Συνέντευξη με τη Μαρία Συλαϊδή

Η παιδική ιστορία της Μελένιας ξεκινάει όταν γίνεται πέντε χρονών και συγκεκριμένα λίγο πριν πάει στο νηπιαγωγείο. Όπως όλα τα παιδάκια της ηλικίας της είναι λίγο ατίθαση, λίγο ξεροκέφαλη και συχνά κάνει αρκετές αταξίες. Η μητέρα της που συχνά προσπαθεί να της υπενθυμίζει ποιο είναι το σωστό και τους τρόπους καλής συμπεριφοράς συνεχώς αποτυγχάνει. Έτσι, ένα ωραίο πρωινό και μετά από πολλή σκέψη αποφασίζει να μάθει τρόπους καλής συμπεριφοράς στην κόρη της με μια περίεργη μέθοδο. Η αστεία ιστορία εξελίσσεται ανάμεσα σε συμβουλές καλής συμπεριφοράς που βάζει η μητέρα της Μελένιας και σε επίπεδα δυσκολίας που βάζει η ίδια η Μελένια. Άραγε θα καταφέρει να ακολουθήσει όλα όσα της λέει η μητέρα της ή θα συνεχίσει να έχει την ίδια συμπεριφορά;  


Η Μαρία Συλαϊδή μεγάλωσε στα Λεχαινά Ηλείας και ζει στην Αθήνα. Από παιδί έλεγε ιστορίες και παραμύθια την ώρα των διαλειμμάτων στους συμμαθητές της. Η συγγραφή ήρθε στη ζωή της με έναν απρόσμενο τρόπο τη στιγμή που χρειαζόταν τη μαγεία των παραμυθιών περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η μάχη που έδωσε και δίνει ακόμα ενάντια στην επάρατο νόσο τη βοήθησε να καταλάβει πολλά πράγματα. Ένα από αυτά ήταν πως αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι η πίστη. Να πιστέψουν στο αδύνατο ακόμη και όταν όλα γύρω μοιάζουν να καταρρέουν. Εμπνέεται και δημιουργεί ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο. Και δεν σταματά ποτέ να μοιράζει την ελπίδα σε όσους τη χρειάζονται. Μέσα από συνεντεύξεις της, μιλάει για τον καρκίνο, βοηθάει και στηρίζει ανθρώπους. Η συγγραφή γι’ αυτήν είναι ένα όμορφο ταξίδι. Γράφει για να μπορεί να δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στον κόσμο της πραγματικότητας και στον κόσμο της φαντασίας, καθώς πιστεύει ότι αυτές οι γέφυρες συνδέονται μεταξύ τους με μια χρυσή κλωστή που, αν μπορέσεις να την ακολουθήσεις, τότε η μαγεία δεν θα σε εγκαταλείψει ποτέ. Αυτήν τη μαγεία την ονομάζει ελπίδα. Με έναν μαγικό τρόπο μετατρέπει τους αντιήρωες σε ήρωες. Παρακολούθησε μαθήματα ανάγνωσης και γραφής παραμυθιού, καθώς και αρχές Λογοτεχνίας. Aνάγνωση και γραφή πεζογραφίας στο ΕΚΠΑ. Συμμετείχε σε συλλογικά παραμύθια που έχουν εκδοθεί “Ο Θησαυρός του Αλή Μπαμπά” και η “Παραμυθολυμπιάδα των ζώων” από εκδόσεις i writte. “Once upon a horror time” και "and they lived happily ever after" από το Moonight Tales. Διηγήματα και παραμύθια της έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς. Τον Σεπτέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε το παραμύθι της, «Σαμπίν, Μια μάγισσα χωρίς μαγεία» από της εκδόσεις Κέφαλος. Παράλληλα γράφει και μοιράζεται ιστορίες flash fiction για τη σελίδα 121 words και Moonlight Tales.


1. Να σου κάνουν σπόιλερ για το τέλος κάθε βιβλίου όταν ξεκινάς να το διαβάζεις ή να μην μαθαίνεις ποτέ πλήρως τι συνέβη;

Η αλήθεια είναι πως τα σπόιλερ δεν τα αγαπάει κανείς. Ανήκω σ' αυτή τη κατηγορία. Θέλω να ανακαλύπτω μόνη μου την πλοκή της υπόθεσης. Θέλω αυτό το ξάφνιασμα. Την έκπληξη που σου αφήνει στο τέλος η ιστορία του βιβλίου. Απο την άλλη,όμως, υπάρχουν και αυτοί που αγαπούν τα σπόιλερς . Τους δικαιολογώ,γιατί έστω και αυτή η μία μικρή πληροφορία που θα μάθουν θα τους αναζοπυρώσει την αγωνία και το πάθος για να ανακαλύψουν τί έγινε μετά. Οι συζητήσεις με τους φίλους τους αποκτούν νόημα. Δεν θεωρώ πως χάνουν, απλά πάνε με τον δικό τους τρόπο το βιβλίο σε ένα διαφορετικό επίπεδο.


