Συνέντευξη με την Ελένη Ισπόγλου


Σε έναν κόσμο γεμάτο περιορισμούς πόσες γυναίκες αγωνίζονται για να σηκώσουν το βάρος της καθημερινότητας; Πόσες θυσιάζουν τις επιθυμίες τους για να ικανοποιήσουν τους άλλους; Πόσες αφήνουν τα όνειρά τους να σβήνουν σιωπηλά;

Μία από αυτές είμαι κι εγώ.

Ονομάζομαι Δάφνη. Είμαι μία εργαζόμενη μητέρα και αγαπώ την οικογένειά μου όσο τίποτα άλλο.

Ένα όνειρο που είχα από μικρή χάθηκε στα βάθη της καρδιάς μου. Μια συγκλονιστική στιγμή ανατρέπει τα πάντα και αυτό το όνειρο ξεπηδά από μέσα μου. Τώρα το πάθος μου για να το κάνω πραγματικότητα δεν έχει όρια.

Συνταρακτικά γεγονότα θα κάνουν τη ζωή μου άνω κάτω, αλλά εγώ θα συνεχίζω να αντλώ όση δύναμη χρειάζομαι για να γίνω η κυρίαρχος του εαυτού μου.

Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ το όνειρό μου όσες προκλήσεις κι αν συναντήσω. Τίποτα πια δεν μπορεί να με σταματήσει.

Μια ιστορία για κάθε γυναίκα που τολμά να σπάσει τα φιλτραρισμένα στερεότυπα της κοινωνίας για να ανακαλύψει τον αληθινό εαυτό της.

Η Ελένη Ισπόγλου γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1974 και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΑΠΘ. Μετά από επαγγελματική πορεία στο Λονδίνο, επέστρεψε στην Ελλάδα το 2006 και ανέλαβε το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Mediterranean College, ενώ παράλληλα έκανε μεταφράσεις. Σήμερα εργάζεται ως Social Media Manager από το σπίτι και ζει στο Χαλάνδρι με την οικογένειά της.

Η συγγραφική της πορεία ξεκίνησε στην εφηβεία, και το 2020, έπειτα από την ανταπόκριση του κοινού στα διαδικτυακά της κείμενα, εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο. Αρθρογραφεί για τη γυναίκα και τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ στον ελεύθερο χρόνο της αγαπά τη λογοτεχνία, τον χορό και τη γυμναστική.

 

1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το «Για όσα τόλμησα» είναι ένα μυθιστόρημα για όλες τις γυναίκες που τόλμησαν – ή που θέλουν να τολμήσουν. Μιλάει για την ανάγκη να σπάσουμε τα όριά μας, να ακούσουμε τον εαυτό μας και να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει. Μέσα από τις σελίδες του, η Δάφνη, η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας, παλεύει με τις ανατροπές της ζωής, τις σχέσεις και τον ίδιο της τον εαυτό. Είναι μια διαδρομή γεμάτη συναισθήματα, δύσκολες επιλογές, αλλά και στιγμές ελπίδας. Θέλω ο αναγνώστης να βρει κάτι από τον εαυτό του μέσα σε αυτή την ιστορία – έστω κι ένα μικρό κομμάτι που θα τον εμπνεύσει να κάνει το δικό του βήμα προς το «τόλμησα».

Παρόλο που εστιάζει στη σύγχρονη γυναίκα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, είναι ένα βιβλίο το οποίο απευθύνεται και σε άντρες που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν βαθύτερα την ψυχοσύνθεση και τη διαδρομή της σημερινής γυναίκας.

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η κυριότερη πηγή έμπνευσής μου είναι οι άνθρωποι γύρω μου – οι ιστορίες τους, οι σκέψεις τους, οι μικρές και μεγάλες μάχες που δίνουν καθημερινά. Παρατηρώ συχνά πώς ισορροπούν ανάμεσα σε ρόλους και προσδοκίες, πώς βρίσκουν τη δύναμη να προχωρούν, ακόμα και όταν όλα μοιάζουν δύσκολα.

Η συγκεκριμένη ιστορία γεννήθηκε από την ανάγκη μου να μιλήσω για τη σύγχρονη γυναίκα: για τις εσωτερικές της ανησυχίες, τις επιλογές που την καθορίζουν και το θάρρος να διεκδικήσει τη ζωή που θέλει πραγματικά. Ήθελα να δώσω φωνή σε έναν χαρακτήρα που δεν φοβάται να κοιτάξει μέσα της, να συγκρουστεί με ό,τι την περιορίζει και τελικά να τολμήσει το άγνωστο. Για μένα, αυτή η ιστορία είναι ένας φόρος τιμής στη δύναμη και την ευαισθησία της γυναίκας, που συχνά είναι ταυτόχρονα οι μεγαλύτερες προκλήσεις και τα πιο δυνατά της όπλα.

