Μία διερμηνέας, πραγματογνώμων του Πρωτοδικείου και του Αστυνομικού Τμήματος της πόλης της, εμπλέκεται ως διερμηνέας σε δύο ιστορίες υιοθεσιών και γίνεται μάρτυρας της εξέλιξης και κατάληξης και των δύο αυτών υιοθεσιών, χωρίς η ίδια να το επιδιώξει.
Η ΧΛΑΙΝΗ:
Οι δύο ετεροθαλείς αδελφές μιας αντάρτισσας στα χρόνια του Εμφυλίου, προσπαθούν να βρουν το πτώμα της σκοτωμένης, ή έστω τα οστά της, και να της αποδώσουν τη δέουσα ταφή. Στην ιστορία εμπλέκονται αυτόπτες μάρτυρες του τραγικού γεγονότος και αποκαλύπτεται όλη η φρίκη της τραγικής αυτής περιόδου της ιστορίας μας.
1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.
Δύο νουβέλες, των οποίων οι ηρωίδες είναι γυναίκες. Δύο εντελώς διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικών ιστορικών περιόδων. Η μία διαδραματίζεται στη δεκαετία του ’80, η άλλη στην εποχή του Εμφυλίου.
2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;
Η έμπνευσή μου ήταν πραγματικά γεγονότα. Στη μεν πρώτη νουβέλα ήμουν, κατά κάποιον τρόπο, «παρούσα» στα διαδραματιζόμενα, στη δεύτερη άντλησα στοιχεία από το βιβλίο του Χρήστου Γκοσλιόπουλου « Η Ιστορία από τις… Ιστορίες»
3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;
Προσοχή! Σεβασμός στη ζωή και στα βιώματα των άλλων.
4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;
Διηγήματα, μυθιστορήματα. Γράφω κυρίως διηγήματα, προχώρησα μέχρι τη…νουβέλα.
5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;
Πώς να ξεχωρίσω έναν από τους τρεις; Φροντίζω να ισορροπώ, δίδοντας στον καθένα τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στην ιστορία.
6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;
Να γράφω, πολύ μικρή, από το δημοτικό! Να δημοσιεύω, πολύ μεγάλη, στα εβδομήντα μου!
7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;
Δεν επιλέγεις ένα από τα τρία. Όλα έχουν τη δική τους βαρύτητα. Και η σκληρή δουλειά και η ικανότητα έκφρασης και ,φυσικά, η φαντασία. Το καλό βιβλίο δεν μπορεί να προκύψει χωρίς τον συνδυασμό και των τριών.
8. Γιατί γράφεις;
Αλήθεια, γιατί γράφω; Μα βασικά για μένα την ίδια. Και όταν τα γραπτά μου συγκινούν και άλλους, έχω μια μοναδική αίσθηση ικανοποίησης και χαράς.
9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.
Πολύ δύσκολο να προτείνεις βιβλία σε συγγραφέα. Πρέπει, όμως, οπωσδήποτε να διαβάσει τα Ομηρικά Έπη. Την Αρχή της Λογοτεχνίας. Το ίδιο θα έλεγα και για κάθε αναγνώστη.
10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;
Μην ξεχνάτε την ηλικία μου: 82! Αν μου δοθεί χρόνος, θα ήθελα να εκδώσω έστω μερικά επιπλέον από τα διηγήματά μου. Στα σκαριά, πάντως, έχω ήδη και μία καινούργια νουβέλα!
11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;
Με μηνύματα(chrisoula.patronou@gmail.com. Εάν δε λάβαινα και ένα γράμμα, θα το χαιρόμουν πάρα πολύ! Στο fb/Instagram: Chrysoula Patronou-Papaterpou.