2060 μ.Χ.
Ενώ η Αργώ ετοιµάζεται για την προσεδάφισή της, οι
τέσσερες σύγχρονοι αργοναύτες στέκουν αµίλητοι κάνοντας παρέα στα άστρα.
Η σκέψη τους ταξιδεύει σε ό,τι άφησαν πίσω στη Γη και η αγωνία τους σε
ό,τι θα βρουν µπροστά τους, εβδοµήντα χρόνια µετά την αφετηρία του
χωροχρονικού τους ταξιδιού στον Γαλαξία. Πρωτοπόροι του ανθρωπίνου
είδους, µε το παρελθόν τους χαµένο ανεπιστρεπτί αλλά προσβλέποντας σε
ένα καλύτερο µέλλον, µεγαλύτεροι µόνο κατά δέκα χρόνια, χάρη στη βοήθεια
της σχετικότητας και της βαθιάς νάρκωσης, επιστρέφουν στον πλανήτη
τους. Έναν πλανήτη για τον οποίον γνωρίζουν ελάχιστα πράγµατα, πλέον.
Ένα ταξίδι από το άγνωστο, στο άγνωστο. Μια ανακάλυψη ενός
θαυµαστού νέου κόσµου, µε την υποψία της επιβίωσης του παλαιού. Μια
περιπέτεια επιστηµονικής φαντασίας µε έντονους πολιτικούς και
φιλοσοφικούς προβληµατισµούς, που µας καθιστά συνταξιδιώτες τεσσάρων
ανθρώπων, στην αγωνιώδη προσπάθεια τους να επιβιώσουν στο ίδιο το
αφιλόξενο και βίαιο Λίκνο τους.
Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα μυθιστόρημα που πρόσφατα πέρασε σε δεύτερη έκδοση. Ο συγγραφέας Ιωσήφ Μανίκης κάνει το ντεμπούτο του στον συγγραφικό χώρο με το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Επιστροφή στο Λίκνο».
Σε αντίθεση με τις σύγχρονες τάσεις της λογοτεχνίας, το βιβλίο ακολουθεί μια πορεία που θυμίζει περισσότερο κλασικούς συγγραφείς του είδους. Διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε τόσο με τις σύγχρονες δυστοπίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, αλλά περισσότερο με μια παλιά προσέγγιση που αμφιταλαντεύεται πολλά θέματα μαζί, ξεκινώντας από φιλοσοφικά ερωτήματα και έχει έως πολιτικές προεκτάσεις.
Στις σελίδες του ανακαλύπτουμε πως ξεκινάει και πώς οδεύει μια αποστολή που ξεκινάει το 2060 μ.Χ. με σκοπό να γνωρίσει έναν πλανήτη πολύ όμοιο με τη δική μας γη. Τέσσερις αργοναύτες επιλέγονται για αυτή την αποστολή, αφήνοντας πίσω τις ό,τι γνωρίζουν. Τι αποτελέσματα όμως έχει αυτό το ταξίδι για εκείνους αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας;
Είναι φανερό πως για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας έχει αφιερώσει πολλές ώρες μελέτης και σκέψης προκειμένου να παρουσιάσει τεχνολογικά, ηθικά και ψυχολογικά αυτή πορεία. Έχει φροντίσει να το εμπλουτίσει με λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οριακά εγκυκλοπαιδικές ώστε να μας κατατοπίσει για το πώς ένα τέτοιο εγχείριμα θα μπορούσε να γίνει εφικτό στον δικό του μελλοντικό κόσμο. Και βεβαίως έχει φροντίσει να παρουσιάσει μια έννοια που βλέπουμε σπάνια στην λογοτεχνία, αυτή της ευτοπίας.
Ένα από τα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση είναι, πως παρόλο που μετά από αρκετές σελίδες ακολουθούμε τους αργοναύτες, το βιβλίο δεν έχει σαφείς πρωταγωνιστές. Αντιθέτως, βλέπουμε την ιστορία οριακά εξωτερικά και περισσότερο εστιασμένη στα γεγονότα, παρά στα συναισθήματα των χαρακτήρων. Θεωρώ πως ακριβώς λόγω αυτών των στοιχείων του, είναι να βιβλίο που στοχεύει σε όσους θα ήθελαν να ανακαλύψουν ναι μεν ένα νέο ανάγνωσμα στο είδος, αλλά που να έχει γοητεία επιστημονικής φαντασίας παλαιάς κοπής.
Αν επομένως σας αρέσουν, μόλις βρήκατε μία νέα ιστορία.
Καλή ανάγνωση!