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

«Μη φοβάσαι να είσαι αυθεντικός». Αυτή είναι η συμβουλή που θα έδινα στον εαυτό μου όταν ξεκίνησα να γράφω. Στην αρχή, όπως όλοι οι δημιουργοί, υπήρχε ένας φόβος: «Θα αρέσει αυτό που γράφω; Θα ταυτιστεί κάποιος;» Όμως η συγγραφή είναι ένα ταξίδι που απαιτεί θάρρος. Θάρρος να εκθέσεις τις σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου, ακόμα και τις πιο ευάλωτες πτυχές σου. 

Θα έλεγα λοιπόν στον εαυτό μου να γράφει χωρίς να αυτομαστιγώνεται, να ακολουθεί τη ροή της ιστορίας και να εμπιστεύεται τη φωνή του. Γιατί όταν γράφουμε αληθινά και με πάθος, η ιστορία βρίσκει πάντα τον δρόμο της προς την καρδιά των αναγνωστών.

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Μου αρέσει πολύ η λογοτεχνία που εστιάζει στον άνθρωπο, στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις σχέσεις του. Λατρεύω τα κοινωνικά μυθιστορήματα, που εξερευνούν την πολυπλοκότητα της ζωής και την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων, αλλά και βιβλία που συνδυάζουν τον ρεαλισμό με μια πιο λυρική, βαθιά ματιά στην καθημερινότητα. Παράλληλα, διαβάζω ποίηση, γιατί πιστεύω ότι έχει τη δύναμη να αποτυπώνει με λίγες λέξεις τις πιο έντονες και βαθιές αλήθειες, ενώ τα βιβλία ψυχολογίας με βοηθούν να κατανοώ καλύτερα τον εαυτό μου και τους ανθρώπους γύρω μου. 

Όταν γράφω, προτιμώ το κοινωνικό μυθιστόρημα, με μια πιο συναισθηματική προσέγγιση. Μου αρέσει να δημιουργώ ιστορίες που δίνουν χώρο στους χαρακτήρες να αναπτυχθούν, να «ακουστούν» και να αγγίξουν θέματα όπως η αυτογνωσία, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι εσωτερικές μεταμορφώσεις. Μέσα από αυτό το είδος μπορώ να εμβαθύνω στις ζωές των ηρώων μου, να αποτυπώσω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να δημιουργήσω συνδέσεις με τους αναγνώστες που αναζητούν ιστορίες με αλήθεια και συναίσθημα. Επίσης, γράφω ποίηση, αν και πέρα από μια συλλογή που έχω εκδώσει, πλέον γράφω μόνο για προσωπική μου ευχαρίστηση και δεν σκοπεύω να εκδώσω ποίηση άμεσα.

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Για μένα, το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια ιστορία είναι ο πρωταγωνιστής. Αυτός είναι που καθοδηγεί την πλοκή και επηρεάζει τη συναισθηματική αλληλεπίδραση με τον αναγνώστη. Όταν ένας πρωταγωνιστής είναι καλά δουλεμένος και έχει βάθος, οι αναγνώστες μπορούν να τον ταυτίσουν με τις δικές τους εμπειρίες ή να τον κατανοήσουν σε προσωπικό επίπεδο. Η εξέλιξή του, οι εσωτερικές του συγκρούσεις και οι αποφάσεις του, διαμορφώνουν την πορεία της ιστορίας. Ο πρωταγωνιστής είναι συνήθως η πηγή της συναισθηματικής έντασης και του ενδιαφέροντος στην αφήγηση. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες και ο ανταγωνιστής προσθέτουν βάθος και αντιπαραθέσεις, αλλά είναι ο πρωταγωνιστής που «κρατά» την ιστορία και την κάνει να ξεχωρίζει, καθώς μέσα από αυτόν βλέπουμε τον κόσμο και τις προκλήσεις που τον περιβάλλουν.

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ξεκίνησα να γράφω στην εφηβεία, όταν άρχισα να εκφράζω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου μέσα από στίχους. Ήταν μια περίοδος γεμάτη αλλαγές και ανακαλύψεις, και η γραφή αποτέλεσε έναν τρόπο για να βρω μια διέξοδο και να κατανοήσω τον εαυτό μου καλύτερα. Οι πρώτοι στίχοι ήταν μια μορφή προσωπικής έκφρασης και εσωτερικής αναζήτησης. Από τότε, η γραφή έγινε μέρος της ζωής μου και εξελίχθηκε σε μια δημιουργική διαδικασία που με συνοδεύει μέχρι σήμερα.

