Συνέντευξη με την Ελένη Ζερβοπούλου



"Σε έναν κόσμο άχρωμο, έρχεται η Ελένη να μας θυμίσει ότι ξεχάσαμε και ζούμε. Μπορεί και ονειρεύεται με μάτια ανοιχτά και τολμάει να φωνάξει για αγάπη, για πάθος, για έρωτα. Κάθε της λέξη πλημμυρίζει από αγνό συναίσθημα. Οι περισσότεροι από εμάς θα πρέπει να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω για να θυμηθούμε πότε νιώσαμε κάτι παρόμοιο. Τα λόγια της είναι ένα ξεχωριστό παιχνίδι, μια πανδαισία συναισθημάτων ικανή να σε παρασύρει σε έναν κόσμο ξεχασμένο. Εκεί που δεν ξεχωρίζει η ηλικία, το φύλλο, το χρώμα του δέρματος. Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον έρωτα με λόγια βγαλμένα από τα βάθη της ψυχής της συγγραφέως". (Τάσος Κυριαζής, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)





1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Τα λόγια που σου χρωστάω, είναι ένα βιβλίο που αποτελείται από στιχάκια και εικόνες. Είναι λόγια που θα θέλαμε να μας πουν στη σωστή στιγμή και πριν είναι αργά.


2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Κύρια έμπνευσή μου είναι η ίδια η ζωή. Ξεκίνησα να γράφω τα στιχάκια γιατί ήθελα να βγάλω όλα τα συναισθήματά μου από μέσα μου.

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Η αλήθεια είναι ότι όταν έγραψα την πρώτη ιστορία μου δεν ήξερα πού πάνε τα τέσσερα. Ευτυχώς είχα δίπλα μου τη φίλη- επιμελήτρια μου Αργυρώ Χαρίτου που μου έδινε τα φώτα της.

Άρα αν γυρνούσα πίσω το χρόνο που αποφάσισα να γράψω, θα έλεγα στον εαυτό μου: να κοιτάς να δουλεύεις με ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν.

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Διαβάζω όλα τα είδη της λογοτεχνία, εκτός από ιστορική λογοτεχνία. Γράφω κυρίως ρομαντικές ιστορίες. Μου αρέσει να μπορώ να βγάζω τα συναισθήματα σε δύσκολους χαρακτήρες ή σε χαρακτήρες που έχουν χάσει τη μαγεία του έρωτα.

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Δευτερεύοντες χαρακτήρας. Είναι αυτός που δίνει υπόσταση στον κεντρικό χαρακτήρα, είτε απο τη πλευρά ενός φίλου, είτε από τη πλευρά του εχθρού.

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Όχι πάντως από την κούνια, χαχαχα. Αν και πίστευα ότι θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνω πριν κλείσω τα μάτια μου, χαχαχα, ξεκίνησα να γράφω σχεδόν στα τριάντα τέσσερά μου χρόνια.

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Πιστεύω είναι ένα συνδυασμός όλων.

8.    Γιατί γράφεις;

Γιατί δεν μπορώ να εκφράσω όλα αυτά που νιώθω αλλιώς.

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Αν θέλει κάποιος να δει πως μπορεί ένα βιβλίο φαντασίας να είναι ολοκληρωμένο χωρίς να είναι τριλογία, τα βιβλία της Αργυρώ Χαρίτου είναι ιδανικά, τα έχουν όλα μέσα, αγάπη, φαντασία, αλλά και δυνατά κοινωνικά μηνύματα.

10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Αυτή την περίοδο ετοιμάζω το επόμενο βιβλίο μου, το οποίο θα μυρίζει μανούλα και έχω ακόμα δύο ιδέες που είναι για μυθιστόρημα. 

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μπορούν να με βρουν στα social Fecebook, Instagram, αλλά και μέσα από το blog μου Books and freckles.