Συνέντευξη με τον Κυριάκο Μαυροειδέα

Είναι αριά τα πέπλα του μυστηρίου, γερασμένες οι κλάρες, αδιάκριτα τα ζωύφια και παραπλανητικές οι μελωδίες που στήνουν τη μεγαλειώδη παράσταση στο ζοφερό δάσος.

Έξι σύντομες ιστορίες που προσκαλούν τον παράξενο ταξιδευτή να αναγνωρίσει την απόκοσμη σύνδεσή τους.

Αρχέγονοι θρύλοι και δεισιδαιμονίες από τη μεσαιωνική Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη συναντούν τη σκοτεινή μεσογειακή λαογραφία μέσα από τις πρωτότυπες αφηγήσεις οικείων παραμυθιών.

Οι Φριχτές ιστορίες από το Δάσος της Μυρμηγκόρραχης μας συνοδεύουν σε άδεια μισοφωτισμένα μονοπάτια, πλάι σε μολυσμένα νερά, ανάμεσα σε υγρές, νοσηρές αύρες. Και μας οδηγούν σε εκείνα τα μέρη που ακούγαμε στις καταχθόνιες αφηγήσεις και κανείς μας δεν τολμούσε ποτέ να επισκεφτεί. Κι όχι άδικα…
 
 
Ο Κυριάκος Μαυροειδέας γεννήθηκε το 1983 στην Καλαμάτα. Είναι ιστορικός, μεταφραστής και ακτιβιστής. Έχει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Ηπείρου και Πελοποννήσου, ενώ φοίτησε και στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Άρθρα και επιστολές του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνείς ιστοσελίδες και σε εφημερίδες εθνικής εμβέλειας, καθώς και σε τοπικές εφημερίδες. Είναι λάτρης της λογοτεχνίας του φανταστικού και ιδιαίτερα των Lores παιχνιδιών RPG/PnP. Το 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο δοκιμιακό του έργο με τίτλο “Η επαναστατημένη Ευρώπη και η ελληνική προοπτική”, ενώ το 2022 το διήγημά του “Πουλί Διψασμένο” επιλέχθηκε στα πενήντα καλύτερα του διαγωνισμού μικρής φόρμας που πραγματοποίησαν οι εκδόσεις Γραφή και συμπεριλήφθηκε στην ανθολογία με τίτλο “Σαν βγω απ’ αυτήν τη φυλακή”. Συμμετέχει επίσης και στη συλλογή παραμυθιών “And they lived happily ever after?” που εξέδωσε το λογοτεχνικό blog Moonlight Tales τον Οκτώβρη του 2022, με έργα είκοσι εφτά συγγραφέων.  
 
 
 
 


1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

- Πρόκειται για αναδιήγηση κλασικών παραμυθιών με οικείους ήρωες που συναντούν στο διάβα τους σκοτεινά πλάσματα της κεντροευρωπαϊκής και της μεσογειακής λαογραφίας. Και όλα αυτά σε ένα ζοφερό, αδίστακτο δάσος.



2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

- Κάτι δεν μου κολλούσε στα παραμύθια η αλήθεια είναι. Πώς είναι δυνατόν πχ. η Κοκκινοσκουφίτσα να μην αναγνώριζε πως στο κρεβάτι της γιαγιάς της υπήρχε ένας λύκος; Η πώς η Χιονάτη να ήταν τόσο λευκή, χωρίς να είναι αλμπίνα ή νεκρή; Διαβάζοντας διάφορα κείμενα για δεισιδαιμονίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, άρχισαν να μου προκύπτουν κάποιες -περάξενες είναι η αλήθεια- επεξηγήσεις.



3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

- Να μην βιάζεται και να μην διστάζει να εξωτερικεύει πράγματα. Και επίσης να χαλαρώσει λίγο, δεν τα ξέρει όλα.



4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

- Η αλήθεια είναι πως κατά κύριο λόγο τα διαβάσματά μου είναι περισσότερο non-fiction. Αλλά λατρεύω και την λογοτεχνία του φανταστικού. Τώρα τελαυταία μάλιστα, έχω αρχίσει και διαβάζω και τους Έλληνες του χώρου και έχω μείνει άφωνος (με την καλή έννοια φυσικά). Όταν γράφω, επίσης προτιμώ τα δοκιμιακά ταξίδια, ωστόσο την ελευθερία που συναντώ στη λογοτεχνία, και δη του φανταστικού, δεν την αλλάζω με τίποτα.



5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

- Θεωρώ πως όλοι είναι σημαντικοί, ο καθένας με τον τρόπο, τον χώρο και τον χρόνο του. Πιο πολύ, νομίζω, με “εξιτάρουν” οι αντι-ήρωες.



6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

- Στα 15 ή 16, με τον Φράχτη. Ναι, κι εγώ με παρωδία τρόμου.



7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

- Όλα αυτά σίγουρα, μαζί με καλό marketing. Δυστυχώς, -και σε αυτό- το μεγαλύτερο κομμάτι αναλογεί στον συγγραφέα. Πιστεύω όμως ότι συμβάλλει και το γεγονός πως έχεις κάτι να πεις. Κάτι που ενδεχομένως θα μάθει ο αναγνώστης από εσένα και θα θυμάται ότι αυτό το κάτι το διάβασε στο βιβλίο σου.



8. Γιατί γράφεις;

- Γιατί είναι υπέροχο.



9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

- Για τους συγγραφείς θα πω πως θα πρέπει να διαβάζουν τους κορυφαίους του είδους τους. Για τους αναγνώστες, όλων των ειδών, θα πώ τον Ξένο του Καμύ.



10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

- Στα άμεσα σχέδιά μου είναι να εκδώσω το δοκιμιακό “Μισοκέρια και Κόκκινοι Σκούφοι”, ενδεχομένως το 2023, βασισμένο στη διατριβή του μεταπτυχιακού μου, που αφορά στη σύνδεση της Γαλλικής με την Ελληνική Επανάσταση, όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη, ενώ στο λογοτεχνικό κομμάτι δουλεύω μια αναδιήγηση (retelling) της μυθολογίας της μινωικής Κρήτης.



11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

- Κατά κύριο λόγο στο mail μου, mavroeideas@hotmail.com ή και μέσω των σελίδων Facebook  και Instagram. Απαντάω.