Συνέντευξη με την Γεωργία Δάρτση

Οχτώ βασικοί ήρωες, σε τέσσερις γάμους. Μια ένατη ηρωίδα, γυναίκα καταλύτης, που εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις σχέσεις, στην πορεία της ζωής τους με διαφορετικό τρόπο.

Αυτό που προσπαθώ να φωνάξω μέσα από το κείμενο είναι οι σκέψεις των ανθρώπων αυτών που μένουν κλεισμένες μέσα τους, επηρεασμένες από τις χειριστικές και πολύ ισχυρές τους αισθήσεις, αλλοιώνοντας τη λογική αλλά και το συναίσθημα. Ακόμη περισσότερο όταν τα βιώματα της πρώιμης ηλικίας έχουν πολλά κενά ή είναι στιγματισμένα. Μετά έρχεται η σιωπή.

Η ένατη ηρωίδα, η Άνια, δε βιώνει αυτή την εμπλοκή. Ζει και κινείται σε δικά της πλαίσια. Απαθανατίζει τις ζωές των άλλων. Βλέπει καθαρά. Κινείται ελεύθερη ανάμεσά τους.




Ονομάζομαι Γεωργία Δάρτση. Γεννήθηκα στις 24 Απριλίου 1966 στην Καστανερή του νομού Κιλκίς. Σπούδασα στη Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας και συμπλήρωσα τις σπουδές μου για 2 επιπλέον χρόνια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Στη συνέχεια έκανα άλλα 2 χρόνια μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ. Τα τελευταία 23 χρόνια εργάζομαι στη δημόσια εκπαίδευση, έχοντας διδάξει σε αρκετά νηπιαγωγεία της χώρας.Εδώ και τρία χρόνια ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το θέατρο, πραγματοποιώντας μια πολύ παλιά μου επιθυμία. Έχω γράψει και επενδύσει μουσικά πολλές παιδικές παραστάσεις στο σχολείο μου και το βιβλίο «Θέλω να μου μιλήσει» είναι η δεύτερη συγκροτημένη συγγραφική μου απόπειρα. Ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεισήμισι χρόνια, πολυδιάστατου οδοιπορικού. Τον τελευταίο χρόνο(2021) με πολύ σεβασμό και δέος, ξεκίνησα να φτιάχνω και ποίηση. Ετοιμάζω την πρώτη μου συλλογή. Ζω στη Θεσσαλονίκη και έχω δύο παιδιά.

Το βιβλίο « Η Φαλάκρα του μπαμπά» αποτελεί την πρώτη συγγραφική μου δημιουργία, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε 2,5 χρόνια. Εκδόθηκε τον Μάιο του 2019 από τις Εκδόσεις Ελκυστής.






1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


Το βιβλίο μου: «Θέλω να μου μιλήσει» είναι ένα μυθιστόρημα βγαλμένο από μια προσωπική αγωνία η οποία μέσα από την πορεία της ζωής μου συνειδητοποίησα ότι είναι μια αγωνία πολλών ανθρώπων. Ίσως με τον προσωπικό τρόπο του καθενός αλλά σίγουρα μας αγγίζει όλους. Αφορά στην ανάγκη όλων μας να ακούσουμε και να ανταποκριθούμε στο επικοινωνιακό κάλεσμα που μας προσφέρεται.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;


Η ανάγκη να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε όταν για προσωπικούς λόγους άρχισα ξαφνικά να εύχομαι να μου μιλήσει. Μια πολύ συγκεκριμένη ανάγκη από έναν πολύ συγκεκριμένο άνθρωπο. Αυτό σιγά σιγά και ακούγοντας και άλλους ανθρώπους άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι αποτελεί σκέψη ,κάποτε αγωνία ,ακόμη ακόμη και ανάγκη για πολλούς ανθρώπους. Έτσι ξεκίνησε αδρά στη αρχή να πλέκεται μέσα στη σκέψη μου η πλοκή.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις


Να ακούω και να παρατηρώ περισσότερο τους ανθρώπους. Όπου κι αν βρισκόμαστε .Στο λεωφορείο , στο φανάρι, σε ένα καφέ, στην παραλία. Παντού.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις; 
 

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω αστυνομικό θρίλερ αλλά να γράφω κοινωνικό μυθιστόρημα.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Στο βιβλίο νομίζω ότι όπως και στη ζωή όλοι παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για κάποιους. Εξάλλου χωρίς τον έναν ρόλο δεν θα υφίσταντο οι άλλοι και το αντίστροφο.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Στα σαράντα οχτώ μου.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά


Δύσκολη επιλογή.

Νομίζω προηγείται η ικανότητα γραφής.


8. Γιατί γράφεις;


Επειδή «Θέλω να μιλήσω» στους ανθρώπους.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


«Μάρτιν Ήντεν» του Τζακ Λόντον. Αυτό και για τις δυο ομάδες αναγνωστών.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Με πολύ σεβασμό και με το απαραίτητο δέος, θα τολμήσω να πω πως επιδιώκω να αγγίξω έστω λίγο την ποίηση. Ελπίζω λοιπόν πως το επόμενο βήμα μου θα γίνει προς αυτή τη κατεύθυνση.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;


Μέσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό στα μέσα δικτύωσης: