Συνέντευξη με την Αγγελίνα Παπαδημητρίου

Πώς θα ένιωθες αν ξυπνούσες στο απόλυτο σκοτάδι; Εκεί, όπου κρύβονται οι χειρότεροι φόβοι σου; 

Η Ναντίν έχει από μικρή το χάρισμα να κλείνει τα μάτια και να ταξιδεύει με την ψυχή της στον αστρικό κόσμο. Μέχρις ότου, αυτό που ως τώρα τη βοηθούσε να ξεφεύγει από τις δυσκολίες μετατράπηκε σε κίνδυνο για την ίδια της την ύπαρξη. Στο τελευταίο της ταξίδι δεν επιστρέφει στο σώμα της, αλλά ξυπνά σε ένα μέρος ζοφερό, όπου το Σκότος κυριαρχεί και κρύβει πλάσματα βγαλμένα από τους πιο τρομακτικούς εφιάλτες. Όμως, εκεί δεν είναι μόνη. Για πρώτη φορά στη ζωή της βρίσκεται μαζί με άλλους αποκομμένους αστρικούς ταξιδευτές, που μοιράζονται το ίδιο χάρισμα. Για πρώτη φορά νιώθει ότι ανήκει κάπου. Και παρ’ όλα αυτά, θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψει στην κανονική της ζωή και στους ανθρώπους που αγαπά. Πρέπει να δαμάσει τις νέες δυνάμεις που έχει αποκτήσει και να βοηθήσει το Φως στην αιώνια μάχη του, παραμένοντας σε έναν κόσμο όπου οι ισορροπίες είναι λεπτές, ενώ ένα και μόνο λάθος αρκεί για να χαθούν τα πάντα. Η Ναντίν καλείται να επιλέξει ανάμεσα στις δικές της επιθυμίες και στο να βοηθήσει σε μια αρχέγονη μάχη, όσο οι Δαίμονες καραδοκούν στο σκοτάδι, έτοιμοι να την κατασπαράξουν.


Η Αγγελίνα Παπαδημητρίου γεννήθηκε λίγο μετά το θερινό ηλιοστάσιο της χρονιάς του 1990 και είναι χαρακτηριστικό παιδί της δεκαετίας της. Λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τη φαντασία και χάνεται μεταξύ βιβλίων, σειρών και παιχνιδιών στρατηγικής ή απόδρασης. Είναι φιλόλογος, επιμελήτρια βιβλίων και πρόσφατα ξεκίνησε τα πρώτα βήματα στον χώρο της μετάφρασης.
Το 2013 συνδημιούργησε το λογοτεχνικό blog Moonlight Tales, το οποίο διαχειρίζεται μέχρι και σήμερα, για τρία χρόνια δίδασκε δημιουργική γραφή στο εργαστήρι «Scripta Manent», ενώ πλέον εργάζεται ως υπεύθυνη licensing σε εκδοτικό οίκο. Διηγήματά της περιλαμβάνονται σε συλλογές όπως το «Ζόμπι στην Ελλάδα» ή το «And they lived happily ever after?», αλλά πολλά έργα της υπάρχουν δημοσιευμένα στο Moonlight Tales. Το «Αίμα από Ασήμι» αποτελεί το πρώτο βιβλίο τριλογίας.


1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το Αίμα από ασήμι είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας του φανταστικού. Ακολουθεί την ιστορία της Ναντίν Βιλνέβ, η οποία έχει το χάρισμα της αστρικής προβολής: η ψυχή της μπορεί να βγαίνει από το σώμα της και να ταξιδεύει στον αστρικό κόσμο. Αυτό είναι κάτι που το κάνει συχνά, από παιδί, γνωρίζοντας ότι ίσως κρύβει κινδύνους. Στο τελευταίο της ταξίδι, η ψυχή της αποκόπηκε εντελώς από το σώμα της, με αποτέλεσμα να περάσει στα ενδότερα του αστρικού κόσμου, ο οποίος κυριεύεται από το απόλυτο σκότος. Ξυπνά στην Άβυσσο, όπου σύντομα αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μόνη… Και πως αυτό που υπάρχει τριγύρω δεν θέλει το καλό της.

Ευτυχώς, σαν από μηχανής θεός, εμφανίζεται ο Σεμπάστιαν, τη σώζει και την οδηγεί στην Ακαδημία: μία κοινότητα που έχουν δημιουργήσει άλλοι αποκομμένοι αστρικοί ταξιδευτές, για να μπορέσουν να προστατευτούν από το σκοτάδι και τους δαίμονες που κρύβονται σε αυτό.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Δεν μπορώ να πω ότι έχω μια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης: λίγο πολύ ό,τι υπάρχει τριγύρω μου θα μου δώσει μία ιδέα. Οι ιστορίες μου προέρχονται έπειτα από σκέψη, επειδή κυρίως θέλησα να φτιάξω μια ιστορία για να εξυπηρετήσει έναν σκοπό. Σίγουρα η θέα της θάλασσας και η μουσική κάνουν τη δουλειά ευκολότερη!

Η συγκεκριμένη ιστορία, και κυριότερα αυτός ο κόσμος, ξεκίνησε να χτίζεται μέσα μου όταν θέλησα να γράψω κάτι πρωτότυπο, που δεν υπήρχε ως τότε στην ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού. Μέχρι και σήμερα, παρότι έχουν περάσει 6-7 χρόνια από όταν την ξεκίνησα, είναι η μόνη ιστορία που σχετίζεται με την αστρική προβολή. Δεν έχω εντοπίσει άλλη.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να κάνει σεμινάρια επιμέλειας νωρίτερα, για να είχα γλιτώσει το μπούλινγκ της Εύης Φρυγανά! Όχι, εντάξει. (θα έβρισκε κάτι άλλο έτσι κι αλλιώς).

Θα με συμβούλευα κυρίως στις στιγμές αδυναμίας, εκείνες που σταματούσα το γράψιμο, γιατί ένιωθα ότι η συγγραφή είναι μάταιη στην Ελλάδα, να μην το βάζω κάτω. Το τάιμινγκ είναι κάτι που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε 100%, αλλά πολλές φορές ξέρει καλύτερα πότε να μας φέρει κάτι που θέλουμε.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Είμαι παιδί της γενιάς του Χάρι Πότερ και αυτό από μόνο του μπορεί να πει πολλά. Από μικρή λάτρευα τη μαγεία (αγαπημένο παιδικό βιβλίο η “Ματίλντα”) και όσα χρόνια κι αν πέρασαν αυτό δεν άλλαξε. Αγαπώ να διαβάζω για φανταστικούς κόσμους και ήρωες και, φυσικά, αγαπώ να γράφω και για αυτούς.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Πέρα από την προφανή απάντηση που είναι “όλοι”, και την αμέσως λιγότερο προφανή, η οποία είναι “αν δεν είναι όλοι, ας είναι τουλάχιστον ο ένας από αυτούς”, θα διαλέξω ως πιο σημαντικό τον πρωταγωνιστή. Είναι εκείνος που σε καθοδηγεί σε μια ιστορία και, αν δεν είναι ενδιαφέρον και καλογραμμένος, δεν θα βγει τόσο καλό το βιβλίο ως ανάγνωσμα, αλλά και η συγγραφική εμπειρία δεν θα είναι εξίσου καλή.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις; 

Πέρα από δύο τραγικές προσπάθειες που είχα κάνει στα σχολικά μου χρόνια (υπάρχουν σε βίντεο στο γιουτιούμπ, όπου με διαπομπεύει η Εύη Φρυγανά), δεν μπορώ να πω ότι ξεκίνησα νωρίς να γράφω. Οι δασκάλες και οι καθηγήτριές μου πάντα έλεγαν ότι ήμουν καλή στην έκθεση, αλλά εγώ δεν το πίστευα.

