Συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Νικολάου

Όλεθρος και καταστροφή.
Οι Εκδικητές προσπαθούν να πάρουν στα χέρια τους το πιο πολύτιμο κειμήλιο της βασιλικής οικογένειας της Φωτιάς και να κατακτήσουν τον κόσμο. Γεμάτοι φιλοδοξίες, επιτίθενται στο παλάτι τη στιγμή που η βασίλισσα-νεράιδα της Φωτιάς είναι ευάλωτη: μετά τη γέννα διδύμων.
Η Ελισάβετ, αδύναμη να υπερασπιστεί το βασίλειο και τον εαυτό της, χωρίζει το πανίσχυρο Φυλαχτό της Φωτιάς στα δύο, ένα για κάθε νεογέννητο, και παραδίδει τα δύο μωρά της στην έμπιστη μαία της. Στόχος της, να προστατεύσει το κόσμημα και να φυγαδεύσει τους απογόνους της, θυσιάζοντας τη ζωή της, ώστε η διάδοχός της να κατέχει το φυλαχτό που θα καθορίσει την επόμενη βασίλισσα.
Τα μυστικά θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται δεκαεπτά χρόνια μετά, και τότε ένα ανελέητο κυνηγητό θα ξεσπάσει. Τα δίδυμα αδέλφια, που δεν γνωρίζουν την ταυτότητά τους, θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα της Αιώνιας Μάχης.
"Το φυλαχτό της φωτιάς" είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς "Η αιώνια μάχη" της Αλεξάνδρας Νικολάου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.



Η Αλεξάνδρα Νικολάου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε BA Business Administration με ειδίκευση στο Accounting & Finance. Εργάζεται στο λογιστήριο μιας εταιρείας στην Λάρνακα και στο σπίτι της την περιμένει ένα αξιολάτρευτο αγοράκι και ο σύζυγός της.
Η δουλειά της δεν έχει καμία σχέση με τη συγγραφή. Όμως, από μικρή λάτρευε να πλάθει τις δικές της ιστορίες και να βυθίζεται στους φανταστικούς κόσμους των βιβλίων.
«Το Φυλαχτό της Φωτιάς» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και αποτελεί το πρώτο μέρος της σειράς βιβλίων «Η Αιώνια Μάχη».
  








Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

‘Το Φυλαχτό της Φωτιάς’ είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς ‘Η Αιώνια Μάχη’. Ένα αγόρι και ένα ίδιας ηλικίας κορίτσι αλλάζουν περιβάλλον. Η πρώτη καταλήγει σε ένα καινούργιο σπίτι με την οικογένεια της και ο δεύτερος καταλήγει σε ένα αναμορφωτήριο. Σε αυτές τις δυο εντελώς διαφορετικές τοποθεσίες, τα δυο παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ένα καλά κρυμμένο μυστικό βγαίνει στην επιφάνεια.



Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Όταν ήμουν μικρή παρακολουθούσα ένα κινούμενο σχέδιο με νεράιδες. Από εκείνη την μέρα αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο με εκείνο το είδος. Σιγά – σιγά πρόσθεσα και άλλα υπερφυσικά πλάσματα. Πηγή της έμπνευσης μου είναι κυρίως τα αλλόκοτα όνειρα που βλέπω, τα βιβλία φαντασίας που διαβάζω και περιστατικά της καθημερινότητας μου.



Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να κάνω υπομονή και να μην παρατήσω το όνειρο μου να εκδώσω μια μέρα ένα βιβλίο.



Τι λογοτεχνικό είδος σου αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Διαβάζω εκείνα που με τραβάει η περίληψη τους, σε όποιο είδος και αν ανήκουν. Λατρεύω να γράφω βιβλία φαντασίας με πινελιές ρομαντισμού, δράσης και μυστηρίου.



Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μία ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Θα έλεγα πως εξαρτάται από τον συγγραφέα και σε ποιον χαρακτήρα του θέλει να δώσει έμφαση.



Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ξεκίνησα να γράφω στο δημοτικό. Κρατούσα ημερολόγιο για να με βοηθήσει να κρατώ τις σκέψεις μου σε μια σειρά. Όμως, όταν ήμουν γυμνάσιο είχα γράψει το πρώτο μου διήγημα με πρωταγωνιστές τους χαρακτήρες από τα κινούμενα σχέδια που έβλεπα. Θυμάμαι έντονα πως τον κακό της υπόθεσης μου, στο τέλος, τον έκανα να αλλάξει τις πεποιθήσεις του προς το καλύτερο και να φτιάξει την σχέση του με τον ήρωα.



Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Πιστεύω πως το πιο σημαντικό από όλα είναι η φαντασία. Η ικανότητα γραφής μπορεί να είναι καλή, όμως χωρίς φαντασία δεν μπορεί να προχωρήσει ένα βιβλίο. Και δεν χρειάζεται σκληρή δουλεία που μεταφράζεται σε ασταμάτητο γράψιμο, αλλά μερικές ποιοτικές γραμμές με γνώμονα την φαντασία.



Γιατί γράφεις;

Είμαι ένας ντροπαλός άνθρωπος που εκφράζεται καλύτερα στο χαρτί. Επίσης, λατρεύω το γράψιμο διότι φέρνει στην ζωή τους φανταστικούς κόσμους που βρίσκονται στο μυαλό μου.



Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας κι ένα κάθε αναγνώστης.

Θα προτείνω ένα βιβλίο που διάβασα πρόσφατα: ‘Δέκα ύποπτοι για φόνο’. Η Άγκαθα Κρίστι είναι μια διαχρονική συγγραφέας και πιστεύω πως τα βιβλία της δεν πρέπει να λείπουν από τις βιβλιοθήκες μας. Κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον και σε βάζει να σκεφτείς ποιος μπορεί να είναι ο δολοφόνος. Επίσης, ένα άλλο βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και από συγγραφείς και από αναγνώστες είναι: ‘Οι Άθλιοι’ του Βίκτωρ Ουγκώ. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα θεωρείται ένας ύμνος για την ανθρωπιά και τη δικαιοσύνη.



Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς: ‘Η Αιώνια Μάχη’. Γνωρίζω τον τίτλο του, αλλά δεν θα τον αποκαλύψω ακόμη.



Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου μέσω Instagram πατώντας αυτόν τον σύνδεσμο.