Συνέντευξη με τον Λευτέρη Ευαγγελινό

Σε έναν άλλο κόσμο, σε μία άλλη ήπειρο, με μία ξεχασμένη ιστορία, η ανθρωπότητα ακμάζει ειρηνικά. Μετά την Άνοδο του Ανθρώπου και το μεγάλο τσάκισμα των ηπείρων πριν χίλια χρόνια, η γνώση για την αρχαιότητα έχει πλέον χαθεί. Ο τρόμος που γράφτηκε στα λίγα βιβλία που επιβίωσαν, τους οδήγησε στην πεποίθηση, πως όλα ήταν μύθοι του παρελθόντος. Ελάχιστοι ανάμεσά τους πλέον γνωρίζουν, για τα γεγονότα που θα συνοδεύσουν την έναρξη της νέας εποχής. Μία εποχή που θα ξεκινήσει μέσα στην απόγνωση, τον θάνατο, το αίμα και το σκοτάδι. Εκεί, αναδύεται το πεπρωμένο ενός άντρα ικανού να αλλάξει τον κόσμο. Ενός άντρα που δεν γνωρίζει τίποτα για το παρόν που έρχεται αντιμέτωπος πέρα από το ξίφος που κουβαλάει πάντα μαζί του. Μία άφιξη που αρκετοί ερμήνευαν για αιώνες. Δίχως κανέναν οδηγό σε αυτόν τον ανεξερεύνητο κόσμο, η αρχή του ταξιδιού του γίνεται στο ξακουστό Βασίλειο του Ουρανού. Με απώτερο σκοπό να ανακαλύψει όλες τις πτυχές του κόσμου, έρχεται αντιμέτωπος με αρχέγονες και μυστήριες δυνάμεις. Πολλοί θα ακούσουν το κάλεσα της άφιξής του, αλλά λίγοι θα τολμήσουν να πιστέψουν, πως έχει έρθει τελικά η ώρα να ανοίξουν τα σκονισμένα βιβλία του παρελθόντος.
 
 
 
Οι θρύλοι της αρχαιότητας ξυπνούν. Η ανθρωπότητα ανοίγει τα μάτια της, σαν βρέφος που μόλις αντίκρισε την πραγματικότητα. Νέα εδάφη που δεν εξερεύνησε κανείς, διαγράφονται στον ορίζοντα, σαν ένα ξεχωριστό ξημέρωμα. Είναι το ξημέρωμα της εποχής του Ραθ που φέρνει έναν μαινόμενο ανατέλλοντα ήλιο, ο οποίος θα σαρώσει το ψεύτικο πέπλο αυτού του κόσμου. Σε αυτό το άγνωστο τοπίο ο Ραθ βαδίζει, μελετώντας προσεκτικά το κάθε επόμενό του βήμα. Πόσο μακριά θα φτάσει; Πόσο θα αντέξει σε αυτόν τον αγώνα με το άγνωστο; Ο άνεμος θα ξεριζώσει τις αμφιβολίες του. Η φωτιά θα εξαγνίσει τις αμαρτίες του. Στο σκοτάδι θα δει τον δρόμο και μέσα στο φως τον ανείπωτό του τρόμο.

Ο Ραθ με τους συνοδοιπόρους του χαράζουν την πορεία τους στα μυστήρια Όρη της Νίραμαρ, εκεί που οι μύθοι λαμβάνουν σάρκα και οστά. Εκεί, το πεπρωμένο του ηχεί σαν βροντερή καμπάνα, που τον φέρνει ακόμα πιο κοντά στο τέλος. Πιο κοντά στην εκπλήρωση της προφητείας που σμίλευε τα γεγονότα του κόσμου επί χίλια χρόνια, μέχρι να χαράξει το μονοπάτι της αναγέννησής του.

