Συνέντευξη με τη Μάουρα Ρομπέσκου

Θαρρείτε πως αυτόν τον κόσμο, τον κατοικούμε μόνο εμείς; Το περιούσιο είδος; Οι άνθρωποι; Πιστεύετε πως είμαστε στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας; Οι απόλυτοι θηρευτές; Πώς όσοι λεν πως υπάρχουν και κάποια άλλα πλάσματα που κινούνται κρυφά ανάμεσά μας, είναι ονειροπαρμένοι και αλαφροΐσκιωτοι; Σας έχω νέα. Κάνετε λάθος. Δεν πρέπει να αρκείστε μόνο σε ότι βλέπουν τα μάτια σας και ακούν τα αυτιά σας.

Αρκεί να σας πω ένα μόνο πράγμα. Γιατί όλοι μας ανεξαιρέτως, νοιώθουμε εκείνον τον αρχέγονο φόβο για το σκοτάδι; Και αν προσπαθήσετε να μου πείτε πως κάποτε ο άνθρωπος ήταν έρμαιο στα κοφτερά δόντια των θηρίων, δίχως την φωτιά, τότε θα σας αποστομώσω, λέγοντάς σας πως, εντάξει οι πρώτοι άνθρωποι να φοβούνται το σκοτάδι, εμείς όμως, με τόσα φώτα γύρω μάς, με τόση τεχνολογία στο χέρι μας, γιατί; Γιατί μόλις σβήσουν τα φώτα, τρέμουμε το σκοτάδι που μας πλακώνει; Γιατί δειλιάζουμε να κατεβάσουμε τα πόδια μας από το κρεβάτι, λες και κάποιο αόρατο χέρι θα βγει και θα μας αρπάξει; Γιατί, αφού είμαστε ασφαλισμένοι από τοίχους, και συναγερμούς τρέμουμε όταν είμαστε στο σπίτι μονάχοι και ακούμε κάποιον άγνωστο θόρυβο;

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι γίνονται όλοι αυτοί που χάνονται σε όλο τον κόσμο και κανείς ποτέ δεν μαθαίνει τι έχουν απογίνει. Αναρωτιόμαστε ποτέ;

Μήπως γιατί, κάπου βαθιά στο μυαλό μας, ξέρουμε πως βρικόλακες, λυκάνθρωποι, ξωτικά, φαντάσματα και άλλα πλάσματα κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Είναι εκείνα τα πλάσματα που δεν φοβούνται το σκοτάδι και όταν εμείς πέφτουμε για ύπνο εκείνα τριγυρίζουν. Είναι εκείνα τα πλάσματα που τους αρέσει να τα αποκαλούν, τα παιδιά της νύχτας. 

 

 

                      

Η Μάουρα Ρομπέσκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελείωσε το Οικονομικό Λύκειο και για χρόνια δούλεψε σε λογιστήριο, μέχρι που την κέρδισε η γραφή. Από μικρή έφτιαχνε ιστορίες στο μυαλό της. Πέρασαν όμως αρκετά χρόνια για να αποφασίσει να αρχίσει να τις καταγράφει. Διάβαζε όμως πολύ. Υπήρχε πάντα ένα βιβλίο στο πλάι της, όπου και αν πήγαινε, μέχρι να συμπληρωθεί με ένα laptop. Στα είκοσι τρία της χρόνια είχε τέσσερα παιδιά, έτσι έγινε γιαγιά νωρίς και έχει ήδη πέντε εγγόνια, που μεγαλώνει. Για χάρη τους έγραψε τα πρώτα παραμύθια.

Παρόλο ότι ολοκλήρωνε το ένα βιβλίο πίσω από το άλλο, αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής πριν προσπαθήσει να εκδώσει κάποιο.

Στο Harmony and Creativity με τον Δημήτρη Μπογιατζή

Στο Μαύρο κουτί της Αφήγησης με τον συγγραφέα Φώτη Δούσο

Στο Tales off the Weird, γραφή φαντασίας.

Στο Harmony and Creativity, γραφή παραμυθιού και παιδική λογοτεχνία, με την Αννα Αθανασιάδου.

Στο Tabula Rasa, γραφή παραμυθιού με την συγγραφέα Αντιγόνη Πόμμερ και

Σκοτεινή Τέχνη με την Μαίρη Σβαρνιά

Χαρτογράφηση φανταστικών κόσμων, με τον Χρήστο Κούτσιανο.

Αστυνομικό στο Αλάτι με τον συγγραφέα Γιάννη Αντάμη

και στον Ιανό με την συγγραφέα Ευτυχία Γιαννάκη.

Και μάλλον ο κατάλογος θα μεγαλώσει με τον χρόνο καθώς η δίψα για μάθηση δεν τελειώνει.

Το παραμύθι ‘Ο Παλιός Χαρταετός’, από τις εκδόσεις Ηλιαχτίδα, είναι το πρώτο που έχει εκδοθεί και πλέον είναι μεταφρασμένο και στα Αγγλικά από εκδόσεις Bookguru.

Επίσης ένα μυθιστόρημα ενηλίκων με τίτλο ‘Θανάσιμο Παιχνίδι’, συλλογή διηγημάτων με τίτλο ‘Τα παιδιά της νύχτας’ και παραμύθι ‘Ο Άγιος Βασίλης είναι σε Καραντίνα’ από εκδόσεις Bookguru.

