Συνέντευξη με την Ευγενία Αναστασοπούλου

«Στο μακρινό βασίλειο του Λέγκενφορ, μια φιλόδοξη πριγκίπισσα και τρεις νεαροί άρχοντες επιδιώκουν να σφετεριστούν το θρόνο του συνομήλικου βασιλιά τους. Ο μόνος τρόπος να το καταφέρουν αυτό, είναι να προσπαθήσουν κάτι αλλόκοτο, που γράφει μια μυστηριώδης, μαγική διαθήκη: να τον τρομάξουν.

Όμως, αυτό που φαίνεται τόσο απλό, αποδεικνύεται ο μεγαλύτερός τους εφιάλτης, καθώς μπλέκονται σε μια περιπέτεια μέσα από την οποία έρχονται αντιμέτωποι με τους δικούς τους φόβους.

Μια επική αναζήτηση, με χιούμορ αλλά και συναισθήματα, που προσκαλεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει, όπως οι ήρωες, το νόημα του θάρρους.

Αυτό το βιβλίο προτείνεται όχι μόνο στους φίλους της λογοτεχνίας του φανταστικού, αλλά και σε όποιον αγαπάει τις περιπέτειες, τις χιουμοριστικές ή τις αισθηματικές ιστορίες ή θέλει να θυμηθεί και να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει θάρρος πραγματικά».

Η Ευγενία Αναστασοπούλου είναι πτυχιούχος Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθήνας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δημιουργικής Γραφής του ΕΑΠ. Επίσης έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε να γράφει, με διακρίσεις σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Ποιήματα, διηγήματα και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορους ιστότοπους, περιοδικά και ανθολογίες. Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το πρώτο της μυθιστόρημα: Η Συνταγή του Θάρρους.
 
 
 
 
 
 
 
 

Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Είναι μια ευχάριστη ιστορία φαντασίας, ένα παραμύθι εσωτερικής αναζήτησης για ενήλικες και εφήβους. Σε ένα μεσαιωνικό βασίλειο, μια όμορφη πριγκίπισσα καταστρώνει καταχθόνιο σχέδιο για να σφετεριστεί τον θρόνο του άσπονδου εχθρού της. Επιστρατεύει τη βοήθεια τριών αυλικών και ενός αλλοπρόσαλλου μάγου. Από κει και πέρα ξεκινάει μια παράξενη περιπέτεια και μια αναμέτρηση θάρρους.

Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Εμπνέομαι από κάθε εμπειρία και συναναστροφή, από το διάβασμα, τη φύση. Η Συνταγή του Θάρρους ήταν αποτέλεσμα της απορίας μου, πώς θα μπορούσε μια επική ιστορία, με τα κλασικά γνωρίσματα (φαντασία, αναζήτηση, ηρωισμός, έρωτες κλπ) να γραφτεί με χιουμοριστικό τρόπο, χωρίς να χάσει το συγκινησιακό της βάθος.

Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Ακόμα περισσότερη γραφή και ανάγνωση!

Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Αγαπώ τη λογοτεχνία του φανταστικού, ιδιαίτερα επική φαντασία, την οποία προτιμώ να γράφω. Από ανάγνωση μου αρέσουν επίσης τα κλασικά ξένα έργα.

Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Σίγουρα εξαρτάται από το είδος της ιστορίας, αλλά για μένα και οι τρεις κατηγορίες είναι εξίσου σημαντικές, αφού φωτίζουν πτυχές του άλλου και εξελίσσουν την ιστορία.

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Από πολύ μικρή ηλικία, έτσι στην τελευταία τάξη του δημοτικού έφτιαξα την πρώτη αυτοσχέδια παιδική ποιητική μου συλλογή. Επίσης τότε ξεκίνησα να συμμετέχω σε διαγωνισμούς και περιοδικά.

Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Η ικανότητα γραφής και η φαντασία είναι από μόνες τους αφηρημένες έννοιες, χωρίς τη σκληρή δουλειά, με την οποία βελτιώνονται και υλοποιούνται.

Γιατί γράφεις;

Θα έλεγα γιατί δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά! (χαμόγελο)

Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Για το συγγραφέα που προσανατολίζεται στο είδος του φανταστικού, θα έλεγα πως ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι κάτι σαν προαπαιτούμενο. Για τον αναγνώστη, θα πρότεινα σύνθετα κλασικά αριστουργήματα όπως π.χ. τους Άθλιους του Ουγκώ.

Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Μια ποιητική συλλογή κι ένα δεύτερο μυθιστόρημα φαντασίας είναι οι επόμενοι στόχοι μου. Το μέλλον θα δείξει.

Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Προς το παρόν μέσω του συγγραφικού προφίλ μου στο Facebook, θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία καθώς και να τους γνωρίσω.