Συνέντευξη με τη Βικτωρία Δικαιοπούλου

Δώδεκα μαγικά παραμύθια που θα γοητεύσουν τα παιδιά και θα τα ταξιδέψουν σε κόσμους μαγικούς. Παραμύθια που γράφτηκαν για να βοηθήσουν τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους. Όταν τα επιχειρήματα των μεγάλων δεν βρίσκουν ανταπόκριση, τότε ένα παραμύθι επηρεάζει τις πεποιθήσεις και τα ενδιαφέροντα ενός παιδιού χωρίς κουραστικά λόγια και περιττά κηρύγματα. Παραμύθια που διδάσκουν τη φιλία, την αγάπη, το μοίρασμα, τη συγγνώμη, την ειλικρίνεια, την πίστη, την υπομονή, την επιμονή, την ευθύνη, τη μετάνοια, την ελπίδα, την ελευθερία, τη χαρά και γενικά την ίδια τη ζωή. Παραμύθια που τα κρυμμένα νοήματά τους καλούνται παιδιά και γονείς να αποκρυπτογραφήσουν και να αφήσουν να ωριμάσει μέσα τους όλη αυτή η σοφία.

 

 

 

Σε συνέχεια του βιβλίου της Παραμυθοχώρα, η συγγραφέας Βικτωρία Δικαιοπούλου αποτυπώνει μερικές από τις αλήθειες της ζωής μέσα σε 5 νέες διδακτικές ιστορίες. Τα παραμύθια αυτά, σκοπό έχουν να καλλιεργήσουν και να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους. Να κάνουν τους ανθρώπους να φανταστούν έναν καλύτερο κόσμο και ταυτόχρονα να γίνουν η πυξίδα που θα τους κατευθύνει. Η μαγεία και η φαντασία δίνουν λύσεις σε θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, οι ανθρώπινες σχέσεις, η εργατικότητα και η διαφορετικότητα. Οι ιστορίες είναι το καλύτερο μέσον που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για να τονίσουν και να τοποθετήσουν καλύτερα τις σκέψεις τους και να γίνουν κατανοητοί, κυρίως από τα παιδιά. Κάθε ιστορία είναι μοναδική και δίνει έμπνευση σε κάθε άνθρωπο και σε κάθε ηλικία. Αυτά τα παραμύθια ζωντανεύουν μέσα από τις σκέψεις και τις πράξεις των ηρώων. Ψάξε τους ήρωες παντού γύρω σου και όχι μόνο στα παραμύθια. Θυμήσου να κοιτάξεις και μέσα σου. Καλή ανάγνωση!

 

Η Βικτωρία Δικαιοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Ειδικός Προσχολικής Αγωγής, εργάστηκε σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις.
Έχει παρακολουθήσει πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια, με θέματα γύρω από το παιδί, την διδασκόμενη ύλη, και την αφηγηματική τέχνη. Από το 2009 παρακολουθεί σεμινάρια ψυχολογίας και προσωπικής ανάπτυξης, βιωματικά σεμινάρια παιχνιδιού και δημιουργικότητας, καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών. Ακόμα έχει πιστοποίηση ετήσιας επιμόρφωσης στην ειδική αγωγή από το Ε.Κ.Π.Α.
Η εμπειρία της με τα παιδιά κάθε ηλικίας και κυρίως με τα δικά της τα παιδιά, την οδήγησε να γράψει πολλά παραμύθια. Το πρώτο της βιβλίο, η Παραμυθοχώρα, με 12 μαγικά παραμύθια, από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, με τίτλο “The Fairyland”, από την Ontimebooks και κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά μέσω της Amazon. Το δεύτερο βιβλίο «Η Αλήθεια μέσα στα Παραμύθια» με 5 μοναδικές ιστορίες, εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2020. Επίσης, αρθρογραφεί σε τοπική εφημερίδα “Η Φωνή της Σαλαμίνας”.
Κάθε χρόνο οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, που παρουσιάζονται σε σχολεία. Θέματά τους : συναισθηματική αγωγή, φιλία και συνεργασία στην τάξη, προστασία του περιβάλλοντος, φιλαναγνωσία, κ.α.
Αγαπά την φύση, το διάβασμα και συχνά γράφει μικρά διηγήματα και ποιήματα. Συνεχίζει την επιμόρφωση και την προσωπική της ανάπτυξη, επειδή η γνώση δεν σταματά πουθενά. 

