Συνέντευξη με την Ευτυχία Δοβλέτογλου

Η Άννα Παναγιωτίδου παραβρίσκεται ως δημοσιογράφος στη Συνέντευξη Τύπου του Νοτιοκορεάτη καλλιτέχνη, Μπαν Μίνο ελπίζοντας να δει την καριέρα της να παίρνει άλλη τροπή. Οι δυο νέοι συναντιούνται στην γκαλερί, αλλά ο διάσημος καλλιτέχνης απαγορεύει στην Άννα να παραστεί στη συνέντευξη και κινδυνεύει τώρα με απόλυση.

Η Άννα αποφασισμένη να πάρει μια απάντησή του και να γράψει ένα άρθρο, ώστε να μη χάσει τη δουλειά της, ταξιδεύει ως τη Σεούλ και μπαίνει στο σπίτι του ενώ αυτός λείπει.

Πώς θα αντιδράσει ο Μίνο όταν γυρίσει στο σπίτι του και βρει τη γυναίκα, με την οποία συγκρούστηκε δημοσίως, να έχει καταλάβει ένα από τα δωμάτια του σπιτιού του;

Τα πράγματα όμως γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για την Άννα καθώς πέρα από τον Μίνο, έχει να αντιμετωπίσει και τους εχθρούς που απρόσμενα παρουσιάζονται μπροστά της στα πλαίσια του ταξιδιού της στη μακρινή Κορέα.

Θα καταφέρει τελικά η Άννα να επιτύχει τον στόχο της ξεπερνώντας τα εμπόδια; Το μόνο σίγουρο είναι πως ένα μυστήριο ταξίδι ξεκινά γι’ αυτή με απρόσμενες εξελίξεις.

 

Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γραφιστική σε δημόσιο Ι.Ε.Κ και εργάστηκε ως γραφίστρια και υπάλληλος γραφείου. Από το 2012 διαχειρίζεται μόνη μια σελίδα στο Facebook για κορεατικές σειρές που έχει πάνω από 60,000 μέλη. Τώρα είναι επίτιμη δημοσιογράφος για το σάιτ της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης, εθελόντρια προώθησης του τουρισμού της Νότιας Κορέας για το Υπουργείο Τουρισμού, Αθλημάτων και Τεχνών της Κορέας και υποτιτλίστρια σειρών και ταινιών.

Αγαπά τη συγγραφή και το διάβασμα από παιδί και έχει γράψει το 2014 μια τριλογία εποχής (“Το Ρόδο της Κορέας”, “Η Πέρλα της Κορέας” και “Ο Άγγελος της Νότιας Κορέας”) που τοποθετείται στο 1820 κάνοντάς τα αυτοέκδοση σε αμερικανικό σάιτ. Η επιτυχία των βιβλίων της έδωσε ώθηση να σκεφτεί να γράψει ξανά, αεπυθυνόμενη αυτή τη φορά σε ελληνικό εκδοτικό οίκο, ώστε να προσεγγίσουν το βιβλίο της περισσότεροι Έλληνες αναγνώστες. Το βιβλίο της αυτό ονομάστηκε “Στη Σεούλ” και σύντομα έρχεται ένα ακόμη ρομαντικό κωμικό μυθιστόρημα που αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι.

Η αγάπη της για τη Νότια Κορέα χρονολογείται από το 2010 και μελετώντας την ιστορία και την κουλτούρα της εντυπωσιάζεται διαρκώς με τις ομοιότητες που έχουν οι δυο λαοί.

Αγαπά τις ρομαντικές, κωμικές ιστορίες και κάθε λογής ιστορία που έχει κάτι να δώσει στον αναγνώστη. Πέντε ακόμη αγάπες της είναι η οικογένειά της, τα βιβλία, τα K-dramas, οι μπαλάντες και η K-pop.

Κυκλοφορούν

·     «Το Ρόδο της Κορέας» 2014

·     «Η Πέρλα της Κορέας» 2015

·     «Ο Άγγελος της Νότιας Κορέας» 2015

·     «Στη Σεούλ» Ιούνιος 2021

·     Τα τρία πρώτα βιβλία έγιναν τόμος το 2021

·     «Οι Ναυαγοσώστες» Ιούνιος 2022

 

 

1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το βιβλίο μου “Στη Σεούλ” είναι ένα ρομαντικό μυθιστόρημα με κωμικές πινελιές και λίγη δράση. Μας ταξιδεύει σε Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Χανιά και λίγο Αθήνα), Αγγλία (Λονδίνο) και Νότια Κορέα (Σεούλ). Η ιστορία επικεντρώνεται στην Άννα Παναγιωτίδου, που μεταναστεύει στο Λονδίνο λόγω δουλειάς, αλλά κι εκεί κάνει βοηθητικές εργασίες χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί την αξία της. Όταν της δίνεται η ευκαιρία να πάρει συνέντευξη από τον αλαζόνα Νοτιοκορεάτη καλλιτέχνη Μπαν Μίνο, πιστεύει πως η ζωή της θα αλλάξει και δεν έχει άδικο. Θα αλλάξει, αλλά όχι με τον τρόπο που περίμενε, καθώς η επιτυχία δεν έρχεται εύκολα.

