Συνέντευξη με τον Στήβεν Αβραμίδη


«Αυτές οι 18 αφηγήσεις είναι 18 πέτρες! Είναι 18 πέτρες σε μια πολίτικαλ κορέκτ κοινωνία. Είναι 18 πέτρες σε ένα σύστημα τακτοποιημένο, που λέει τα πάντα σωστά. Είναι 18 μικρές γροθιές, είναι 18 στιγμές που σε κάνουν να νιώθεις άβολα. Άβολα γιατί όλα αυτά τα έχεις σκεφτεί, αλλά δεν έχεις καταφέρει να τα ξεστομίσεις. Διαβάζεις τις ιστορίες και χαμογελάς και μετά κοιτάζεις γύρω σου ενοχικά να δεις αν κάποιος σε βλέπει. […] 

 

Αυτές είναι 18 ιστορίες ανατρεπτικής, ξεβολευτικής αγάπης!» – Μαρία Ρώτα

 

 

 

Ο Στήβεν Αβραμίδης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1962. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και έκανε μεταπτυχιακά στο Columbia University της Νέας Υόρκης. Είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Tech-line sa, η οποία ασχολείται με φαρμακευτικά προϊόντα. Για πέντε χρόνια ( 2006-2011 ) αρθρογράφησε πολιτικά στην καθημερινή εφημερίδα ‘’ Φίλαθλος’’, με την δική του εβδομαδιαία στήλη ‘’ …στο φως του φεγγαριού και στην σκιά του ήλιου…’’. Στο διαδίκτυο βρίσκεται καθημερινά από το 2008 με το site του, ΄΄ dailytripes.gr ‘’. Η « Γκρίνια » είναι το πρώτο του βιβλίο.








1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου
 
Το βιβλίο αποτελείται από 18 ανεξάρτητες μικρές ιστορίες. Άλλες είναι προϊόν μυθοπλασίας κι άλλες είναι πραγματικές. Είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και χαρακτηρίζονται από ένα χιούμορ, πολλές φορές μαύρο, και μια διάθεση σαρκασμού της πραγματικότητας που ζούμε, αλλά και αυτοσαρκασμού.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία; 
 
Όπως σας είπα, δεν είναι μία ιστορία, ούτε οι ιστορίες συνδέονται μεταξύ τους. Η κύρια πηγή έμπνευσης μου είναι αυτό που ζούμε καθημερινά στην χώρα μας, αλλά και τα στερεότυπα με τα οποία προχωράμε, τα οποία και σατυρίζω. Το τόλμημα για την έκδοση του βιβλίου ήταν διότι ήθελα να εκτεθώ σε κάποιο αναγνωστικό κοινό και να μοιραστώ το δικό μου οπτικό πεδίο.



3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις; 
 
Να γράφω χωρίς περιορισμούς. Να γράφω πηγαία, αυθόρμητα και χωρίς κάποιον φόβο. Να μην έχω κάποια αγωνία για αποτυχία. Να βγάζω τον εαυτό μου. Επίσης να είμαι πιο υπομονετικός με τις διορθώσεις.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Διαβάζω οτιδήποτε μπορεί να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Παντού βρίσκω κάτι που να αξίζει. Αν έπρεπε κάπου να επικεντρωθώ, θα έλεγα ότι μου αρέσουν τα ιστορικά βιβλία καθώς και μυθοπλασίες που περιγράφουν έμμεσα τα ιστορικά στοιχεία. Να το έλεγα ιστορικό μυθιστόρημα; Ίσως.

Αυτό που προτιμώ να γράφω είναι σάτυρα κάποιου σημερινού γεγονότος ή κατάστασης που μας έχει μείνει από το παρελθόν.


5. Επίλεξε ένα: Τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία, ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες ή ο ανταγωνιστής;


Νομίζω οτι αυτό εξαρτάται από την ιστορία και πού και πώς θέλει να κατευθυνθεί. Φυσικά ο πρωταγωνιστής παίζει σπουδαίο ρόλο αλλά μπορεί να είναι το φέρον κύμα για να ξεδιπλώσει το μυαλό του συγγραφέα και τα μηνύματα να αναδεικνύονται από άλλα πρόσωπα, ας πούμε δευτερεύοντα. Νομίζω είναι σκηνοθετικό θέμα πιο πολύ.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;
Ξεκίνησα να αρθρογραφώ στην εφημερίδα Φίλαθλος το 2006. Είχα την δική μου εβδομαδιαία στήλη ( στο φως του φεγγαριού και στην σκια του ήλιου ), που ασχολείτο με πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Το έκανα για πέντε χρόνια. Ταυτόχρονα διατήρησα και δικό μου blog, ενώ σήμερα γράφω σχεδόν καθημερινά σε προσωπικό μου site ( dailytripes.gr ). Επίσης έχω ένα κανάλι στο youtube ( stevenavramidischannel ), όπου έχω 24 τραγούδια για τα οποία έχω γράψει τους στίχους.




7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά; 
 
Η ικανότητα γραφής και η φαντασία, σαφώς είναι κανόνες επιτυχίας. Την σκληρή δουλειά εγώ δεν μπορώ να την χρησιμοποιήσω σαν κομμάτι για την συγγραφή, αφού το δικό μου είναι πιο πολύ χομπίστικο και γίνεται στις ελεύθερες ώρες από την εγασία μου. Το κατανοώ πιο πολύ για επαγγελματίες ή ακόμα καλύτερα ερευνητές στοιχείων. Για μένα ένα καλό βιβλίο πρέπει να έχει ειλικρίνεια, μεράκι και φρέσκια γραφή.


8. Γιατί γράφεις;


Γράφω διότι μου αρέσει να κάνω παρεμβάσεις. Θεωρώ οτι δίνω ένα διαφορετικό σκεπτικό και μου αρέσει να γνωρίζω ανθρώπους που βαδίζουμε περίπου στα ίδια μονοπάτια. Επίσης γράφω διότι το βλέπω σαν προσωπική ψυχοθεραπεία.



9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης. 
 
Εγώ τον συγγραφέα και τον αναγνώστη, τους ταυτίζω. Αν μπορώ να προτείνω ένα βιβλίο αυτό είναι το Οι Μαυρόλυκοι του Διομήδη Πετσάλη.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Ετοιμάζω ένα δεύτερο βιβλίο στο ίδιο πνεύμα με το πρώτο, την Γκρίνια. Ελαφρώς μεγαλύτερο. Έχω έτοιμη προς έκδοση μια ποιητική συλλογή με μοντέρνα πονήματα. Ταυτόχρονα δουλεύω κι ένα μυθιστόρημα για την ζωή ενός παιδιού, που πρέπει να προχωρήσει ενώ τα βλέπει όλα μαύρα γύρω του.

Επίσης έχω έτοιμα για μελοποίηση άλλα δέκα τραγούδια



11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;
Έχω μια σελίδα στο facebook, την Steven Avramidis. Στο mail μου, steven.avramidis@yahoo.com.


Σας ευχαριστώ πολύ.