Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Θ.Γρηγοριάδη

Ο ποιητής και συγγραφέας Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην προσφυγική συνοικία της Αγίας Φωτεινής. Η συνοικία αυτή δεν υπάρχει πια. Τη θέση της καταλαβαίνει σήμερα η πανεπιστημιούπολη. Το βιβλίο αυτό περιγράφει τη συνοικία, τις δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής των κατοίκων, παρατηρώντας με τα μάτια ενός παιδιού.

Αναφέρεται στις περιπλανήσεις και διαδρομές των προγόνων του και μιλάει για τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα, μεγαλώνοντας στη γειτονιά αυτήν. Η αφήγηση του παρελθόντος βιώνεται σαν εμπειρία στο παρόν με κάθε λεπτομέρεια. Τα γεγονότα αναβιώνουν στο μυαλό σαν μια κινηματογραφική ταινία που εκτυλίσσεται από την αρχή μέχρι το τέλος στην ιστορική συνοικία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, την ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ.






Ο Κωνσταντίνος Θ. Γρηγοριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ποιήματά του έχουν βραβευτεί και μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Τα ποιήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε ανθολογίες ποιημάτων, ταχυδρομικές κάρτες και σελίδες του διαδικτύου σχετικές με ποίηση.















1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


Κατά αρχάς σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία πού μου δίνεται να γραψω λίγα λόγια για το βιβλίο μου ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ.Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αυτήν την προσφυγή συνοικία η οποία δεν υπάρχει πια, την θέση της έχει καταλάβει η πανεπιστημιούπολη.Το σπίτι μου βρισκόταν εκει ακριβώς όπου βρίσκεται σήμερα η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου.Σε αυτην την συνοικία πέρασα πολύ ευτυχισμένα παιδικά χρόνια.Στο βιβλιο αυτό περιγράφω τον τρόπο ζωής των κατοίκων της συνοικίας, τις δραστηριότητες τους, όπως επίσης τις διαδρομές των προγόνων μου και τα παιδικά μου χρόνια μεγαλώνοντας σε αυτην την συνοικία.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;


Μου άρεσε η ιδέα να γραψω κάτι για μια συνοικία που ανήκει σήμερα στην ιστορία.Προσεξα οτι πολύ λίγα πράγματα έχουν γραφτεί, για αυτην την προσφυγική συνοικία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που ηταν κάποτε η δεύτερη σε μέγεθος μετα την συνοικία της Τούμπας.Ετσι σκέφτηκα να κάνω μία αρχή.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


Η συμβουλή θα ηταν: Προσπάθησε γράφοντας να μοιραστείς μαζι με τους αναγνώστες την εμπειρία σου για πράγματα του παρελθόντος που θέλεις να διατηρηθούν ζωντανά.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Εξαρτάται απο την διάθεση μου.Μου αρέσει να διαβάζω φιλοσοφία,ιστορία, βιογραφίες, ψυχολογία και επιστημονικά βιβλία όπως φυσική, αστροφυσική.Μου αρέσει όμως να γράφω περισσότερο ποίηση.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Πιστεύω ότι ο πρωταγωνιστής είναι ο σημαντικοτερος και μπορεί να είναι περισσότεροι απο εναν. Όπως περίπου γίνεται και στον κινηματογράφο, εαν εκλείψει ο πρωταγωνιστής η ταινία βρίσκεται κοντά στο τέλος της.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Απο την αρχή του δημοτικού σχολείου. Η έκθεση ηταν ενα απο τα αγαπημένα μου μαθήματα.Το 2007 άρχισα να γράφω τα πρώτα μου ποιήματα στα αγγλικά.Η πρωτη μου ποιητική συλλογή εκτυπώθηκε στην Αμερική.Αργοτερα μεταφράστηκε σε αρκετές γλώσσες και τελευταία στα Ελληνικά.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Η ικανότητα γραφής γιατί με αυτην κρατά ο συγγραφέας σε εγρήγορση τον ανάγνωση για να μη βαρεθεί και παρατήσει την ανάγνωση του βιβλίου. Συγουρα όμως σε συνδιασμο με την φαντασία το αποτέλεσμα είναι σπουδαίο.


8. Γιατί γράφεις;


Πιστεύω οτι το να μοιράζεται κανείς οτιδήποτε με κάποιον άλλον, είναι ανθρώπινη ανάγκη.Όταν μεταδίδεις την χαρά, την εμπειρίες και την γνώση σου σε άλλους, ολοκληρωνεις ενα απο τα καθήκοντα σου στην ζωη.Εαν τα κρατάς ολα για σένα τότε η ζωή γίνεται στατικη, καταντά μονότονη και δεν υπάρχει εξέλιξη.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


Για τους συγγραφείς θα πρότεινα το ΣΥΝΤΑΡΤΑ του Ερμαν Εσσε. Για τους αναγνώστες το ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ του Καρλ Σαγκάν


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Ξεκίνησα ήδη να γράφω ενα μυθιστόρημα περιπέτειας, θα μου πάρει αρκετό χρόνο.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μπορούν να πάρουν πληροφορίες από τον εκδοτικό οίκο που συνεργάζομαι, τον ΕΛΚΥΣΤΗ. Επίσης αναζητώντας με στο Facebook και στο Instagram με το ονοματεπώνυμο μου.