Συνέντευξη με τον Χαράλαμπο Γιολδάση

Στη στροφή της πρώτης εικοσιπενταετίας του 11ου αιώνα η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν το ισχυρότερο και το πλουσιότερο κράτος της Ευρώπης, της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, αυτό το εκπληκτικό οικοδόμημα βρέθηκε στα πρόθυρα της καταστροφής. Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ΄ Διογένης προσπάθησε απελπισμένα να βάλει ένα τέλος στην παρακμή και στην κατάρρευση.


Γιατί ο βυζαντινός στρατός αφέθηκε να διαλυθεί και ποιο ήταν το βαρύ τίμημα ;

Πώς κατάφεραν οι Σελτζούκοι Τούρκοι να σπείρουν τον όλεθρο στο διάβα τους;

Ήταν ο Ρωμανός Δ΄ Διογένης ένας ικανός αυτοκράτορας ή ένας κοινός τυχοδιώκτης;

Πώς ένα φωτεινό πνεύμα κατέστρεψε μια αυτοκρατορία;

Τι οδήγησε στη μάχη του Μαντζικέρτ; Πώς χάθηκε και ποιες ήταν οι συνέπειες της για τον μεσαιωνικό ελληνισμό;

Τελικά η Μικρά Ασία χάθηκε από αμέλεια ή από αδυναμία;



Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που απαντώνται στο παρόν βιβλίο. Καταδεικνύονται, μέσα από τη σκηνή του αυτοκράτορα, οι περιστάσεις και οι προκλήσεις που αντιμετώπισε. Εξετάζονται η τακτική κατάσταση πριν από κάθε μάχη και συνάμα τα κίνητρα, οι προθέσεις αλλά και τα λάθη του Ρωμανού Δ΄ Διογένη που τον έκαναν να ρισκάρει τα πάντα στο σκονισμένο πεδίο της μάχης του Μαντζικέρτ.



Ο Χαράλαμπος Γιολδάσης γεννήθηκε το 1984 στον Παλαμά Καρδίτσας. Είναι αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού με υπηρεσία στον ελλαδικό ηπειρωτικό χώρο, το Αιγαίο πέλαγος και το εξωτερικό ενώ έχει διδάξει «Πληροφορίες Μάχης», «Διαχείριση Εφοδίων» και «Εσωτερική Λειτουργία Στρατεύματος» στη Στρατιωτική Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.











1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Πρόκειται για μια ιστορική μελέτη με θέμα τη μάχη του Μαντζικέρτ και τις συνέπειές της για τον μεσαιωνικό ελληνισμό. Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται οι συνθήκες που επικρατούσαν στο βυζαντινό κράτος στα μέσα του 11ου αιώνα, οι σχέσεις της αυτοκρατορίας με τους γειτονικούς λαούς και τα αίτια της παρακμής. Στο κύριο μέρος του βιβλίου περιγράφονται η εμφάνιση των Σελτζούκων Τούρκων, οι προσπάθειες του αυτοκράτορα Ρωμανού Δ΄ Διογένη να αναχαιτίσει τις επιδρομές τους και η μεγάλη μάχη του Μαντζικέρτ. Το τρίτο και τελευταίο μέρος του έργου αφορά στη διαχείριση της ήττας από τους Βυζαντινούς και στην τελική πτώση της Μικράς Ασίας με τις τραγικές συνέπειες που είχε για τον μεσαιωνικό ελληνισμό.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Αυτό που με έκανε να εμπνευστώ τη συγγραφή του βιβλίου ήταν η επιθυμία μου να γράψω κάτι το οποίο έψαχνα και δεν μπορούσα να βρω για καιρό: ένα βιβλίο σύντομο, κατανοητό και περιεκτικό που να επιτρέπει στον μη ειδικό αναγνώστη να σχηματίσει μια πλήρη και σφαιρική εικόνα για τα γεγονότα που σχετίζονται με τη μάχη του Μαντζικέρτ. Ακόμα, η αγάπη μου για την ιστορία και το στρατιωτικό επάγγελμα που ακολουθώ με ενέπνευσαν να γράψω το βιβλίο μέσα από μια στρατιωτική θέαση των γεγονότων. Τέλος, ο τραγικός Ρωμανός Δ΄ Διογένης με ενέπνευσε να τον ’’ακολουθήσω’’ στις εκστρατείες του και να βρεθώ ’’μέσα στη σκηνή του αυτοκράτορα’’ για να παρακολουθήσω μαζί του τις προσπάθειες του, επισημαίνοντας τις αρετές του χωρίς να κρύβω σε καμία περίπτωση τα λάθη και τις αδυναμίες του.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Θα καθησύχαζα τον εαυτό σβήνοντας κάθε αμφιβολία σχετικά με το πόσο εφικτή είναι η ολοκλήρωση αυτού του ταξιδιού που λέγεται συγγραφή.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Διαβάζω ιστορικές μελέτες και ιστορικά μυθιστορήματα. Το πεδίο συγγραφής μου αφορά την ιστορική μελέτη.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Δεν μπορώ να επιλέξω διότι ο ρόλος του πρωταγωνιστή δεν μπορεί να αναδειχτεί χωρίς τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, ενώ οι ανταγωνιστές ’’φωτίζουν’’ τον πρωταγωνιστή με τις αντιθέσεις τους.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Η πρώτη μου προσπάθεια έγινε το 2003, σε ηλικία 19 ετών, όταν έγραψα μια μελέτη, η οποία αποτέλεσε και την πτυχιακή μου εργασία, για ένα ιστορικό πρόσωπο και τη δράση του: τον ήρωα των Βαλκανικών Πολέμων, Ταγματάρχη Βελισαρίου Ιωάννη.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Οπωσδήποτε η σκληρή δουλειά θέτει τις βάσεις που θα επιτρέψουν στην ικανότητα γραφής και στη φαντασία του συγγραφέα να αναδείξουν το έργο.

8. Γιατί γράφεις;

Για τη χαρά του ταξιδιού και την επικοινωνία των σκέψεων και των απόψεών μου με άλλους φίλους της Ιστορίας.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Για κάθε συγγραφέα προτείνω το Αναφορά στον Γκρέκο του Ν. Καζαντζάκη και για κάθε αναγνώστη τους Άθλιους, του Β. Ουγκώ.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Μελέτη και τη συγγραφή ενός ακόμη βιβλίου που να αφορά στη βυζαντινή ιστορία.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Το e mail μου, το οποίο αναγράφεται και στο αυτί του βιβλίου είναι: babisgiol@hotmail.com. O προσωπικός λογαριασμός μου στο facebook είναι Babis Gioldasis, η σελίδα του βιβλίου στα social media είναι: facebook: Μαντζικέρτ 1071 μέσα από τη σκηνή του αυτοκράτορα, instagram: Mantzikert 1071, tik tok: manzikert1071(@manzikert1071).