Παρουσίαση βιβλίου - Η Ιστορία της Θεραπαίνιδας

Ό,τι φορούν οι Θεραπαινίδες είναι κόκκινο: το χρώμα του αίματος, που μας καθορίζει.

Στο δυστοπικό μέλλον που περιγράφει η Μάργκαρετ Άτγουντ, περιβαλλοντικές καταστρoφές και φθίνοντα ποσοστά γεννήσεων έχουν οδηγήσει στον Δεύτερο Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Το αποτέλεσμα είναι η ανάδυση της Δημοκρατίας της Γαλαάδ, ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος που επιβάλλει αυστηρούς κοινωνικούς ρόλους και υποδουλώνει τις λίγες γυναίκες που είναι ικανές για αναπαραγωγή.
Η Τουφρέντ είναι μία από αυτές, η Θεραπαινίδα που προορίζεται να γεννήσει παιδιά για λογαριασμό ενός από τους αξιωματούχους της Γαλαάδ. Έχοντας χάσει τον σύζυγο, το παιδί, την ελευθερία της, αλλά και το ίδιο της το όνομα, η Τουφρέντ γαντζώνεται από τις αναμνήσεις της και τη θέλησή της για να επιβιώσει.
Προκλητικό, αναπάντεχο, προφητικό, το μυθιστόρημα "Η ιστορία της Θεραπαινίδας" είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η υπέροχη διασκευή αυτού του σύγχρονου κλασικού έργου σε γκράφικ νόβελ διά χειρός της καλλιτέχνιδας Ρενέ Νο αναδεικνύει με μοναδική ζωντάνια την τρομακτική πραγματικότητα της Γαλαάδ.

 "The Handmaid's Tale",  στα ελληνικά Η Ιστορία της Θεραπαίνιδας, είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που δημοσιεύτηκε το 1985 από την Καναδή συγγραφέα Margaret Atwood. Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε μια μελλοντική Αμερική, όπου ένα ολοκληρωτικό καθεστώς έχει ανατρέψει την κυβέρνηση και έχει επιβάλλει μια αυταρχική και θεοκρατική τάξη.

Οι γυναίκες στη συγκεκριμένη κοινωνία χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Υπάρχουν οι σύζυγοι, οι Μάρθες (υπηρέτριες) και οι Θεραπαίνιδες, γυναίκες που χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή. Η πρωταγωνίστρια μάς διηγείται την ιστορία της ζωής της και την απελπιστική πραγματικότητα που βιώνει. Το βιβλίο πηγαίνει συνεχώς μπρος πίσω στον χρόνο, χαρακτηριστικό της γραφής της συγγραφέα, που υπάρχει σε άλλα έργα όπως το Όρυξ και Κρέικ. Με αυτόν τον τρόπο, η Τουφρέντ μάς δείχνει τη ζωή της πριν την ανατροπή της πραγματικότητας όπως τη γνωρίζουμε. Βλέπουμε τη στιγμή που η πιστωτική της κάρτα σταμάτησε να λειτουργεί. Που οι γυναίκες απολύθηκαν από τις δουλειές τους. Τη στιγμή που έχασαν όλα τα δικαιώματα που είχαν κερδίσει.

Η Τουφρέντ υποβάλλεται σε ένα σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης, όπου η πρωταρχική της λειτουργία είναι να παράγει παιδιά για τους άνδρες της υψηλής κοινωνίας. Δεν μπορεί να έχει σύζυγο ή δικά της παιδιά. Δεν είναι πλέον άνθρωπος, αλλά ιδιοκτησία, ένα σώμα, ένα δοχείο.

Το βιβλίο αναδεικνύει θέματα όπως η γυναικεία υποταγή, η απώλεια της ατομικής ελευθερίας, η εξουσία και η ανθρώπινη αντοχή. Η Atwood δημιουργεί ένα σκοτεινό και αποπνικτικό κόσμο, καταγράφοντας την καταπίεση και τον αγώνα των γυναικών για επιβίωση  σε αυτήν την ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Το graphic novel είναι η καλύτερη επιλογή για όποιον και όποια θέλει να πάρει μια γεύση από το έργο της Margaret Atwood. Σας εγγυώμαι ότι θα θέλετε περισσότερα πριν καν τελειώσετε το βιβλίο.

Θα βρείτε εδώ όλα τα βιβλία της που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Έλενα Παπαδοπούλου