Παρουσίαση Βιβλίου - Ο Κύκλος

Ο ΜΑΡΤΕΝ ΣΕΡΒΑΖ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ…

Ιούνιος 2010. Λύκειο του Μαρσάκ.

Ο επιθεωρητής Μαρτέν Σερβάζ λαμβάνει ένα μυστηριώδες μέιλ που μπορεί να σημαίνει την επιστροφή του πιο σκληρού κατά συρροή δολοφόνου που ακούει στο όνομα Χίρτμαν. Εντωμεταξύ, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, μια καθηγήτρια κλασικών σπουδών δολοφονείται και ένας εκτροφέας σκύλων κατασπαράζεται από τα ίδια του τα ζώα. Τι συμβαίνει, άραγε, στο Μαρσάκ και σ’ αυτόν τον Κύκλο σπουδαστών που αποτελούν την ελίτ της περιοχής;

Με τη βοήθεια των στενών συνεργατών του, ο επιθεωρητής θα ανακαλύψει την ύπαρξη ενός μακάβριου παιχνιδιού και θα ανοίξει ξανά φρικτές πληγές. Θα έρθει αντιμέτωπος με ένα τρομακτικό σύμπαν, όπου κυριαρχούν η προδοσία, η αγριότητα, η διαστροφή, αλλά κι η εξυπνάδα, από το οποίο δεν πρόκειται να βγει αλώβητος. Θα χρειαστεί επίσης να προστατεύσει αυτούς που αγαπάει, ξεκινώντας από την κόρη του Μαργκό.

Ο εχθρός, όμως, δεν είναι ποτέ εκεί που τον περιμένεις…

Ο Κύκλος" (Le Cercle) είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Μπερνάρ Μινιέ (Bernard Minier) με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Σερβάζ. Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και αποτελεί παγκόσμιο μπεστ σέλερ- και όχι άδικα.

Το μυθιστόρημα "Ο Κύκλος" του Μπερνάρ Μινιέ είναι θα έλεγα ένα αστυνομικό θρίλερ. Η πλοκή εκτυλίσσεται σε μια μικρή γαλλική κωμόπολη, το Μαρσάκ, μια στην ουσία Πανεπιστημιούπολη. Όλα ξεκινούν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου. Όσο όλοι παρακολουθούν την απόδοση της ομάδας της Γαλλίας στην τηλεόραση, μια νεαρή γυναίκα δολοφονείται με βίαιο τρόπο. Δεν υπάρχουν μάρτυρες αλλά στη σκηνή βρίσκεται ένας νεαρός ξεκάθαρα υπό την επήρεια ναρκωτικών, που αμέσως συλλαμβάνεται. Η υπόθεση αρχίζει και περιπλέκεται πολύ σύντομα όταν εμφανίζεται το όνομα του Χίρτμαν, ενός ιδιαίτερα ικανού δολοφόνου, που έχει δραπετεύσει. Πρόσωπα από το παρελθόν του Σερβάζ εμφανίζονται και οι μνήμες ξυπνούν. Ένας νέος φόνος έρχεται να τα ανατρέψει όλα. 

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο, ανατροπές και κρυμμένα μυστικά. Ένα σκοτεινό και ατμοσφαιρικό βιβλίο,που ο χρόνος τρέχει και το τίμημα των λαθών είναι ίσως και σκληρότερο από τον θάνατο.

Ο Κύκλος είναι ένα ομολογουμένως ογκώδες βιβλίο, το οποίο ωστόσο διάβασα αρκετά γρήγορα. Από ένα σημείο και μετά, δε γινόταν να μη μάθω και το ξενύχτησα. Η υπόθεση με μπέρδεψε πολύ και δεν μπορούσα με τίποτα να βρω τον δολοφόνο (άρα ο συγγραφέας κάτι έκανε καλό). Ταυτόχρονα, οι οπτικές όλων αυτών των χαρακτήρων, που συνήθως έμεναν σε κρίσιμο σημείο, μου έδιναν πληρέστερη εικόνα και μετά με έκαναν να επιστρέφω στο μηδέν. Όταν κατάλαβα στο τέλος τι είχε γίνει, αρκετά εγκεφαλικά μου κύτταρα λιποθύμησαν, ενώ άλλα πανηγύρισαν. Ένα άλλο στοιχείο που μου φάνηκε ιδιαίτερο ήταν πως το βιβλίο ήταν σκληρό αλλά σε καμία περίπτωση ωμό. Είχε όμορφες περιγραφές και ο συγγραφέας μεταχειρίστηκε με ιδιαίτερη προσοχή ευαίσθητα θέματα.

Θα ήθελα να είχα διαβάσει και το πρώτο βιβλίο, όχι ότι αντιμετώπισα κάποια δυσκολία στην ανάγνωση, απλώς θα ήθελα να ξέρω περισσότερα για τον Χίρτμαν εξαρχής. 

Συνεπώς, αν σας αρέσουν οι αστυνομικές σειρές, σας προτείνω να αναζητήσετε έργα του Μπερνάρ Μινιέ!

 Έλενα Παπαδοπούλου