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Για μένα, το πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου είναι η σκληρή δουλειά, σε συνδυασμό με πειθαρχία και προσήλωση. Αν και η ικανότητα γραφής και η φαντασία είναι φυσικά σημαντικές, η πραγματική επιτυχία έρχεται μέσα από τη συνεχή προσπάθεια. Η συγγραφή απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια, και πρέπει να παραμείνεις πειθαρχημένος, ακόμα και όταν υπάρχουν οι απαιτήσεις της δουλειάς, της οικογένειας ή άλλες καθημερινές υποχρεώσεις. Η ικανότητα να παραμένεις προσηλωμένος στον στόχο σου και να εργάζεσαι ασταμάτητα, παρά τις δυσκολίες, είναι αυτή που τελικά οδηγεί σε ένα ολοκληρωμένο και ποιοτικό έργο.

8.    Γιατί γράφεις;

Γράφω γιατί η γραφή είναι η μόνη γλώσσα που μου επιτρέπει να δίνω μορφή στις αόρατες σκέψεις μου, να ανακαλύπτω και να πλάθω τον κόσμο με τους δικούς μου όρους. Είναι σαν να δημιουργώ έναν καθρέφτη, στον οποίο αντικατοπτρίζονται όχι μόνο όσα ζω, αλλά και όσα φαντάζομαι, τα όνειρα και οι αναζητήσεις μου. Γράφω για να ταξιδεύω και να ταξιδεύουν οι άλλοι μαζί μου, για να ρίχνω φως σε σκοτεινές γωνιές του εαυτού μου και να μοιράζομαι αυτά τα φωτεινά σημεία με τους αναγνώστες. Γράφω γιατί πιστεύω ότι η γραφή μπορεί να είναι μια μικρή επανάσταση, μια αφορμή να κοιτάξουμε τον κόσμο και τις σχέσεις μας με μια νέα, διαφορετική ματιά.

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Για κάθε συγγραφέα, θα πρότεινα τον Ανήφορο του Νίκου Καζαντζάκη, γιατί αποτελεί μια βαθιά φιλοσοφική αναζήτηση της ανθρώπινης ύπαρξης, των δυσκολιών και της επίμονης προσπάθειας για ανύψωση του εαυτού. Το έργο αυτό ενσωματώνει τη μάχη του ανθρώπου με τον εαυτό του και το σύμπαν, κάτι που κάθε συγγραφέας μπορεί να κατανοήσει και να απορροφήσει στην προσωπική του πορεία. Η αφοσίωση στη συγγραφή, η αντιμετώπιση των αποτυχιών και των περιορισμών και η αναζήτηση του μεγαλύτερου δυνατού νοήματος είναι όλα στοιχεία που αναδεικνύονται με τρόπο μοναδικό στο έργο του Καζαντζάκη και μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης για κάθε δημιουργό.

Για κάθε αναγνώστη, θα πρότεινα τα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, καθώς η ποίησή του είναι γεμάτη από την εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, της μοναξιάς, της επιθυμίας, της αποδοχής της μοίρας και των μεγάλων ερωτημάτων της ζωής. Τα ποιήματα του Καβάφη μιλούν απευθείας στην καρδιά του αναγνώστη, μεταφέροντας τον σε άλλες εποχές και σκέψεις, ενώ παράλληλα αναγκάζουν τον αναγνώστη να δει το σήμερα με μια νέα οπτική. Η ποίησή του έχει την ικανότητα να αναδεικνύει τις μικρές στιγμές που κρύβουν μεγάλη αλήθεια και να φωτίζει την ανθρώπινη ύπαρξη με τρόπους που παραμένουν επίκαιροι και αναγκαίοι, ακόμα και σήμερα.

10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Γράφω ένα νέο κοινωνικό μυθιστόρημα, που θα περιλαμβάνει έντονα ψυχογραφικά στοιχεία. Εστιάζω στις εσωτερικές διακυμάνσεις των χαρακτήρων, τις αντιφάσεις τους και τα συναισθηματικά τους αδιέξοδα, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη ψυχολογία μέσα από σύγχρονα κοινωνικά και προσωπικά ζητήματα.

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Στον σύνδεσμο υπάρχουν όλα τα νέα μου, τα μέσα κοινωνικής διαδικτύωσης, καθώς και το email μου. Θα χαρώ να μιλήσω με αναγνώστες ή να λάβω την άποψή τους σχετικά με το «Για όσα τόλμησα».

FB: Eleni Ispoglou

Instagram: eleni.ispoglou