Συνέντευξη με τον Στέλιο Ανατολίτη

Ο Ηρακλής Ανδρέου δεν έχει προλάβει να συνέλθει από τα γεγονότα του Αυγούστου και καλείται να εξιχνιάσει μια αυτοκτονία που κρύβει πίσω της έναν ξεχασμένο κόσμο. 

Ο κολλητός του πέφτει θύμα απαγωγής, η κοπέλα του απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο κι ο Κοάλεμος μας αποφασίζει να του κάνει επίθεση κατά μέτωπο. Όταν δεν τον αγνοεί. Παράλληλα, ένα τέρας πιο τρομακτικό από εφιάλτη κάνει την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη κι απάγει μωρά. 
Ο Ηρακλής αντιμετωπίζει νέους και παλιούς δαίμονες που, σαν άλλοι τερμίτες, τρώνε από μέσα την αγαπημένη την αγαπημένη ομάδα. 

Το πρώτο βιβλίο αγαπήθηκε, έγινε best-seller και βραβέυτηκε δύο φορές. 
Ήρθε η ώρα για το δεύτερο βιβλίο με τη συνέχεια της ιστορίας, γεμάτη μυστήριο, καταιγιστική δράση, ενδοσκόπηση και αδιάκοπο χιούμορ. 
Θα προλάβει ο Ηρακλής να διαλευκάνει την υπόθεση, πριν φάνε οι τερμίτες ό,τι έχει απομείνει από τον εαυτό του; 

 

1. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον stand-up κωμικό Στέλιο. Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για τον συγγραφέα Στέλιο; Σε τι μοιάζουν μεταξύ τους, σε τι διαφέρουν; Αντέχει ο ένας τον άλλο;

Α, πολύ ενδιαφέρουσα απορία. Έχω την εντύπωση ότι δεν τους διαχ-ΜΑΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ. Μπορείς να σταματήσεις να μου παίρνεις το πληκτρολόγ-ΤΑ ΛΕΣ ΛΑΘΟΣ. ΑΣΕ ΝΑ ΤΑ ΠΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΞΕΡΩ. Δεν τα ξέρεις όλα, σταμάτα. Εγώ κάνω την έρευνα και μετά εσύ ανεβαίνεις στη σκηνή και τα κάνεις όλα λίμπα, λες και είσαι κάποιου είδους θεότητα που ήρθε να μοιράσει γνώση. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ; Είσαι χαζό, παιδί μου; Σύνελθε. ΚΑΛΑ. ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Συγχωρεμένος.

Τι λέγαμε;

Ναι, που λες δεν μας διαχωρίζω. Είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι. Μας αρέσει το παγωτό, η μεθοδική δουλειά αλλά και η τυχαία έμπνευση. Και μαγειρεύουμε αρκετά νόστιμα ρεβίθια και κοτόσουπα.



2. Οι Τερμίτες είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς Κοάλεμος. Μίλησέ μας λίγο για αυτό, αλλά και για τη σειρά γενικότερα. Πόσα βιβλία θα περιλαμβάνει;


Οι Τερμίτες είναι η δεύτερη μου δουλειά σε αυτό το σύμπαν και μπορώ να πω ότι είναι αρκετά διαφορετική από την πρώτη. Σε αυτό το βιβλίο έχουμε μια δυσλειτουργική οικογένεια φίλων των οποίων τα μέλη προσπαθούν να ανακαλύψουν αν χωράνε ο ένας στη ζωή του άλλου με τον ίδιο τρόπο που χωρούσαν παλιά. Αυτό είναι το συναισθηματικό υπόβαθρο του βιβλίου, με τον Ηρακλή, τον πρωταγωνιστή στην ουσία να ανακαλύπτει ίσως για πρώτη φορά, μετά την αποχή από το αλκοόλ και την οριακά ναρκισσιστική ενασχόληση με τον εαυτό του ότι είναι πολύ πιθανό να μην είναι τόσο καλός άνθρωπος όσο νομίζει.

Φυσικά, μιας και μιλάμε για genre λογοτεχνία, είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με τη συνθήκη του Φανταστικού που υπογράφουμε στα γραφεία στην Κούφια Γη, να υπάρχουν τα ανάλογα τέρατα, κακοί, καλοί, ανταγωνιστές, μυστήριο, νέοι χαρακτήρες και ένα overarching plot που προχωράει ακόμη ένα βήμα ώστε να λυθεί στο επόμενο βιβλίο.

Θα έχουμε τρία για αυτό το κομμάτι της ιστορίας και βλέπουμε τι θα φέρει το μέλλον.



3. Γράφοντας το δεύτερο βιβλίο της σειράς, εντόπισες κάτι από το πρώτο που θα ήθελες να αλλάξεις; Αν ναι, πώς το αντιμετώπισες;

Ε, σίγουρα θέλω να βελτιώσω την πρόζα μου, νομίζω είναι πολύ σημαντικό κομμάτι. Το επόμενο είναι, διαβάζοντας προσεκτικά τις κριτικές που έχουν να πουν κάτι (γιατί όλοι ξέρουμε ότι πολλές φορές δεν έχουν να πουν απολύτως τίποτα) να εντοπίσω τα σημεία που εγώ νομίζω ότι έκανα καλή δουλειά με κάτι, ενώ δεν έκανα.

