Παρουσίαση Βιβλίου - Driving Home for Christmas (Ένα τραγούδι για τα Χριστούγεννα)

ΤΡΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
ΔΥΟ ΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ
ΕΝΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Το ταξίδι με το αυτοκίνητο για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους είναι πάντα το χαρμόσυνο ξεκίνημα των χειμερινών διακοπών για την Κέιτ και τον Εντ. Το κάνουν κάθε χρόνο τα τελευταία δέκα χρόνια που είναι ζευγάρι. Κανονικά από τα ηχεία του αυτοκινήτου ακούγονται χριστουγεννιάτικα τραγούδια και οι δυο τους φοράνε τα πιο αστεία τους εποχιακά πουλόβερ, μόνο που αυτή τη χρονιά μια παγωμένη σιωπή πλανιέται μες στ’ αμάξι…

Ένας τρομερός τσακωμός τούς οδηγεί στην απόφαση να διαλύσουν τη σχέση τους, αλλά επειδή δεν μπορούν ξαφνικά να τα τινάξουν όλα στον αέρα, βάζουν τα δυνατά τους για μια τελευταία φορά… για χάρη των οικογενειών τους.

Πρέπει να αντέξουν τρεις χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις, να αποκρούσουν τα πιεστικά ερωτήματα για το μέλλον της σχέσης τους αλλά και να αντιμετωπίσουν παλιούς έρωτες. Σίγουρα δεν πρόκειται για την πιο χαλαρή φάση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτές οι γιορτές θα τους μείνουν αξέχαστες!

 

Ο Εντ και η Κέιτ ξεκινούν ένα ταξίδι πίσω στην κωμόπολη από την οποία κατάγονται με καθυστέρηση και πέφτουν σε κίνηση. Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και ήδη μεταξύ τους υπάρχουν προβλήματα. Εκεί, μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα, ο Εντ και η Κέιτ τσακώνονται και αποφασίζουν να χωρίσουν. Κανείς από τους δύο δεν είναι έτοιμος να το ανακοινώσει στην οικογένειά του και έτσι αποφασίζουν να κρατήσουν κρυφό το γεγονός ότι η σχεδόν δεκαπενταετής σχέση τους τελείωσε. Πρέπει να παίξουν θέατρο για τρεις μέρες. Πρέπει να τη βγάλουν τρεις συναντήσεις με γονείς και αδέρφια. Και μετά πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν. 

Ομολογώ πως δεν περίμενα ακριβώς αυτό όταν έπιασα το βιβλίο (δεν διαβάζω οπισθόφυλλα) οπότε έπαθα ένα σοκ όταν αυτοί στις πρώτες είκοσι σελίδες τα έσπασαν. Και εκεί δίστασα λίγο να συνεχίσω καθώς ήθελα κάτι κιουτ και χριστουγεννιάτικο αλλά χαίρομαι που το έκανα. Χάρη στη διπλή οπτική μπήκα στο μυαλό και των δύο χαρακτήρων και τους είδα να βιώνουν μια επίπονη κατάσταση ενώ όλοι γύρω τους γιορτάζουν. Τους είδα να δουλεύουν με τον εαυτό τους, να αναγνωρίζουν λάθη και παραλείψεις, να θυμούνται τις στιγμές τους και να παραδέχονται το φταίξιμο του καθενός. Παρ' ότι δε μου άρεσαν οι χοντράδες που ειπώθηκαν στον καβγά, μου άρεσε το πώς η συγγραφέας χειρίστηκε τη μετέπειτα περίοδο του χωρισμού και εξήγησε καταστάσεις. Τα Χριστούγεννα ήταν εκεί στις οικογενειακές στιγμές, κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ. 

Συνολικά, ήταν ένα σύντομο και ευχάριστο ανάγνωσμα που είχε κάνει με τον χωρισμό, την προσωπική ανάπτυξη, τον αναπροσδιορισμό μιας μακροχρόνιας σχέσης και την αγάπη της οικογένειας. 


Έλενα Παπαδοπούλου