Στο Κέρμιν, ο στρατηγός Σίσταρ σηκώνει το λάβαρο της ανθρωπότητας ενάντια στον Δημιουργό. Η ήπειρος παλεύει να ακολουθήσει τις ραγδαίες αλλαγές, αλλά η παλίρροια της νέας εποχής κινδυνεύει να τους πνίξει όλους. Φως και σκοτάδι. Αγάπη και μίσος. Πίστη και προδοσία. Ειρήνη και πόλεμος. Η νέα εποχή πρέπει να τα δει όλα για να κλείσει τα μάτια της ξανά.

 


Με καταγωγή από τον Λαύκο και την Αργαλαστή του Νότιου Πηλίου, μεγάλωσε στον Βόλο και σπούδασε στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Τρέφοντας μεγάλη αγάπη για τις ιστορίες φαντασίας από μικρός, δεν άργησε να φτιάξει τον δικό του φανταστικό κόσμο. Το 2021 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο της σειράς ηρωικής-επικής φαντασίας ονόματι «Το πεπρωμένο του Ραθ» από τον εκδοτικό οίκο «Συμπαντικές Διαδρομές». Μέσω της λογοτεχνίας εκφράζει και καταθέτει τις ανησυχίες του για τον πραγματικό κόσμο, αφήνοντας έτσι μέσα στα κείμενά του ένα μεγάλο μέρος του εαυτού του, αλλά και μία αντανάκλαση των σκέψεών του. Ταυτόχρονα με την πεζογραφία ασχολείται με την ποίηση, αλλά και με την συγγραφή διηγημάτων που εντάσσονται σε διάφορα λογοτεχνικά είδη.





 

1.    Πες μας δυο λόγια για τα βιβλία σου.

Αρχικά, τα βιβλία είναι μέρος της σειράς ηρωικής/επικής φαντασίας ονόματι “Το πεπρωμένο του Ραθ”, που προορίζεται να κλείσει ως μια τριλογία. Πιο συγκεκριμένα τώρα, πρόκειται για μια ιστορία που ακολουθεί το πεπρωμένο ενός ήρωα ονόματι Ραθ, όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος και από τον τίτλο. Η ιστορία ακολουθεί τον κεντρικό ήρωα, σε ένα ταξίδι εξερεύνησης και αναζήτησης απαντήσεων για τον κόσμο που έχει βρεθεί μέσα ο χαρακτήρας, καθώς ξυπνάει σε ένα αιματοβαμμένο τοπίο με ελάχιστες αναμνήσεις. Οι προκλήσεις που συναντά τον οδηγούν όλο και σε πιο ξεχασμένες πτυχές του κόσμου που εν τέλει τον φέρνουν αντιμέτωπο με μια προφητεία που θα ορίσει όλη του την ύπαρξη. Μαζί με τους συνοδοιπόρους του, νέοι τόποι και εποχές ξετυλίγονται σε κάθε τους βήμα, ώσπου όλος ο κόσμος αρχίζει να αλλάζει από τις πράξεις του.

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Κυριότερη πηγή έμπνευσης είναι σίγουρα τα βιβλία που διάβαζα κατά καιρούς, και ειδικότερα αυτά του Robert Jordan. Ο Τροχός του Χρόνου με έχει στιγματίσει τόσο ως αναγνώστη αλλά και ως συγγραφέα. Αυτό που με έκανε να γράψω την συγκεκριμένη ιστορία, ήταν μια αρχικά αρκετά ακατέργαστη ιδέα, που στη βάση της ήθελε απλά να πει την ιστορία ενός ήρωα που ο αναγνώστης ποτέ δεν θα ήξερε πότε τίποτα περισσότερο από όσα ο κεντρικός χαρακτήρας. Αν και το πρώτο βιβλίο δικαιώνει αυτή την αρχική μου ανάγκη, η πορεία αλλάζει ύφος καθώς η ιστορία που τελικά ήθελα να πω, δεν θα μπορούσε να ξετυλιχθεί μόνο μέσα από τη σκοπιά ενός χαρακτήρα.

