Παρουσίαση Βιβλίου - Εγώ Και Ο Εξωγήινος Εαυτός Μου

Η παιδική ιστορία της Μελένιας ξεκινάει όταν γίνεται πέντε χρονών και συγκεκριμένα λίγο πριν πάει στο νηπιαγωγείο. Όπως όλα τα παιδάκια της ηλικίας της είναι λίγο ατίθαση, λίγο ξεροκέφαλη και συχνά κάνει αρκετές αταξίες. Η μητέρα της που συχνά προσπαθεί να της υπενθυμίζει ποιο είναι το σωστό και τους τρόπους καλής συμπεριφοράς συνεχώς αποτυγχάνει. Έτσι, ένα ωραίο πρωινό και μετά από πολλή σκέψη αποφασίζει να μάθει τρόπους καλής συμπεριφοράς στην κόρη της με μια περίεργη μέθοδο. Η αστεία ιστορία εξελίσσεται ανάμεσα σε συμβουλές καλής συμπεριφοράς που βάζει η μητέρα της Μελένιας και σε επίπεδα δυσκολίας που βάζει η ίδια η Μελένια. Άραγε θα καταφέρει να ακολουθήσει όλα όσα της λέει η μητέρα της ή θα συνεχίσει να έχει την ίδια συμπεριφορά;

 

 

 

Η Μελένια είναι ένα πεντάχρονο κορίτσι γεμάτο ενέργεια, που τρέχει και φωνάζει, γελάει και παίζει, δημιουργεί όμως και ευτράπελα και μπερδέματα. Είναι λιγάκι ταραξίας και αντιδραστική, όπως μας λέει. Η μαμά της, λίγο πριν το νηπιαγωγείο, αποφασίζει πως η Μελένια πρέπει να μάθει τρόπους και έτσι κρεμάει έναν πίνακα με συμβουλές στο δωμάτιό της. Συμβουλές που η Μελένια προσπαθεί να ακολουθήσει, επειδή τις καταλαβαίνει, ή προσπαθεί να αποφύγει. Με ξεκαρδιστική αφήγηση, οι μικροί, αλλά και οι μεγάλοι, αναγνώστες ακολουθούν τις περιπέτειες της μικρής Μελένιας όσο ανακαλύπτει περισσότερα για τη σωστή συμπεριφορά. 

Γνωρίζω προσωπικά τη Μαρία Συλαϊδή και ακολουθώ το έργο της τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο έσπευσα να το αγοράσω (στο τσακ το πρόλαβα, γιατί στο Ζάππειο εξαντλήθηκαν τα αντίτυπα - τώρα τυπώθηκαν και άλλα, μη μου αγχώνεστε). Έχοντας λοιπόν διαβάσει σχεδόν ό,τι έχει εκδώσει, μπορώ να πω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το καλύτερό της! Ξετρελάθηκα με τον αφηγητή, την εικονογράφηση, το χιούμορ αλλά και τα μηνύματα που περνάει με ωραίο τρόπο. Βρήκα πολύ ωραίες και τις ασκήσεις που το συνοδεύουν. 

Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε γονείς με μικρά παιδιά αλλά και σε όσους θέλουν ένα αστείο ανάγνωσμα που θα τους θυμίσει τα παλιά.


Έλενα Παπαδοπούλου