2. Θα προτιμούσες να ξεχάσεις την πλοκή του βιβιλίου που γράφεις ή τους χαρακτήρες;

Μέσα από την πλοκή του βιβλίου δημιουργούνται οι χαρακτήρες. Άρα αν ξεχάσεις την πλοκή αυτόματα χάνεις και τους χαρακτήρες. Η κάθε ιστορία είναι μοναδική και προσωπικά θεωρώ ότι δεν μπορείς να τους αντικαταταστήσεις. Π.χ δεν μπορείς να βάλεις ένα φάντασμα να περιφέρεται στο εμπορικό κέντρο κρατώντας πανάκριβες τσάντες. Εεεεμ, για μισό λεπτό να σκεφτώ καλύτερα! ( Σκέφτομαι ). Ίσως θα μπορούσε αν αυτό το φάντασμα ανήκει σε κάποιον παραμυθένιο χαρακτήρα, όπως,ας πούμε την Σταχτοπούτα και αυτο το φάντασμα, η μοντέρνα,κωμική Σταχτομπούτα έχει πανακριβα γούστα,ίσως,λέω ίσως να μπορούσε να στηριχτεί αυτή η παρωδία. ΩΧ! Και κάπου εδω ανακαλύπτω ότι η Σταχτοπούτα δεν φοράε Prada!!!! Μια νέα ιστορία γεννιέται ( γέλια ).

3. Ο δολοφόνος να είναι ο μπάτλερ ή ένας χαρακτήρας που εμφανίστηκε στο τελευταίο κεφάλαιο;

Πάντα αναζητάω ένα ανατρεπτικό φινάλε και αυτό μπορεί να το δώσει ένας χαρακτήρας που εμφανίζεται στο τελευταίο κεφάλαιο.


4. Να είναι όλα τα ονόματα χαρακτήρων κοινότυπα ή εξαιρετικά ιδιαίτερα;

Εξαιρετικά ιδιαίτερα. Σου προκαλούν ενδιαφέρον. Θέλεις να ψάξεις,να γνωρίσεις καλύτερα τον χαρακτήρα και να καταλάβεις γιατί ο συγγραφέας έδωσε το συγκεκριμένο όνομα. Πιστεύω πως το όνομα πρέπει πάντα να συνδέεται με την προσωπικότητα του χαρακτήρα.


5. Πρωταγωνιστής που είναι υπερβολικά χαρούμενος ή μονόχνοτος;

Υπερβολικά χαρούμενος; Θα είχα σταματήσει στη πρώτη σελίδα! Δεν θα άντεχα τόση χαρά.


6. Παρατραβηγμένη ή κοινότυπη πλοκή;

Η κοινότυπη πλοκή είναι προβλέψιμη και κουραστική μερικές φορές. Απο την άλλη μια υπόθεση παρατραβηγμένη με έναν ανίκητο δολοφόνο που ξεφεύγει συνεχώς παλεύοντας με το χρόνο σε κρατάει σε αγωνία. Υπάρχει η εξέλιξη στην ιστορία και οι ανατροπές.


7. Να γράφεις απο εδώ και πέρα μόνο σε χαρτί ή πληκτρολογώντας με ένα μόνο δάχτυλο;

Γράφω. Χαρτάκια εδω και εκεί. Κρατάω σημειώσεις. Ο υπολογιστής μου είναι γεμάτος με ιστορίες και...εντάξει,θα το πω και ας γελάσεις. Μερικές φορές ηχογραφώ όταν οδηγώ! Μην γελάς,η φαντασία έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις.


8. Σειρά βιβλίων με συμμετρία και άσχημα εξώφυλλα ή το αντίθετο;

Ένα όμορφο εξώφυλλο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το βιβλίο είναι καλό. Πολλοί πέφτουν σ' αυτήν την παγίδα. Προσωπικά επιλέγω σειρές βιβλίων που θα με κερδίσουν με βάση την περίληψη τους και όχι το όμορφο εξώφυλλό τους.


9. Να λείπει μια σελίδα απο σημαντικό σημείο ή να λείπουν πέντε σελίδες απο την αρχή;

Να λείπει μια σελίδα απο σημαντικό σημείο. Αν το βιβλίο είναι καλογραμμένο και δεν αφήνει κενά τότε η ιστορία θα σε καθοδηγήσει για να μάθεις το σημαντικό σημείο παρακάτω.


10. Να χάσεις τα πρώτα πέντε κεφάλαια του βιβλίου ή όλες τις διορθώσεις;

Όλες τις διορθώσεις,άλλωστε όσο διαβάζεις την ιστορία τόσο δαγράφεις και τόσο προσθέτεις καινούργια κομμάτια μέχρι να φτάσει σε σημείο που να ικανοποιεί τον εαυτό σου.


11. Πως μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σου οι αναγνώστες;

Στα κοινωνικά δίκτυα Facebook ,instagram και μέσα από τη σελίδα του moonlight tales.