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να πιστεύει λίγο περισσότερο στον εαυτό του. Πάντα με περιόριζε η ιδέα ότι δεν έχω τα εφόδια για να γράψω κάτι αρκετά καλό. Πολλές φορές έφτανα σε ένα σημείο που κοίταζα το κείμενο μου και απορούσα αν είναι έστω και λίγο καλό. Αυτό με έκανε να τα παρατήσω πολλές φορές, ώσπου κάποια στιγμή, μετά από αρκετές πιέσεις κοντινών μου ανθρώπων, πήρα το θάρρος και το έστειλα.

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Μου αρέσει να γράφω αυτό που διαβάζω γενικά. Αν και πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να γραφεί κείμενα, πέρα από τα είδη που συνηθίζω να διαβάζω. Μεγάλωσα με την λογοτεχνία του φανταστικού να με συναρπάζει από πολύ νωρίς, οπότε εκεί επένδυσα το περισσότερο χρόνο μου. Ωστόσο, δεν απορρίπτω ποτέ κάθε νέα ιδέα που βγαίνει από αυτό το πλαίσιο.

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Με έχουν ρωτήσει αρκετές φορές και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση. Ως αναγνώστης, πάντα ψάχνω και τα τρία και νομίζω η συντριπτική πλειοψηφία εκεί έξω το ίδιο αναζητά. Αν έπρεπε να επιλέξω αναγκαστικά ωστόσο, θα έλεγα ο πρωταγωνιστής. Εξάλλου, οι περισσότερες ιστορίες για αυτόν γράφονται.

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Περίπου κοντά στην ενηλικίωση μου. Τότε ένιωσα ότι θέλω να γράψω κάτι μεγάλο. Ως τότε, κυρίως διάβαζα.

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Και τα τρία τα θεωρώ σημαντικά, αλλά σίγουρα μπορώ να τα βάλω σε μια σειρά. Δεν θεωρώ απαραίτητο πως αν δεν παλεύεις διακαώς για ένα καλό βιβλίο, δεν θα βγει και καλό. Μπορείς να πάρεις το χρόνο σου και να το δουλέψεις μεθοδικά. Η πίεση εμένα δεν με βοηθάει καθόλου. Επίσης, η ικανότητα γραφής είναι κάτι που λίγο ή πολύ μπορείς να το αποκτήσεις. Η φαντασία είναι κάτι πιο πηγαίο όμως που προσωπικά εκεί ρίχνω την ψήφο μου. Αν δεν υπάρχει φαντασία, δεν υπάρχει βιβλίο.

8.    Γιατί γράφεις;

Γιατί δεν έχω άλλη επιλογή. Με ολοκληρώνει σαν άνθρωπο. Εκεί καταθέτω κάθε μέρος του εσωτερικού μου κόσμου.

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Οσον αφορά τη λογοτεχνία του φανταστικού, δεν θα μπορούσα να μην προτείνω το Silmarillion για ευνόητους λόγους. Είναι τόσο ιδιαίτερο που τόσο ένας αναγνώστης όσο και ένας συγγραφέας θα πρέπει να το διαβάσει κάποια στιγμή.

10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Την ολοκλήρωση του Πεπρωμένου του Ραθ σίγουρα. Επίσης, γράφω ένα ιστορικό μυθιστόρημα κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, εμπνευσμένο από τα βιώματα του παππού μου που ήταν αιχμάλωτος στην Γερμανία. Τελος, προετοιμάζω σιγά σιγά και ένα πλάνο ιστορίας για ένα νέο φανταστικό κόσμο, αλλά αυτό θα πάρει κάποιο καιρό να το ολοκληρώσω.

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Βρίσκομαι παντού στο διαδίκτυο. Facebook, Instagram, Twitter, Goodreads και έχω δικό μου Blogspot ειδικά για τα βιβλία μου, οπότε οι επιλογές είναι αρκετές.