Τα Βουνά πριν την Ανατολή (Κόστα - Κεφάλαιο 24)

«…Το μοναστήρι είναι χτισμένο πάνω σε ένα τεράστιο βράχο, στην κορυφή του λόφου. Πρόσβαση έχει μόνο από το βορινό μέρος, καθώς γύρω-γύρω υπάρχει γκρεμός..» εξηγούσε ο Ρένζερ στους άντρες του Βακάρου και τον Κόστα, σχεδιάζοντας νευρικά πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί. «…Περιβάλλεται από πέτρινο τοίχος, που αγγίζει τα δέκα πόδια ύψος. Στο βορειοδυτικό του τμήμα υπάρχει ένας πυργίσκος, που οι νυχτοβάτες το χρησιμοποιούν σαν παρατηρητήριο. Απέναντι ακριβώς από την καμαρωτή, θολωτή τους πόρτα, σε ασφαλή απόσταση, βρίσκονται δυο μικρά κτίρια. Το φυλάκιό μας»

«Το Πρώτο Δέντρο…» το διέκοψε ο Κόστα. «…Δηλαδή Ρένζερ, αν τους επιτεθούμε θα τους στριμώξουμε. Δεν θα μπορούν να φύγουν από πουθενά οι βρομο-αρουραίοι!» του είπε ξεσπώντας σε δυνατά γέλια. Ο δασοφύλακας όμως παρέμεινε σκεπτικός και του απάντησε

«Το μοναστήρι είναι γεμάτο από καταπακτές και περάσματα που οδηγούν έξω από το τείχος, νότια. Είναι όμως τόσα, μα τόσα πολλά που θυμίζουν περισσότερο αρχαίο λαβύρινθο, παρά δρόμο διαφυγής! Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να παγιδευτεί εκεί μέσα πολύ εύκολα!»

«Η μέρα σήμερα είναι ζεστή…» παρατήρησε ο Κόστα. «Εγώ προτείνω να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά φίλοι μου».

Οι άντρες του Βακάρου ετοιμάστηκαν πιο πρόθυμοι από ποτέ, κραυγάζοντας για εκδίκηση στο όνομα του Κύρη των Λύκων και των καμένων περιουσιών τους. Ο Ρένζερ όμως παρέμενε ανήσυχος.

«Κύριε Κόστα…» φώναξε, διαλύοντας τις ζητωκραυγές των συγχωριανών του. «Ο ήλιος λιώνει γρήγορα το χιόνι και οι δρόμοι θα ανοιχτούν ξανά. Θεωρώ πως θα ήταν σοφό να περιμένουμε τον Μπόου και τα γύρω χωριά»

«Εγώ, πάλι, νομίζω πως θα ήταν σοφότερο να κινήσουμε αμέσως και να τους πιάσουμε στον ύπνο…» του απάντησε αλαζονικά ο Κόστα και συνέχισε «Μόνος σου το είπες! Ο ήλιος είναι καυτός. Δεν θα αντέξουν για πολύ αν βγουν έξω από την αρουροφωλιά τους! Θα τους κάψουμε, εκεί μέσα, ζωντανούς!»

Ο Κόστα, θολωμένος τόσο πολύ από την μανία του για εκδίκηση, είχε σχεδόν ξεχάσει ποιος ήταν ο αρχικός λόγος της επίσκεψης τους στο μοναστήρι.

Έτσι λοιπόν, πριν το μεσημέρι, ο Κόστα, μαζί με τριάντα άντρες από το Βακάρου και έντεκα λύκους, ξεκίνησε για το τελικό στάδιο της αποστολής του.

Κυριάκος Μαυροειδέας