Αυτό βέβαια είναι ο στόχος σε κάθε alpha και beta reading, αλλά πάντα ένα δείγμα 1000 ατόμων είναι πολύ καλύτερο από ένα δείγμα 10.


4. Κωμωδία, stand up παραστάσεις, improv σεμινάρια, podcast… Αυτά είναι από τα λίγα πράγματα που ξέρουμε ότι τρέχεις παράλληλα. Ποιο είναι το μυστικό σου στο να τα προλαβαίνεις;

Δεν κάνω σχεδόν ποτέ πολλά πράγματα μαζί. Το κάθε ένα έχει τη θέση του μέσα στον διαθέσιμο χρόνο. Και φυσικά μελέτη και τεχνική, ώστε όταν έρθει εκείνη η ώρα να μην ψάχνουμε τα βασικά. Από τα πολύ απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Και επίσης, κάτι βασικό, αρκετά από αυτά που κάνω συνδέονται μεταξύ τους. Πιστεύω για παράδειγμα ότι κάθε συγγραφέας χρειάζεται ένα καλό σύστημα αρχειοθέτησης σημειώσεων. Όπως και να ξέρει τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης. Ναι, αλλά αυτά είναι και εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει κι ένας κωμικός. Οπότε όσο βελτιώνομαι ως κωμικός σε αυτά, τόσο θα βελτιώνεται και ο συγγραφέας.



5. Στην Κινούμενη Άμμο το καυστικό χιούμορ που έχουμε γνωρίσει στις παραστάσεις σου είναι διάχυτο σε όλο το βιβλίο. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που σκοπεύεις να συνεχίσεις στα έργα σου;



Δεν ξέρω. Ανάλογα τι θέλω να κάνω. Προσπαθώ να σκέφτομαι με γνώμονα την ιστορία που θέλω να πω και όχι τόσο με τα στοιχεία που θα αποτελούν την πρόζα. Κάνω πολλές δοκιμές και βρίσκω κάτι που θεωρώ ότι ταιριάζει και το δουλεύω. Και μετά ανακαλύπτω ότι όχι, δεν ταιριάζει και μετά πάλι από την αρχή.

Δεν ξέρω αν για εμπορικούς λόγους θα αφαιρούσα χιούμορ, για να είμαι ειλικρινής. Το έχουμε αυτό στην Ελλάδα, μια σοβαροφάνεια, ένα κάτι τις. Από την άλλη το χιούμορ πολλές φορές ανακόπτει τη ροή της πληροφορίας. Μπορεί αν έγραφα κάτι ιστορικό για παράδειγμα να μην το χρησιμοποιούσα τόσο.



6. Μοιράσου μαζί μας μια συγγραφική παραξενιά σου.

Δεν γράφω πάντα στο προσχέδιο τα πάντα με τη σειρά. Και πρέπει να είμαι σε συγκεκριμένη διάθεση για να γράψω μάχες. Είναι πολύ πιθανό να δεις μια παράγραφο σε ένα προσχέδιο να πηγαίνει έτσι:

Μπορεί ο Μπάμπης να ήξερε ότι ο Τάκης πιθανότατα θα έφερνε εξάρες, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε από το να του φάει το πούλι. Ο Τάκης τα ‘χασε. Τάκης κλείνει τάβλι, πιάνει χέρι Μπάμπη, Μπάμπης κάνει πίου πίου κλωτσές, Τάκης χάνει.



Ναι, έτσι είναι το προσχέδιο. Ναι, έγραψα κλωτσές. Χωρίς ιώτα.



7. Αν δεν έγραφες λογοτεχνία φαντασίας, ποιο άλλο είδος θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Ιστορική μυθοπλασία, slice of life και αστυνομικό.



8. Τι απεχθάνεσαι και τι λατρεύεις ως αναγνώστης σε ένα βιβλίο;

Λατρεύω την αλήθεια που κρύβεται σε κάθε ιστορία, φανταστική ή μη, σε όποιον κόσμο και να βρίσκεται, λατρεύω το ανθρώπινο στοιχείο που κρύβεται είτε στην περιγραφή ενός λουλουδιού είτε στο πώς φέρεται ένα εξωγήινο πλάσμα. Μου αρέσει να διαβάζω και να νιώθω ότι αυτό που διαβάζω, εκεί που γίνεται, είναι αλήθεια.

Απεχθάνομαι το genre για το genre και την κακογραμμένη λογοτεχνία που απευθύνεται σε ανθρώπους που θα φυλακιστούν σε αυτή μόνο και μόνο γιατί κανείς δεν τους δείχνει μια άλλη κατεύθυνση.


Ευχαριστούμε πολύ!