 

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Η έμπνευση είναι η ψυχή μου και τα μάτια μου. Αυτά που βλέπω και νιώθω καθημερινά. Άλλοτε είναι η φύση, άλλοτε ένας τίτλος σε ένα περιοδικό, μια συζήτηση, κάποιο όνειρο που θα δω και άλλοτε μια σκέψη που ξεπήδησε από μέσα μου. Για τη συγκεκριμένη ιστορία, ήταν μια σκέψη που ξεπήδησε από μέσα μου όταν έμεινα μόνη και σιγά σιγά την ανέπτυξα, βάζοντας τις σκέψεις μου σε μια σωστή σειρά.

 

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να έχω υπομονή, θετική σκέψη και να κάνω αυτό που μου αρέσει.

 

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Διαβάζω τα πάντα, αρκεί να έχουν μια ιστορία που θα με ιντριγκάρει. Το τελευταίο διάστημα προτιμώ τα ρομαντικά, κωμικά, κοινωνικά και φαντασίας. Αγαπώ να γράφω ρομαντικές ιστορίες που να “παντρεύονται” με την κωμωδία, τη δράση και το δράμα.

 

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Αυτό εξαρτάται από το βιβλίο. Σε κάποια υπάρχουν μόνο πρωταγωνιστές, σε άλλα δίνουν έμφαση και στους δευτερεύοντες χαρακτήρες και σε άλλα κινεί όλη την ιστορία και την κάνει να λάμπει ο ανταγωνιστής. Αυτό εξαρτάται από την πένα του εκάστοτε συγγραφέα, αλλά και την ιστορία που έχει να δώσει. Σε άλλες περιπτώσεις ο ανταγωνιστής μπορεί να είναι σημαντικός, και σε άλλες ο πρωταγωνιστής. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες μπορούν να συμπληρώσουν την ιστορία και να την ολοκληρώσουν.

 

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ξεκίνησα να γράφω στο δημοτικό μικρές ιστορίες, ενώ οι καθηγητές μου εντυπωσιάστηκαν με την εξέλιξή μου στις εκθέσεις. Έτσι, έφτασα να γράψω το πρώτο πραγματικό βιβλίο σε ηλικία 15 ετών, επηρεασμένη από ένα ταξίδι μου στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε έγραψα πάνω από 10 βιβλία διαφόρων ειδών αλλά ποτέ δεν προσπάθησα να τα στείλω σε κάποιον εκδοτικό οίκο, ώσπου ένιωσα έτοιμη το 2014 με το βιβλίο, “Το Ρόδο της Κορέας”. Είναι ένα ρομαντικό μυθιστόρημα εποχής που έκανα αυτοέκδοση στο lulu.com και είδα τη θερμή ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού, κάτι που μου έδωσε ώθηση να συνεχίσω.

 

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Αναφέρατε τρία από τα έξι βασικά εφόδια που πρέπει να έχει ένας καλός συγγραφέας. Αν του λείπει κάτι από αυτά συν την αγάπη για αυτό που κάνει, την υπομονή και την αυτοπεποίθηση ότι έγραψε κάτι καλό, δεν θα είναι ολοκληρωμένος. Θεωρώ τη φαντασία πολύ σημαντική για να ξεδιπλωθεί η ιστορία όμορφα με ανατροπές που δεν θα περιμένει να διαβάσει ο αναγνώστης. Όμως αν δεν μπορεί να τα μεταφέρει με τον σωστό τρόπο στο χαρτί ή τον υπολογιστή, ο επιμελητής θα δυσκολευτεί να κάνει σωστή δουλειά και να περάσει το σωστό μήνυμα στον αναγνώστη. Επίσης, αν ο συγγραφέας δεν δουλέψει σκληρά, ακόμη και να γράφει καλά και να έχει φαντασία, μπορεί να πέσει σε λάθη. Για αυτό θεωρώ και τα τρία σημαντικά.

 

8.    Γιατί γράφεις;

Θέλω να ψυχαγωγώ τον αναγνώστη και να τον κάνω να ξεχνιέται από τις δυσκολίες της ζωής, ενώ παράλληλα να εκφράζω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου.

 

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Πιστεύω πως το πολυβραβευμένο βιβλίο του συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη, “Ζητείται Ελπίς” είναι ένα βιβλίο που θα διδάξει όλους τους συγγραφείς ανεξάρτητα με το είδος που ο καθένας πρεσβεύει. Για τους αναγνώστες, πρέπει να ξέρω το είδος που προτιμά κάποιος για να του προτείνω κάτι. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες προτιμήσεις, αλλά αν πρέπει να διαλέξω ένα, θα πρότεινα το βιβλίο “Οι Μούσες της Σιωπής” της συγγραφέως Νικόλ-Άννας Μανιάτη που με συγκίνησε με την απλή και κατανοητή γραφή, που είναι γεμάτη συναισθήματα.

 

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Το νέο μου βιβλίο “Οι Ναυαγοσώστες” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος και ετοιμάζω μια νέα δυνατή ρομαντική ιστορία με πολύ ένταση και πάθος, ενώ επεξεργάζομαι πολλές άλλες ιδέες.

 

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Οι αναγνώστες μπορούν να με βρουν στo Facebook πατώντας αυτόν τον σύνδεσμο και στο Instagram μπορείτε να με βρείτε εδώ. Ευυχαριστώ. 

 

Ακολουθούν κάποιοι μήνες από το ημερολόγιο του 2022 που δημιούργησε η συγγραφέας, τα οποία αφορούν το ίδιο το βιβλίο.