Νουβέλες με τίτλο ‘Ο Ιερός όφις’ και ‘Οδός Εωσφόρου 666’ από εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

Τα διηγήματά, ‘Το σημάδι’, ‘Έτος 2037’, ‘Οι γειτόνισσες’ και ‘Πόσο κοστίζουν τα λάθη’, έχουν δημοσιευτεί από το ηλεκτρονικό περιοδικό Staxtes.

Όπως και συμμετέχει σε συλλογικά e-books των Tales off the mind project, Σκότος ανά τους αιώνες, με το ‘Η Εκδίκηση’, Create your universe με το ‘Η Επίκληση’, Χριστουγεννιάτικο σφηνάκι με το ‘Η Φάτνη’, Εγκλωβισμένοι στον χρόνο Now, με το ‘Θυμήσου’ και άλλα.

Σε συλλογικό E-book της ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ. 13 Συλλογή διηγημάτων τρόμου και σκοτεινής φαντασίας με το ‘Ζωώδη ένστικτα’.

Σε συλλογικό των Συμπαντικών διαδρομών με τίτλο lockdown με το ‘Ο εχθρός μου’.

Σε συλλογικό του Skillbox με τίτλο Μεταμόρφωσις με το ‘Λευκός Κόσμος’.

Σε συλλογικό της Πηγής Παιδείας με τίτλο Διηγηματικές Αναζητήσεις με το ‘Ο Καθρέφτης’.

Σε συλλογικό των Writing nook με τίτλο Nocturnal Creatures με το ‘Ο Νυκτοβάτης’.

Διήγημα με τίτλο, ‘Το Νησί με τις Κούκλες’ επιλέχτηκε στα δέκα καλύτερα στον διαγωνισμό της Magic pen, στο Fantasy Festival.

Στο Λογοτεχνικό Ημερολόγιο Κέφαλος, διήγημα με τίτλο ‘Ο Καταρράκτης’ και παραμύθι με τίτλο ‘Η Γιορτή των Παιδιών΄.

Δεν γράφει με ένα τσούρμο γάτες να τριγυρνούν [αν και τις αγαπά πολύ], αλλά με κάνα δυο μικρά αγκαλιά.

 

 1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.   

Το βιβλίο μου έχει τίτλο «Τα Παιδιά της Νύχτας’ και είναι μία συλλογή 13 μικρών διηγημάτων  και 3 μεγάλων που αγγίζουν τα όρια της νουβέλας.  Όπως καταλαβαίνετε φιλοξενούνται στις σελίδες του τρομακτικά πλάσματα που ζουν στην φαντασία μας [ή ίσως και όχι. Μέσα από αυτήν την οπτική όμως πραγματεύεται ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητάς μας. Δύσκολα ζητήματα που περιλαμβάνουν τις απαγωγές παιδιών, trafficking, γυναικοκτονίες και πολλά άλλα.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη

ιστορία;

Η αρχική πηγή έμπνευσης ήταν η άσκηση ενός διηγήματος τρόμου, με φόντο μια λίμνη και την πανσέληνο. Από εκεί και πέρα ήταν απλά θέμα χρόνου για να συμπληρωθούν τόσες που σχεδόν δεν μπορούσαν να χωρέσουν σε ένα βιβλίο.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να μην άκουγα τις παρατηρήσεις δικών μου ανθρώπων που με απέτρεψαν να γράψω από την τρυφερή ηλικία της εφηβείας.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Φαντασία και τρόμος είναι τα αγαπημένα μου αναγνώσματα. Γράφω φαντασία, τρόμο, παραμύθια και παιδική λογοτεχνία.  

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες

χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Δεν μπορώ να επιλέξω. Μια ιστορία είναι ο πρωταγωνιστής της, η αντίθεσή και σύγκρουσή του με τον ανταγωνιστή και διανθίζεται με τους δευτερεύοντες χαρακτήρες του.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Όπως προανέφερα, έκανα τα πρώτα δειλά μου βήματα στην εφηβεία κι εκεί σταμάτησα. Πέρασαν πολλά πολλά χρόνια για να ξεπεράσω εκείνη την πρώτη αποτροπή και να αρχίσω να καταγράφω τις λέξεις που απαρτίζουν μια ιστορία.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα

γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Μα το σύνολο όλων. Αν δεν υπάρχει η φαντασία δεν μπορείς να σκαρφιστείς μια ιστορία. Αν δεν έχεις ικανότητα η ιστορία δεν θα αρέσει και αν δεν δουλέψεις σκληρά, δεν θα καταφέρεις να έχεις το αποτέλεσμα που πρέπει. Μερικές φορές αν δεν δουλέψεις δεν θα έχει καν αποτέλεσμα. Χαχα!

8. Γιατί γράφεις;

Γιατί ζουζουνίζουν συνεχώς ιστορίες μέσα στο κεφάλι μου.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε

αναγνώστης.

Δεν μπορώ να προτείνω. Δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια πράγματα. Αρκεί να διαβάζουν.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Πολλά. Γράφω ασταμάτητα. Σε δύο χρόνια από την στιγμή που εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο [παραμύθι] έχω κάνει πολλά πράγματα. Ίσως για να καλύψω τον χαμένο χρόνο.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Facebook : Μάουρα Ρομπέσκου – Τα βιβλία μου

Instagram: Robescou_maoura