 

1. Πες μας δυο λόγια για τα βιβλία σου.

Το πρώτο μου βιβλίο είναι “H Παραμυθοχώρα” με 12 μαγικά παραμύθια. Κάθε ιστορία διαφορετική με κεντρική ιδέα την δύναμη που κρύβουμε μέσα μας. Το 2020 μεταφράστηκε στα αγγλικά “The fairyland’’, από την Ontimebooks, και έγινε best seller στην Amazon.

Το δεύτερο βιβλίο μου είναι “Η αλήθεια μέσα στα παραμύθια”, με 5 μοναδικές ιστορίες που πραγματεύονται θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, μέσα από την μαγεία και την φαντασία που βρίσκουμε στα δικά μας λαϊκά παραμύθια. Ως τώρα έχει άριστες κριτικές και χαίρομαι και για τα 2 μου βιβλία.



2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις με τα παραμύθια σου;


Έμπνευση παίρνω από βιώματα δικά μου και από όλα όσα βλέπω γύρω μου. Πολλές φορές οι ιστορίες άλλων ανθρώπων έχουν βρει καταφύγιο στα δικά μου παραμύθια.

Τα παιδιά μου ήταν ο λόγος που άρχισα την συγγραφή. Κάθε μέρα τους διάβαζα ιστορίες. Κάποια στιγμή διαβάσαμε όλα τα βιβλία που είχαμε στην βιβλιοθήκη και ήθελαν κάτι καινούριο. Τότε αποφάσισα να αφηγηθώ κάτι δικό μου. Κι έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο παραμύθι.



3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να γράψεις όλα τα παραμύθια που σκέφτηκες. Μη τα αφήσεις για την επόμενη μέρα.

Πολλά με τον καιρό ξεχάστηκαν πριν προλάβω να τα καταγράψω. Οπότε τώρα ξέρω και τα σημειώνω αμέσως.



4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Διαβάζω κυρίως βιβλία προσωπικής ανάπτυξης

Γράφω διηγήματα, ποιήματα και φυσικά παραμύθια.



5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Η πλοκή που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους. Οι ρόλοι είναι ίδιοι, οι ιστορίες αλλάζουν.



6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Πρέπει να ήμουν 12-13 ετών. Αλλά δεν έμεινε τίποτα. Τα έχω χάσει όλα.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Όλα χρειάζονται. Το ένα δεν έχει καλό αποτέλεσμα χωρίς το άλλο. Συμφωνώ απόλυτα με την ικανότητα γραφής και την φαντασία, ωστόσο θα έλεγα ότι δεν χρειάζεται η σκληρή δουλειά. Επειδή η λέξη σκληρή παραπέμπει σε κόπο. Θα έλεγα συστηματική δουλειά με χαρά και αγάπη για το έργο μου.


8. Γιατί γράφεις;

Επειδή πιστεύω ότι είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να ωφεληθούν. Διαβάζοντας ένα κείμενο, παίρνεις ιδέες, βλέπεις τα πράγματα με άλλη ματιά, από διαφορετική οπτική. Αυτό μπορεί να σου δώσει λύσεις στα δικά σου θέματα.

Ακόμα πιστεύω ότι κάθε ιστορία έχει την δύναμη να περάσει μέσα μας μηνύματα για τις αξίες της ζωής, με όμορφο τρόπο, που θα χαραχθούν στο μυαλό και στην καρδιά.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Σαν συγγραφέας διαβάζω πολύ. Μου αρέσουν τα βιβλία του Καζαντζάκη, του Ξενόπουλου, της Ιουλίας Πιτσούλη, του Wayne Dyer, Irvin Yalom, Isabelle Filliozat, κ.α.

Για τους αναγνώστες θα έλεγα ότι αυτό είναι ανάλογο με το είδος της προτίμησή του στα βιβλία.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Ελπίζω σίγουρα σε νέα βιβλία. Ήδη έχω αρκετό υλικό για πολλά βιβλία…


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μπορούν να με βρουν στη σελίδα μου στο FB: Victoria Dikaiopoulou,

Στο Instagram: Victoria_Dikaiopoulou

Στο blog μου


Και στο email: dikaiopoulouv@gmail.com



Ευχαριστώ από καρδιάς για αυτή την συνέντευξη. Εύχομαι καλή επιτυχία και στο δικό σου έργο, ότι κι αν κάνεις και καλοτάξιδο κάθε σου βιβλίο, τωρινό και μελλοντικό.