Συνέντευξη με τον Μάριο Δημητριάδη

Για πόσο μπορείς να κρυφτείς από την κόλαση;

Ο Άγγελος βλέπει τη ζωή του να καταρρέει μέρα με τη μέρα. Η γυναίκα της ζωής του πεθαίνει, χάνει τη δουλειά του και όλοι τον εγκαταλείπουν. Όλα αυτά μετά την επίσκεψή του στο νεκρομαντείο του Αχέροντα… Όταν αρχίσει να νιώθει ότι τον παρακολουθούν και αντιληφθεί πως κάποιος –ή κάποιοι;– τον καταδιώκει, ένας άντρας θα εμφανιστεί από το πουθενά και θα προσφερθεί να τον βοηθήσει.
Την ίδια στιγμή κάποιος άλλος οδεύει προς τον Άδη. Προδομένος από όλους, ξέρει από πριν ότι οι τρεις δικαστές δεν πρόκειται να δείξουν επιείκεια απέναντί του. Τα βασανιστήρια του κάτω κόσμου τον περιμένουν και δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό.
Τι ενώνει τους δύο αυτούς άντρες; Τι κρύβεται πίσω από την προδοσία και τι είναι αυτό που θέλουν πραγματικά οι θεοί;

Η Κατάβαση είναι μια καθηλωτική, σκοτεινή ιστορία για τη σύγκρουση ανάμεσα στον αρχαίο και στον σύγχρονο κόσμο. Ένας σκληρός και ανελέητος αγώνας δρόμου ανάμεσα σε θεούς και θνητούς. Και η απόδειξη ότι η κόλαση θα είναι πάντα ίδια για όλους…


Ο Μάριος Δημητριάδης κατάγεται από τον Ασκό Θεσσαλονίκης και έχει κάνει σπουδές γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Παίζει κλασική και ηλεκτρική κιθάρα και είναι μέλος του metal συγκροτήματος Asfodelos. Αποτελεί έναν από τους ιδρυτές του φεστιβάλ φαντασίας Fantasmagoria. Λατρεύει τη λογοτεχνία τρόμου και έχει εκδώσει τα βιβλία “Σκοτεινές Μέρες” (Εκδόσεις λογεῖον), “Αγκαλιάζοντας το έρεβος” (Το ανώνυμο βιβλίο), “Οι Μακάριοι” (Εκδόσεις Bell), “Φωνές από την Άβυσσο” (Εκδόσεις Bell), “Οι Μορφές ανάμεσά μας” (Ebook - Nyctophilia) και τα συνεργατικά βιβλία “Στη γέφυρα των χαμένων ψυχών” (Εκδόσεις Λυκόφως) και “The Metal Chapters Vol. I & II” (Εκδόσεις Πηγή - Amazon) με τον Γιώργο Δάμτσιο. Πολλά διηγήματά του έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και βρίσκονται σε ανθολογίες διηγημάτων. Οι ταινίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, τα videogames και τα ταξίδια είναι μερικές από τις αδυναμίες του. Εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει μόνιμα με τη σύζυγό και τον γιο του.

 

1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Θα χαρακτήριζα την Κατάβαση ως ένα κολασμένο road trip και όχι απλά ένα βιβλίο τρόμου. Θέλοντας να γράψω ένα βιβλίο το οποίο να συνδέεται με τους Μακάριους αλλά να είναι και stand alone, δημιούργησα μια ιστορία η οποία διαδραματίζεται χρονικά πριν από τους Μακάριους, με διαφορετικούς χαρακτήρες οι οποίοι όμως παίζουν τον ρόλο τους στο γενικότερο σύμπαν που έχω δημιουργήσει. Ίσως κιόλας στο μέλλον συνδεθούν αυτά τα δύο βιβλία. Η Κατάβαση λοιπόν έχει να κάνει με δύο παράλληλες ιστορίες. Στη μια από αυτές, ένας άνθρωπος βλέπει τη ζωή του να καταστρέφεται και στην προσπάθειά του να ανακάμψει, ένας άγνωστος άντρας εμφανίζεται για να τον βοηθήσει ο οποίος παράλληλα του αποκαλύπτει σταδιακά για ποιο λόγο η ζωή του έχει πάρει αυτή την τροπή. Στην άλλη ιστορία ένας άλλος άντρας κατεβαίνει προς τον Άδη για να εκτίσει την ποινή στην οποία έχει καταδικαστεί. Βρίσκεται άδικα εκεί αλλά στην πορεία η διαμονή του στα Τάρταρα θα αλλάξει. Οι δύο αυτές ιστορίες σταδιακά συνδέονται όπου και αποκαλύπτεται ποιός είναι ο καθένας και τι κρύβεται πίσω από τις ζωές τους.



2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η μυθολογία ήταν αυτό που μου έδωσε την περισσότερη έμπνευση για την Κατάβαση. Ενώ οι Μακάριοι βασίστηκαν σε κάποια κομμάτια της μυθολογίας μας, αυτό αποτελείται από πάρα πολλούς μύθους. Συγκεκριμένα είναι κυρίως βασισμένο στον Μύθο του Ηρώς από την Πολιτεία του Πλάτωνα αλλά καθώς η ιστορία προχωράει ο αναγνώστης συναντά διαρκώς τον ένα μύθο μετά τον άλλο. Είναι τόσα πολλά αυτά που διάβασα τα τελευταία χρόνια που ήθελα να βάλω όσο πιο πολλά στοιχεία μπορούσα σε μια δική μου ιστορία και είμαι αρκετά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.



