Συνέντευξη με τη Σεβάνα Κασεµιάν

Μέσα από την τρυφερή φιλία που αναπτύσσεται µεταξύ δύο µικρών κοριτσιών από διαφορετικές χώρες και τις περιπέτειές τους αναδεικνύονται οι αξίες της ενσυναίσθησης, της υπευθυνότητας, της ανιδιοτέλειας, του σεβασµού προς τις προκλήσεις των άλλων, της αποδοχής της ιδιαιτερότητας του καθενός, της συγχώρεσης.

Παιδιά, φορέστε τις ζώνες σας και ετοιµαστείτε για ένα µοναδικό ταξίδι στις γειτονιές της συγκίνησης, στις ανηφόρες των προκλήσεων και στα σοκάκια του γέλιου!

Γραµµένο µε χιούµορ και ευαισθησία, το βιβλίο αυτό θα µιλήσει στην καρδιά µικρών και µεγάλων! 



 


Η Σεβάνα Κασεµιάν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φαρµακευτική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. Από µικρή ηλικία έγραφε βιβλία και ποιήµατα. Αγαπά να περνά ποιοτικό χρόνο µε τα παιδιά, να παίζει µαζί τους και να τους διηγείται αληθινές και φανταστικές ιστορίες. Διαµένει στη Θεσσαλονίκη, όπου και εργάζεται ως φαρµακοποιός.
 






1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το βιβλίο «Ένα Ξεχωριστό Βαλιτσάκι» έρχεται μέσα από τη φιλία μεταξύ δύο κοριτσιών δημοτικού από διαφορετικές χώρες να τονώσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και να τα ενθαρρύνει στους αγώνες τους εναντίον διαφόρων προκλήσεων. Τονίζει πως ο καθένας είναι μοναδικός και πολύτιμος και παρακινεί τον αναγνώστη να σέβεται, να συγχωρεί και να αγαπά όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν ιδιαιτερότητες π.χ. ως προς την υγεία ή τον χαρακτήρα τους.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η ανιψιά μου, 7 ετών στάθηκε η κύρια πηγή έμπνευσής μου και με οδήγησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου, καθώς κάθε φορά που συναντιόμασταν μου ζητούσε να της διηγηθώ μια ιστορία. Έτσι, έπλαθα στο μυαλό μου μια ιστορία εκείνη τη στιγμή και της τη διηγούμουν. Το συγκεκριμένο σύγγραμμα προέκυψε όταν σκέφτηκα κάποια στιγμή να της γράψω ένα βιβλίο, βλέποντας τη δίψα της για το ταξίδι της φαντασίας στο οποίο την οδηγούσε η κάθε ιστορία. Καθώς το έγραφα, πέρασε από το μυαλό μου για πρώτη φορά και η σκέψη να το εκδώσω. Όσον αφορά το περιεχόμενό του, θίγει πολλά ζητήματα που κατά την άποψή μου είναι μείζονος σημασίας για την προφύλαξη της παιδικής ευαισθησίας και τη διαμόρφωση λαμπρών ανθρώπων μελλοντικά.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να γράφω μέσα από την ψυχή μου, με πάθος και όραμα.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Η απάντησή μου δεν έχει απόλυτο ύφος, αλλά θα έλεγα πως προτιμώ να διαβάζω μυθιστορήματα. Όταν γράφω, πειραματίζομαι με διάφορα είδη.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Η αυτονόητη απάντηση είναι πως όλοι συνθέτουν την ιστορία και αλλάζουν πολλά αν αφαιρεθεί κάποιος. Όμως, στα δικά μου μάτια, οι προβολείς είναι στραμμένοι πάνω στον πρωταγωνιστή και στον τρόπο που αλληλεπιδρά και διαχειρίζεται τους δευτερεύοντες χαρακτήρες και τον ανταγωνιστή.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού ξεκίνησα να γράφω βιβλία και ποιήματα.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Η ικανότητα γραφής μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, αλλά δεν είναι ικανή να το διατηρήσει αμείωτο μέχρι τέλους. Η σκληρή δουλειά, παρότι απαραίτητη, δεν αρκεί για να αγγίξει ένα βιβλίο ανθρώπινες καρδιές. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τη σπουδαιότητα κάποιου από τους ανωτέρω δύο παράγοντες, κατά την άποψή μου, η φαντασία είναι το συστατικό που απογειώνει ένα βιβλίο και το καθιστά αξέχαστο.

8. Γιατί γράφεις;

Από μικρό παιδί εξερευνούσα τη δυνατότητα έκφρασής μου μέσα από τη γραφή και σε περιόδους συναισθηματικής φόρτισης ένιωθα την ανάγκη να αποτυπώσω τον ψυχισμό μου στο χαρτί. Ανέκαθεν αγαπούσα τα βιβλία και η δυνατότητα να συνομιλήσω με ανθρώπους που ίσως ποτέ να μη γνωρίσω και να τους εκφράσω τις σκέψεις μου μέσα από τα βιβλία μου με γοητεύει.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Την Αγία Γραφή!

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Δημιουργικότητα και φαντασία.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μπορούν να με βρουν στο facebook και στο Instagram @sev_kas. Θα χαρώ να μιλήσω μαζί τους!