Η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου κάπου στο 2010, όταν στην Ελλάδα άνθισαν οι young adult σειρές του φανταστικού και οι δυστοπίες (Twilight, Hunger Games, Vampire Academy κ.λπ.) Και αυτό που οι περισσότεροι ονομάζουν ως μοναχικό επάγγελμα, εγώ ξεκίνησα να το δοκιμάζω με παρέα: δημιούργησα μία συγγραφική ομάδα 11 ατόμων, με την οποία ξεκινήσαμε να γράφουμε όλοι μαζί ένα βιβλίο. Ναι, καλά διαβάσατε! Το βιβλίο φυσικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί λάιφ χάπενς, αλλά πολλά από τα άτομα που γνώρισα τότε είναι ακόμη στην καθημερινότητά μου και αυτό ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα!


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Η φαντασία κάνει τη δουλειά σου πιο εύκολη - είναι το άλογό σου.

Η ικανότητα γραφής μπορεί να σε γλιτώσει από κόπο και να καλύψει τρύπες που αλλιώς θα φαίνονταν - είναι η πανοπλία σου.

Η σκληρή δουλειά είναι αυτή που θα σε οδηγήσει στη μάχη και θα σε βγάλει νικητή - είναι εσύ.


8. Γιατί γράφεις;

Για να δημιουργώ. Είναι γνωστό ότι δεν μπορώ να κάτσω στα αυγά μου δίχως να απασχολούμαι με κάτι δημιουργικό - είναι αδύνατο! Η συγγραφή για εμένα λοιπόν δεν είναι ένας τρόπος έκφρασης ή δεν υπάρχει μέσα μου μια ιστορία που θέλει να βγει no matter what. Είναι ένα παζλ, τα κομμάτια του οποίου τα φτιάχνω εγώ φορά τη φορά. Και για αυτό μ’ αρέσει και η λογοτεχνία του φανταστικού: έχεις άπειρες επιλογές ως προς το τι κομμάτια θα φτιάξεις.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Οι συγγραφείς, τη Νεοελληνική γραμματική του Τριανταφυλλίδη. Την εκτεταμένη έκδοση, όχι τη σύντομη που είχαμε στο σχολείο! Ως επιμελήτρια μπορώ να πω ότι είναι ένα απαραίτητο εργαλείο και κανένας συγγραφέας δεν θα έπρεπε να την αγνοεί.

Στους αναγνώστες θα προτείνω να διαβάζουν γενικά τα βιβλία που αποτελούν κάποιο ορόσημο (δεν είναι μόνο η κλασική λογοτεχνία σημαντική!). Για παράδειγμα, δεν θεωρώ ότι είναι καλό να ζεις στο 2022 και να μην έχεις ιδέα τι είναι ο Χάρι Πότερ, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, ο Στίβεν Κινγκ… Δοκιμάστε έστω ένα βιβλίο από κάθε είδος, και ας το απορρίψετε μετά.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Έχω ξεκινήσει ήδη να γράφω το δεύτερο μέρος της τριλογίας, το οποίο ευελπιστούμε να κυκλοφορήσει στον επόμενο χρόνο, και έχω ήδη 2 ανεξάρτητα, αυτοτελή βιβλία στο κεφάλι μου για μετά ή ενδιάμεσα. Σίγουρα θα δείτε πραγματάκια από εμένα στις επόμενες συλλογές του Moonlight Tales και, αν περιμένατε γενικά να σας αφήσω σε ησυχία, λυπάμαι, χάσατε!


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Και πού δεν μπορούν! Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα μπορέσεις να μου στείλεις μήνυμα!

Αλλά για την ώρα θα αφήσω εδώ τη σελίδα μου στο facebook, το προφιλ μου στο ινσταγκραμ, αλλά και το ολοκαίνουριο σάιτ μου angelinapapadimitriou.gr (βγάλτε παπούτσια πριν μπείτε, μόλις σφουγγάρισα!).