3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να γράφω ασταμάτητα γιατί όσο περισσότερο γράφουμε τόσο καλύτεροι γινόμαστε. Συγκεκριμένα αν μπορούσα να πάω ακόμη πιο πίσω στο χρόνο θα έλεγα στον εαυτό μου να ξεκινήσει το γράψιμο όσο νωρίτερα γίνεται μιας και θεωρώ ότι ξεκίνησα να γράφω σχετικά αργά.



4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Μου αρέσει να διαβάζω λογοτεχνία τρόμου αλλά και επιστημονικής φαντασίας. Στα γραπτά μου ωστόσο κινούμαι μόνο στη λογοτεχνία τρόμου. Ίσως επιχειρήσω να γράψω και επιστημονική φαντασία κάποια στιγμή αλλά δεν είναι στα πλάνα μου ακόμη.



5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Μιας και γενικά αυτό που μου αρέσει σε ένα βιβλίο είναι η ιστορία και συγκεκριμένα το αλλόκοτο συνήθως γεγονός που συμβαίνει στον πρωταγωνιστή, θα πω ότι ο ανταγωνιστής είναι για μένα ο πιο σημαντικός μιας και αυτός είναι που τις περισσότερες φορές θα προκαλέσει αυτό το «αλλόκοτο» στον πρωταγωνιστή. Συνεπώς είναι αυτός που κατά κύριο λόγο θα είναι υπεύθυνος για όσα συμβούν στην ιστορία.



6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ξεκίνησα να γράφω στα τριάντα μου αλλά όπως είπα και πριν μακάρι να είχα ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα μιας και θα είχα πολλές περισσότερες ιστορίες στο συρτάρι μου και η εμπειρία μου θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη. Ωστόσο είχα γράψει ένα μικρό διήγημα όταν ήμουν έντεκα χρονών περίπου (το οποίο μπορείτε να βρείτε στο προφίλ μου στο Facebook) αλλά από τότε μέχρι τα τριάντα δεν έγραψα ούτε λέξη.



7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Νομίζω πως όλα παίζουν τον ρόλο τους. Δεν μπορώ να πω ότι κάποιο από αυτά είναι πιο σημαντικό από τα υπόλοιπα. Είναι ένα τρίπτυχο όπου το καθένα παίζει τον ρόλο του για την επιτυχία μιας ιστορίας. Η ιστορία που έχει ο καθένας στο μυαλό του πρέπει να περαστεί έξυπνα στο «χαρτί» μέσα από σκληρή δουλειά.



8. Γιατί γράφεις;

Γιατί μου αρέσει. Με γεμίζει. Με κάνει να περνάω καλά, μου δίνει ζωή, σε ταξιδεύει σε άλλους κόσμους. Σε κόσμους που έχω δημιουργήσει εγώ όπως τους θέλω και μέσα από όλη αυτή την εμπειρία της γραφής είναι σαν να έχω ζήσει κι εγώ εκεί, μαζί με τους ήρωές μου. Νομίζω πως αυτό κιόλας είναι το πιο σημαντικό. Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτομαι τους τόπους των βιβλίων μου και είναι σαν να έζησα εκεί κάποια χρόνια της ζωής μου. Η γραφή δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο αναμνήσεις από μια ζωή που δεν ζήσαμε στην πραγματικότητα αλλά είναι σαν να την ζήσαμε. Κι αυτό νομίζω είναι κάτι πολύ μαγικό.



9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Δύσκολη ερώτηση. Θα σας απαντήσω σε αυτό βάσει του είδους που γράφω και διαβάζω, συνεπώς κάθε συγγραφέας πρέπει να διαβάσει το Εργοστάσιο Εφιαλτών του Thomas Ligotti καθώς θεωρώ ότι είναι μεγάλη πηγή έμπνευσης και κάθε αναγνώστης τον Σάκο με Κόκαλα του Stephen King καθώς καταφέρνει και βάζει το βιβλίο πολλά διαφορετικά πράγματα και συναισθήματα και είναι ιδανικό να διαβαστεί από τον οποιοδήποτε.



10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Φέτος η χρονιά θα είναι γεμάτη σημαντικά πράγματα. Θα κυκλοφορήσει το δέκατο και πλέον βιβλίο μου από τις εκδόσεις Bell. Το μόνο που μπορώ να σας πω γι’ αυτό είναι ότι θα είναι κάτι πολύ διαφορετικό, όσον αφορά τη δομή του. Επίσης αναμένονται να επανεκδοθούν κάποια παλιότερα βιβλία μου για τα οποία θα κάνω ανακοινώσεις πολύ σύντομα. Ακόμη μέσα στη χρονιά θα κυκλοφορήσει ένα συλλογικό βιβλίο από μερικούς πολύ αξιόλογους φίλους συγγραφείς, το οποίο θα είναι και πάλι κάτι πολύ διαφορετικό καθώς δεν θα είναι μια συλλογή διηγημάτων. Τέλος να πω και κάτι άσχετο με τα βιβλία, ότι ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματός μου Asfodelos θα κυκλοφορήσει σε πολύ λίγο καιρό.



11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Facebook: Marios Dimitriadis
Instagram: dimitriadis_marios