Ο θάνατος δεν είναι το τέλος.
Ο θάνατος είναι η αρχή.
Η αρχή του εφιάλτη.
Έπειτα από ένα τροχαίο δυστύχημα, η Άννα καταλήγει σε έναν άλλο κόσμο, όπου βασιλεύουν η παράνοια και τα βασανιστήρια. Εκεί εγκλωβίζονται οι ψυχές των σκοτεινών όντων, καταδικασμένες να υπηρετούν τους πιο βδελυρούς δαίμονες. Σύντομα ανακαλύπτει ότι αυτός ο ζοφερός τόπος ονομάζεται Υπόκοσμος και ότι τα πλάσματα που κατοικούν σε κάθε του γωνιά είναι τόσο φρικτά που ούτε η Κόλαση μπόρεσε να τα ανεχτεί.
Μόνο που η ίδια δεν έχει καμιά δουλειά να βρίσκεται ανάμεσά τους. Είναι σίγουρη ότι η παρουσία της εκεί είναι ένα τεράστιο λάθος. Τώρα πρέπει να βρει έναν τρόπο να δραπετεύσει. Για να τα καταφέρει, θα χρειαστεί να δημιουργήσει τις πιο απρόσμενες και επισφαλείς συμμαχίες, αλλά και να δοκιμάσει τα όρια της αντοχής της καθώς θα αναγκαστεί να περάσει μέσα από μια σειρά δοκιμασίες που θα αφήσουν πάνω της ένα ανεξίτηλο σημάδι. Κι όλα αυτά, κάτω από τη σκιά μιας αρχαίας Προφητείας.
Θα μπορέσει να βρει διέξοδο;
Θα αντέξει απέναντι σε όλα όσα θα ανακαλύψει;
Η Νέλλη Κουρκούλη γεννήθηκε το 1986 και ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της και την κόρη τους. Είναι απόφοιτος του τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής, ενώ διηγήματά της έχουν διακριθεί στον διαγωνισμό διηγήματος του φεστιβάλ Fantasmagoria και στα βραβεία Larry Niven που διοργανώνει ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές». Πέρα από τη συγγραφή, απολαμβάνει το διάβασμα και δηλώνει λάτρης της λογοτεχνίας του Φανταστικού.
1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.
Το Σημάδι Από Στάχτη ανήκει στη λογοτεχνία του φανταστικού και είναι το πρώτο μέρος της σειράς Σκοτεινά Όντα.
Η πρωταγωνίστρια, η Άννα, έπειτα από ένα τροχαίο δυστύχημα καταλήγει στον Υπόκοσμο, στον οποίο κατοικούν δαίμονες και σκοτεινά όντα. Για εκείνη αυτή της η κατάληξη δεν είναι τίποτε άλλο από ένα λάθος που πρέπει να διορθώσει πάση θυσία. Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει είναι να βρει έναν τρόπο ν’ αποδράσει. Έτσι αναγκάζεται να συνάψει συμμαχίες με περίεργα πλάσματα, ν’ αντιμετωπίσει δοκιμασίες και να διεκδικήσει την ψυχή της από τους δαίμονες που κυβερνούν τον Υπόκοσμο.
Το βιβλίο διηγείται μια ιστορία που μιλάει για τις δεύτερες ευκαιρίες, ότι ακόμα και στο τέλος έχουμε εμείς οι ίδιοι την επιλογή να διαγράψουμε την πορεία μας. Η εμπιστοσύνη (ή όχι) που δείχνουμε στα πρόσωπα γύρω μας, τα κριτήρια με τα οποία κρίνουμε του άλλους, τα κίνητρα που καθοδηγούν τις πράξεις μας μάς φέρνουν ενώπιο του εαυτού μας που περιμένει να μας κρίνει. Η ηρωίδα του βιβλίου μου έρχεται αντιμέτωπη με όλα αυτά, άρα κατά συνέπεια με τον ίδιο της τον εαυτό που δεν επιθυμεί τίποτε περισσότερο από τη σωτηρία της ψυχή του.
2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;
Τα πάντα θα έλεγα ότι είναι πηγή έμπνευσης για μένα. Ένα τραγούδι, μια σκηνή από μια ταινία, το διάβασμα, ένα όνειρο, μια συζήτηση με κάποιον φίλο, σκηνές από την καθημερινότητα… Όλα συνθέτουν ένα μωσαϊκό που στο μυαλό μετατρέπεται σε ιστορίες. Την ιστορία του Υπόκοσμου την σκέφτηκα τυχαία θα έλεγα. Πριν χρόνια έλεγα ότι, αν ποτέ γράψω βιβλίο, θα ήθελα η ιστορία του να εκτυλίσσεται σε έναν κόσμο διαφορετικό από τον ανθρώπινο. Με τον καιρό αυτή η ιδέα άρχισε να γίνεται πιο «συμπαγής» στο μυαλό μου μέχρι που απέκτησε όνομα, κάτοικους και στο τέλος μια ηρωίδα που μου αποκάλυψε την ιστορία της.
