Παρουσίαση Βιβλίου - Έρωτας εξ Αμελείας

Η Ρενέ επιστρέφει στο εκδοτικό προσκήνιο με έναν «Έρωτα εξ αμελείας». Πρόκειται για ένα ξεχωριστό gift book, το οποίο κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά). Οι χειρόγραφοι στίχοι της ακουμπούν επάνω στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Νίκου Ζήκου. Το βιβλίο, χωρισμένο σε τέσσερεις ενότητες, οδηγεί τον αναγνώστη από το «θλιμμένο μαύρο» στην αυτογνωσία του λευκού. Στις σελίδες του παρεμβάλλονται και πεζογραφήματα της συγγραφέως, τα οποία εντείνουν τον ερωτικό μυστικισμό του βιβλίου. Πρόσωπα, σώματα και αγγίγματα γίνονται το πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουν οι λέξεις σαν συναισθήματα. Ένα τολμηρό έργο, σε μία έκδοση πρωτοφανή για τα λογοτεχνικά δεδομένα.

 

 

 

Το "Έρωτας εξ αμελείας" είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, πραγματικά προσεγμένο και διαφορετικό. Θα το χαρακτήριζα ακόμα και φωτογραφικό άλμπουμ λόγω του γυαλιστερού χαρτιού και των φανταστικών φωτογραφιών. Είναι δύσκολο να αποφασίσω αν οι φωτογραφίες συνοδεύουν το κείμενο ή αν το κείμενο κοσμεί τις φωτογραφίες. Ίσως και τα δύο.

Το βιβλίο είναι διαμορφωμένο σε ενότητες, οδηγώντας τον αναγνώστη από το μαύρο στο λευκό. Οι λέξεις συνδυάζονται με τα πρόσωπα, τα σώματα, τα χέρια και τα αγγίγματα, δημιουργώντας έναν κόσμο έντονων συναισθημάτων. Οι στίχοι και τα αποφθέγματα αγγίζουν τον αναγνώστη και μιλούν για τι άλλο, τον έρωτα. Η μετάφραση στα αγγλικά δίνει τη δυνατότητα σε ευρύτερο κοινό να απολαύσει αυτό το έργο. 

Τα ίδια τα κείμενα είναι άλλοτε σύντομα, μια φράση ή πρόταση, άλλοτε εκτενέστερα σαν ποιήματα.

Παραθέτω ορισμένα αποσπάσματα για να πάρετε μια γεύση.

*Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε ένα σπασμένο φεγγάρι, που ονειρευόταν δικό του έναν ολόκληρο ουρανό.

*[...] Να φιλιόμαστε σαν πεινασμένοι - αλλιώς καθόλου. Να μη θέλω να σε γευτώ, αλλά να σε καταναλώσω. 

*Πώς γίνεται να μιλάει ξαφνικά ο έρωτας σε χρόνο αόριστο;

*Κάποια βράδια νοσταλγώ εκείνες τις ατέλειωτες ώρες που μας έχανε ο χρόνος.

*Έλα να βρούμε τον χρόνο να μεγαλώνουμε μαζί ερωτευμένοι. 


Ένα βιβλίο-κόσμημα για τη βιβλιοθήκη σας.