούτας, ώστε να γίνει πιο κατανοητό.

1η ΠΡΑΞΗ

1ο βήμα: Συνολική ανάγκη για αλλαγή και λόγοι

Η Σταχτοπούτα, η οποία είναι καλή και υπάκουη, χρειάζεται μια νέα ζωή. Γιατί; Είναι σε δραματική κατάσταση. Ο πατέρας της και η μητέρα της έχουν πεθάνει. Η κακιά μητριά της την υποτιμάει με κάθε ευκαιρία. Η Σταχτοπούτα είναι χωρίς φίλους, κανείς δεν την αγαπάει και της συμπεριφέρονται σαν υπηρέτρια.

2ο Βήμα: Ο χαρακτήρας κυνηγά τους άμεσους στόχους σύμφωνα με τη λογική του

Η Σταχτοπούτα κυνηγά τους άμεσους στόχους της εκμεταλλευόμενη μια πρόσκληση από το παλάτι. Ο χορός αντιπροσωπεύει κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή της. Κάνει, λοιπόν, το πιο λογικό πράγμα. Ρωτά τη μητριά της αν μπορεί να πάει στον χορό. Η μητριά της δέχεται με την προϋπόθεση ότι θα κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού, ότι θα φτιάξει μόνη της το φόρεμα και εάν βοηθήσει και τις αδελφές της.

3ο Βήμα: Στον χαρακτήρα αρνείται η ευκαιρία

Παρότι η Σταχτοπούτα ολοκληρώνει όλες τις δουλειές που τις έχει αναθέσει η μητριά της, τελικά της λέει ότι δε θα της επιτρέψει να πάει στον χορό. Οι αδελφές της σκίζουν το φόρεμα που έφτιαξε και όλα φαίνεται πως έχουν χαθεί.

4ο Βήμα: στον χαρακτήρα δίνεται μια ευκαιρία.

Η καλόκαρδη νεράιδα, που είναι η νονά της, εμφανίζεται και της δίνει την πολυπόθητη ευκαιρία να πάει στον χορό. Της δίνει ένα νέο φόρεμα, μια άμαξα κλπ. Έτσι, η Σταχτοπούτα αποκτά μια ευκαιρία που θα της αλλάξει τη ζωή.

5ο Βήμα: Σύγκρουση για την απόκτηση της δεύτερης ευκαιρίας.

Αυτό το βήμα έχει να κάνει με τον χαρακτήρα της σταχτοπούτας. Όπως είπαμε, είναι υπάκουη και καλή, οπότε βλέπουμε τον χαρακτήρα να έχει μια εσωτερική σύγκρουση για το αν θα έπρεπε να παρακούσει τη μητριά της. Ανησυχεί για το πώς θα συμπεριφερθεί στον χορό, τι θα γίνει αν χρειαστεί να καθυστερήσει μετά τις δώδεκα κ.λπ.

6ο Βήμα: Αποφασίζει να δοκιμάσει.

Η πρωταγωνίστρια μας αποφασίζει να πάει στον χορό, καθότι η ευκαιρία είναι υπερβολικά καλή, για να την χάσει. Είναι κάτι που το θέλει με όλη της της καρδιά, άλλωστε. Να τονίσω εδώ, πως αυτή η ανάγκη πρέπει να είναι επιτακτική και για αυτό τον λόγο η πρωταγωνίστρια μας αποφασίζει να θυσιάσει τα πάντα.

7ο Βήμα: Όλα πάνε καλά

Η Νεράιδα της παρέχει τα πάντα: ένα όμορφο φόρεμα, μια καταπληκτική άμαξα, κ.λπ. Φτάνοντας στον χορό, η μητριά και οι αδερφές της δεν την αναγνωρίζουν.

8ο Βήμα: Όλα πάνε κατά διαόλου

Η Σταχτοπούτα περνάει υπέροχα, με αποτέλεσμα να ξεχαστεί. Το ρολόι χτυπάει δώδεκα και φεύγει άρον άρον από τον χορό, χωρίς να πει στον Πρίγκιπα ποια είναι και τι γίνεται. Στην πορεία, τα ρούχα της γίνονται κουρέλια, η άμαξα αλλάζει σε κολοκύθα και χάνει ένα από τα γοβάκια της. Στο σπίτι φτάνουν οι αδελφές και η μητριά, που λένε για την όμορφη κοπέλα που μάγεψε τον βασιλιά. Η Σταχτοπούτα δεν μπορεί να τους πει την αλήθεια.

9ο Βήμα: Κρίση

Ο Πρίγκιπας στέλνει τους υπηρέτες του γύρω στην πόλη για να βρουν τη γυναίκα των ονείρων του. Για να το επιτύχουν αυτό, χρησιμοποιούν το γοβάκι, για να δουν σε ποιανής το πόδι ανήκει. Η Σταχτοπούτα βλέπει την όλη διαδικασία, αλλά δεν αναφέρει ότι αυτή ήταν που χόρεψε με τον Βασιλιά.

10ο Βήμα: Κορύφωση

Η Σταχτοπούτα αποφασίζει να παρακούσει τη μητριά της και βγαίνει από την κρυψώνα της. Μπαίνει στο δωμάτιο και πείθει τους υπηρέτες να την αφήσουν να δοκιμάσει το γοβάκι. Όλοι μένουν έκπληκτοι που το γοβάκι χωράει τέλεια.

11ο Βήμα: Η αλήθεια αποκαλύπτεται

Η Σταχτοπούτα αποκαλύπτει ότι παράκουσε τη μητριά της και ότι αυτή ήταν το μυστηριώδες κορίτσι στον χορό. Είναι αυτή που ο Βασιλιάς αγαπά και μόνο η αλήθεια μπορεί να της προσφέρει μια νέα ζωή.

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιο είναι το βασικό στοιχείο της ιστορίας μας;

Όταν ξεκίνησα τη συγγραφική μου πορεία, άρχισα να διαβάζω διάφορες μεθόδους συγγραφής. Το Save the Cat είναι ακόμη και στις μέρες μας το πιο πολυδιαφημισμένο βιβλίο και πολλοί θεωρούν ότι για να γίνεις καλύτερος συγγραφέας είναι απαραίτητο η ιστορία σου να είναι βασισμένο στη λογική της μεθόδου Save The Cat. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία είναι από τις καλύτερες, για να κάνεις ένα περίγραμμα μιας ιστορίας, όπου επίκεντρο είναι ο χαρακτήρας, αλλά στην πορεία διαπίστωσα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τόσο καλά –έως και καθόλου– εάν η ιστορία σου ανήκει σε μια από τις άλλες τρεις κατηγορίες. Το χειρότερο από όλα είναι ότι ακόμα και ιστορίες που δε βγάζουν νόημα στη συγκεκριμένη μεθοδολογία, προσπαθούν να τις «κουμπώσουν» σώνει και καλά. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως μια μέθοδος δεν είναι πανάκεια για όλα. Κατέληξα για ιστορίες που έχουν επίκεντρο τον χαρακτήρα να χρησιμοποιώ το The Craft of the Story και το 11-Step Story Structure, ενώ για ρομάντζα το Romancing the Beat. 

 

 

 

Άλεξ Ίτσιος