3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;
Γράψε, διόρθωσε, γράψε, διόρθωσε, γράψε, διόρθωσε και μην σταματήσεις μέχρι να πεις «τώρα κάτι κάναμε εδώ».
4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;
Αγαπώ τον τρόμο και τη φαντασία. Όσον αφορά τη συγγραφή, νιώθω ότι έχω μεγαλύτερη άνεση με το φανταστικό μιας κι έχω καταφέρει να ολοκληρώσω δύο βιβλία. Με τον τρόμο έχω πειραματιστεί σε μικρότερου μεγέθους ιστορίες, αλλά απολαμβάνω εξίσου και τα δύο είδη όταν γράφω. Θεωρώ δυσκολότερο τον τρόμο, γιατί πρέπει να φέρεις τον αναγνώστη σε μια κατάσταση από την οποία και να θέλει να δραπετεύσει δεν θα μπορεί (όπως οι ήρωες στα θρίλερ) και αυτό χρειάζεται μια μαεστρία στη γραφή.
5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;
Τα θεωρώ όλα σημαντικά για την ουσία και την εξέλιξη της ιστορίας. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι το στήριγμα του πρωταγωνιστή, τον βοηθούν να διανύσει την πορεία που του αναλογεί. Ο ανταγωνιστής είναι πάντα ο πιο ενδιαφέρων χαρακτήρας για μένα και πολλές φορές αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον αναγνώστη, όταν προσπαθεί ο δεύτερος να τον σκιαγραφήσει. Όμως αν έπρεπε να επιλέξω μονάχα ένα, θα διάλεγα τον πρωταγωνιστή γιατί είναι αυτός στον οποίο πέφτει το βάρος να τραβήξει το ενδιαφέρον του αναγνώστη για να συνεχίσει να διαβάζει. Ένας πρωταγωνιστής που έχει κάτι να πει ανυψώνει την ιστορία.
6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;
Στην εφηβεία μου έκανα τις πρώτες απόπειρες, όταν με την τότε κολλητή μου γράφαμε μια ιστορία τρόμου που μάλιστα είχε πολλά μέρη και πολλούς πρωταγωνιστές. Το διασκεδάζαμε πολύ και πάντα το θυμάμαι με νοσταλγία. Από τότε μέχρι και πριν λίγα χρόνια δεν είχα ασχοληθεί με τη συγγραφή. Όμως διάβαζα ασταμάτητα, όπως και τώρα. Γύρω στα τριάντα μου χρόνια εμφανίστηκε η ανάγκη ν’ ασχοληθώ με το γράψιμο σοβαρά και να καθίσω μπροστά από ένα πληκτρολόγιο.
7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;
Θα θεωρηθεί κοινότοπο αν πω όλα; Όλα αυτά είναι συστατικά που απαιτούνται για ένα καλό βιβλίο. Όμως αν η επιλογή πρέπει να είναι μία, η σκληρή δουλειά πιστεύω ότι είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Η σκληρή δουλειά είναι αυτή που σε κάνει καλύτερο στη γραφή σου, είναι αυτή που «ανοίγει» το μυαλό και εξάπτει τη φαντασία.
8. Γιατί γράφεις;
Γιατί μου αρέσει! Η συγγραφή μου προσφέρει ένα καταφύγιο που όμοιο του δεν είχα καταφέρει να βρω. Θεωρώ την ενασχόλησή μου με το γράψιμο θεραπευτική για την ψυχή μου.
9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.
Για αρχή… Διάβασε αυτό που σ’ ευχαριστεί, είτε είσαι συγγραφέας είτε είσαι αναγνώστης.
Η δική μου πρόταση για τους συγγραφείς είναι το «22/11/63» του Stephen King γιατί θεωρώ ότι ο King παραδίδει μαθήματα με το συγκεκριμένο βιβλίο. Χρησιμοποιεί σαν έναυσμα ένα αληθινό (και μάλιστα κοσμοϊστορικό) γεγονός όπως είναι η δολοφονία του Κένεντι και δημιουργεί μία ιστορία τόσο ευφάνταστη που σε παρασέρνει τόσο ώστε να επισκιάσει το ίδιο το γεγονός. Όσο για τους αναγνώστες, θα πρότεινα το «Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο» του Philip Dick, όπως και κάθε βιβλίο που προκαλεί μέσα από τις αλληγορίες του αυτόν που το διαβάζει ν’ αμφισβητήσει την πραγματικότητα στην οποία τον έχουν εγκλωβίσει.
10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;
Ευελπιστώ το δεύτερο μέρος από τα Σκοτεινά Όντα, το οποίο βρίσκεται στη φάση της επιμέλειας. Και αν κάποιες ιδέες μου βρουν το δρόμο τους, νέες ιστορίες φαντασίας!
11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;
Στο https://skoteinaonta.carrd.co/ μπορούν να βρουν όλα τα social μου και το blog μου, όπου υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για την κοσμοπλασία του βιβλίου. Θα χαρώ να λάβω τα μηνύματά τους και ν’ ανταλλάξουμε απόψεις για βιβλία και ό,τι άλλο θελήσουν.
Moonlight Tales σ’ ευχαριστώ πολύ για αυτήν την όμορφη συζήτηση!